Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Fem måneder på vei fikk jeg fødselsangst

Helsesøster Tone Aanderaa var lei av økt tidspress og nedskjæringer ved helsestasjon.

Vil følge førstegangs-gravide: Helsesøster Tone Aanderaa har sett hvor viktig det er med tett og nær oppfølging. Nå starter hun opp på egen hånd. Foto: Foto: Elisabeth Wang

Hun skal følge førstegangsgravide gjennom hele svangerskapet, mot fødselen og gjennom barseltiden. Stikkordene er mestring, omsorg og trygghet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: - Etter å ha utført en spørreundersøkelse blant småbarnsmødre, kom det frem at en stor del av mødrene opplever helsestasjonen som lite tilgjenglig med begrenset tid.

- De ringte og forsøkte å bestille time, men ventetiden var lang, mor var utslitt og fikk ikke hjelp, sier Aanderaa og fortsetter:

- Det offentlige gjør så godt de kan, med de midlene de har til rådighet. Det finnes mange flotte helsesøstre, men også flere som føler seg låst i systemet, sier Aanderaa.

Etter selv å ha jobbet mange år som helsesøster i det offentlige, mente Aanderaa det var på tide å realisere drømmen; et tilbud spesielt designet for førstegangsgravide.

Hun har i tillegg til jobben som helsesøster drevet med fødselsforberedende kurs siden januar 2009.

LES OGSÅ: Alexander (25) måtte lære å gå og snakke på nytt

- «Kontroll-freak»

Som trebarnsmor innrømmer hun raskt at det også for henne var sterke følelser knyttet til første graviditeten.

- Jeg husker godt jeg kjente en gryende angst da jeg var rundt fem måneder på vei. Jeg tenkte på hvordan jeg skulle få dette til, og det hjalp ikke at jeg i utgangspunktet er en kontrollfreak, som liker at «ting er på stell», humrer Aanderaa.

Hun visste hun måtte gi slipp, og ble rådet til å gi gravid-yoga et forsøk.

- Pust og pusteteknikker var viktig og riktig og det var også der jeg fikk høre om fødselspedagog Judith Hagen Meadow og hennes Lamaze-kurs.

- Det skulle vise seg å bli et vendepunkt, sier Aanderaa, som også hadde stor glede av kurset med nummer to og nummer tre.

LES OGSÅ: Dette huset ga soleklar prisrekord i området

Snart pappa

- Mannen min, Jørgen, ble inkludert fra første stund og sammen lærte vi hva som skulle skje før, under og etter fødsel. Det var utrolig nyttig for oss begge to og ga trygghet og følelse av mestring, sier Aanderaa.

Deler av kurset har det erfarne helsesøsteren nå gjort til sitt, med bredt fokus på hvor viktig far er i svangerskapet.

- Kunnskap gir trygghet og selv er jeg tilhenger av uttrykket «It's all in your head». Mange gravide har fødselsangst, men dette kan endres når de lærer å ha rett fokus hele veien, sier hun.

Både før og etter fødsel

Hennes drøm om å skape et eget tilbud som et supplement til jordmor og helsesøster er allerede godt i gang.

- Jeg vil følge de vordene foreldrene fra mor er fem måneder på vei, til barnet er ett år gammelt. Kurset er delt opp i før og etter fødsel og starter med en én til én-samtale hvor man som gravid er i naturlig fokus, sier Aanderaa.

Fødselskurs, SPA-dag og mamma og pappa for første gang - kurs før fødsel følges opp med hjemmebesøk, ammehjelp og baby-mamma treff etter familieforøkelsen.

LES OGSÅ: - Barna er mye viktigere enn butikk!

Nytt fjes i huset

- Når man blir foreldre for første gang vet jeg, av erfaring, at det er en mengde ting man lurer på og den første tiden kan være utfordrende.

- Etter den første natten hjemme fra sykehuset ønsker jeg å komme hjem til parene å gi dem den hjelpen de trenger. Her er ro og trygghet essensielt og jeg ønsker å være der når de trenger meg som mest, sier Aanderaa.

Hun er opptatt av at alle parene som melder seg på både skal bli sett og hørt.

- På hvert kurs er det kun plass til seks par, noe som gjør det enklere å være åpen om det man lurer på. Her skal alle føle seg trygge og ivaretatt og man kan si og spørre om det man måtte ønske, avslutter Aanderaa.

Les mer på: www.toneaanderaa.no eller facebook.com/toneaanderaa.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...