Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Fengslene vil bli fulle av romfolk

Mener de er nødt til å bryte loven etter tvangsfjerning.

SOVEKØ: Hjemløse i Oslo står i kø for å få en seng å sove i. Kapasiteten på nødovernattingsenterne i Oslo er sprengt, og kun noen få får billett. Foto: Foto: Marte Marie Frisell

Romfolket har ingen andre steder enn parkene å sove i natt, sier Mihai Negrea fra Folk er Folk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2013 kl 10:01

SENTRUM: - Vi vet ikke hva vi skal gjøre, sier Betea Ign.

Mandag morgen ble romleiren øst for Sognsvann ryddet av politiet og folk fra Oslo kommune. Ign og de 30 andre menneskene som da befant seg i leiren måtte ta det de klarte å få med seg og etterlate resten.

- Dette er alt jeg har nå, sier han og viser frem klærne han har på seg og det han holder i hendene.

LES OGSÅ: Her sperres romfolket ute

Sovekø

En lang kø har dannet seg ved Røde Kors i Christian Krohgs gate 15. Alle er husløse, og håper på å få «ticket», som de sier. Billett til en seng med tak.

Flere av de som ble jaget fra Sognsvann i morgentimene har samlet seg her.

- Men de fleste kommer ikke til å få billett, kapasiteten ved nødovernattingssentrene i hovedstaden er sprengt. Det er bevilget 10 millioner kroner fra regjeringen til tiltak rettet mot EØS-borgere som kommer til Norge for å tigge, men disse har vi sett lite til. Alle trenger et sted å sove, forteller Folk er Folks Mihai Negrea.

- Hvis vi ikke får billett må vi sove ute, vi vet ikke hvor vi skal gjøre av oss. Vi trenger et sted å sove, sier Ign fortvilet.

LES OGSÅ: Staten tapte mot romfolket - nå vil de ha dem tvangsflyttet

Beslaglagt

Da politiet og Oslo kommune tok seg inn i romleiren mandag morgen ble det funnet en megde tyvgods, blant annet 36 stjålne sykler, meldte Nrk.

Årsaken til at romfolket ble bortvist fra Sognsvann var at de hadde brudt loven, som sier at det ikke er lov å oppholde seg mer enn 48 timer på samme sted i marka. Leiren har imidlertid eksistert i hele sommer.

Mandag kveld var imidlertid flere romfolk fortvilet, og fortalte at de ikke har noe sted å oppholde seg. På tross av at de i år har tjent vesentlig mindre på å tigge i Oslo, vil de ikke reise frivillig hjem til Romania.

LES OGSÅ: Rumenere pågripes oftere enn nordmenn for tyveri

Må bryte loven

Betea Ign, som måtte flytte fra leiren mandag, tror mange romfolk blir nødt til å sove i parker framover. Det er imidlertid ulovlig å sove i parker i Oslo etter vedtak i bystyret.

Nå skal Vegvesenet også gjøre det umulig å sove under Sinsenkrysset ved å legge enda større steiner enn de som er der allerede, og støpe dem fast slik at det ikke er mulig å flytte på dem for å lage «sovegroper».

LES OGSÅ: KRONIKK: «Det er feigt å ikke totalforby tigging»

Romfolk tjener også mindre på å tigge enn før. Om det er fordi nordmenn gir mindre eller fordi det er flere som tigger i Oslo enn tidligere vet ikke Ign.

Men til tross for at romfolket blir jaget og tjener mindre vil de fremdeles bli i Oslo.

- Vi har ingenting i Romania. Familiene våre trenger penger, så vi må være her uansett. Nå tjener vi 100 til 150 kroner, og det er mer enn vi har mulighet til å skaffe i Romania, sier Ign.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...