Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ferdig med skolen! Men hva nå da?

Studere? Jobbe? Reise? Hvor går veien egentlig etter 13 år på skolen?

Benjamin blar i bøkene. Hvor går veien? Foto: Foto: Privat

Studere? Jobbe? Reise? Hvor går veien egentlig etter 13 år på skolen? Tre ungdommer, alle 20 år og fri fra skolens slaveri, har gjort helt forskjellige ting siden de la bort russeluen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2013 kl 11:21

OSLO: Ida Thøgersen Martinsen, Benjamin Strand og Lars Hommelstad Lundanes er «for lengst» ferdig med 13 års skolegang. De bekrefter at det på mange måter har vært frigjørende, men innrømmer at veien videre byr på nye utfordringer.

- At det var så vanskelig å få seg jobb etter 3. klasse, visste jeg ikke

Benjamin Strand gikk på Oppegård videregående skole, nå kalt Roald Amundsen vgs., fra høsten 2009 til sommeren 2012. Han forteller at han gikk på linjen Medier og kommunikasjon og gikk også tredje året for å få generell studiekompetanse.

De eneste planene Benjamin hadde etter russetida og uteksamineringen fra videregående, var et friår hvor han skulle jobbe og tjene litt penger.

For han kom vanskelighetene ved å få seg en jobb som et sjokk, for han ville i hvert fall ikke gå hjemme og henge. Han forklarer også hvor usikker han var på videre utdanning.

- Jeg var definitivt ikke sikker på hva jeg ville studere videre. Media var for så vidt en passende linje for meg. Jeg var jo veldig interessert i mye av pensumet. Men jeg hadde ikke så sykt bra karakterer da jeg gikk ut av tredje, og da blir jo valgmulighetene blant høyere utdanning litt færre også.

Nå har Benjamin startet på Markedshøgskolen i Oslo hvor han studerer markedsføring. Dette er en helt annen form for undervisning enn det han var vant med på videregående.

- Vi har en forelesning i hvert av de fire fagene hver uke. Under forelesningene sitter vi i auditorier med 300 andre elever. Ellers er man avhengig av å stå for sin egen studietid og læring.

LES OGSÅ: Erna på besøk: På Bjørnholt får ingen lov til å gi opp

Militæret og førstegangstjeneste var planen

I motsetning til Benjamin hadde klassekameraten fra Oppegård, Lars Hommelstad Lundanes, klart for seg hvor veien gikk videre etter 3. klasse. Han skulle opp til Nord-Norge i militæret.

- Jeg dro rett i forsvaret til Setermoen, som ligger to timer sør for Tromsø. Der ble jeg skrevet inn i noe som heter Panserbataljonen.

- Jeg hadde førstegangstjenesten min i en stilling som MG-skytter, forklarer Lars.

Panserbataljonen er en av Hærens kampavdelinger hvor tungt pansrede stridsvogner og stormpanservogner blir brukt som hovedkjøretøy.

Lars visste også at når han kom tilbake fra forsvaret 10. juli skulle han ta seg et jobbår. Han jobber nå hos Every Body Modell & Casting Agentur hvor han har fått muligheten til å jobbe med det han liker best, nemlig media og film.

- Jeg er egentlig ansatt som filmfotograf hos Every Body, men jeg finner også mange skuespillere til filmer og reklamefilmer.

Lars forteller at han hadde sett for seg at han skulle jobbe med noe innenfor foto eller film, og er derfor veldig fornøyd med arbeidsplassen sin i dag.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: «Jeg er søvnløs»

- Helt tilfeldig at jeg endte opp hos Oluf Lorentzen

Ida Martinsen er nå på sitt andre og siste friår. Ida gikk på Manglerud vgs. på studiespesialisering med formgivning. Hun visste allerede våren hun ble uteksaminert at planen var å ta seg to jobbår.

Nå jobber hun hos Oluf Lorentzen som lagermedarbeider, og har gjort det siden høsten 2012.

- Det var ikke planlagt at jeg skulle jobbe hos Oluf. Jeg var rett og slett på leting etter en  jobb på fulltid da pappa en dag kom hjem og sa at de hadde en ledig stilling på lageret der han jobber.

- Jeg er selvfølgelig fornøyd med arbeidsplassen min, men dette er ikke en jobb jeg har tenkt til å ha på langt sikt. Det er først og fremst en midlertidig løsning for disse to årene hvor målet mitt er å spare mest mulig penger til leilighet og videre utdanning.

Tre ungdommer med helt forskjellige planer for fremtiden

Mens Lars og Ida har klare planer for fremtiden og vet hva de har lyst til å gjøre er Benjamin fortsatt litt usikker.

LES OGSÅ: «I år skal jeg bli voksen. Tror jeg»

- Min plan for fremtiden er å søke på enten politihøgskolen eller i tollvesenet til høsten. Politihøgskolen er drømmen, det er det jeg alltid har hatt lyst til å gjøre. Jeg har lyst på en utdanning og jobb hvor man har muligheten til å gjøre mye forskjellig, utfordre seg selv og få utløp for litt energi, forteller Ida.

Lars er veldig klar på at det er film han vil jobbe videre med, enten det blir regi eller foto. Han skal fortsette å jobbe de neste ett til to årene for å spare til filmstudiene. De skal forhåpentligvis foregå i USA.

- Lånekassen sponser ikke det første året på filmstudiene i USA. Jeg må derfor jobbe og spare penger til hele det første året før jeg kan reise over og starte utdanningen som er på tre år.

Benjamin, derimot, har en litt annerledes tilnærming til framtiden. Han har ingen spesielle planer, men satser bare på å gjøre det så bra som mulig på Markedshøgskolen i første omgang.

- Jeg har ikke et fast mål eller noen spesielle tanker om hvor jeg kommer til å ende opp. Jeg vil nok bare se hvor det jeg driver med fører meg til slutt.

LES OGSÅ: - Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Flere søker høyere studier enn noen gang tidligere

En undersøkelse gjort av NIFU, norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, viser at det er rekordhøye søkertall på høyere utdanning på Høgskoler og Universitet.

Det har vært en vekst på over 50 prosent fra år 2000. I år var det et rekordnivå på nærmere 120 000 søkere på diverse høyere utdanning.

Dette viser at flere og flere unge søker seg inn på tyngre studier, spesielt i naturvitenskap og tekniske fag. En av grunnene kan være at andelen som har foreldre med høyere utdanning har økt kraftig. Andelen jenter på realfaglige studier har også økt betraktelig de siste årene.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: «Skolen - fra institusjon til lekeplass?»

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...