Nordre Aker Budstikke

FHI anbefaler vaksine også til ungdomsskoleelever

FHI ønsker at barn født mellom 2006 og 2008 skal få tilbud om én vaksinedose. Foto: Berit Roald / NTB (Bildet er arrangert)

Barn født mellom 2006 og 2008 i ungdomsskolen bør få tilbud om én dose med koronavaksine, anbefaler Folkehelseinstituttet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2021 kl 12:24

OSLO: – Ved et slikt tilbud vil ungdommen redusere egen risiko for alvorlig sykdom, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling til regjeringen.

På regjeringens pressekonferanse klokka 12 blir det klart om de følger Folkehelseinstituttets anbefaling.

Folkehelseinstituttet har brukt sommeren på å vurdere om barn og unge skal bli tilbudt koronavaksine.

– Ungdom i alderen 12–15 år har generelt svært god vaksinerespons, og det er sannsynlig at beskyttelsen vil vare lenger enn etter én dose i denne aldersgruppen enn det vil være hos voksne, skriver FHI.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg og Folkehelseinstituttet anbefaler at barn og unge født mellom 2006 og 2008 får tilbud om koronavaksine. Her et bilde fra en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Ali Zare/NTB


Fra før har barn og ungdom i alderen 12–15 som har risiko for å bli alvorlig koronasyke, fått tilbud om vaksine. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør denne gruppen mellom 2000 og 3000 barn.

De skriver videre at det å gi én dose til denne aldersgruppen på samfunnsnivå ikke i samme grad vil bidra til å redusere smittespredning. FHI mener at man kan vurdere en dose to når det foreligger nok kunnskap.

En rekke andre land er allerede i gang med vaksinering av barn over tolv år mot koronavirus. Blant dem er Finland, Danmark, Kypros, New Zealand, Irland og USA.

Helsedirektoratet ønsker snarlig utredning om en tredje vaksinedose

Flere land tilbyr nå sine innbyggere en tredje vaksinedose. Nå ber Helsedirektoratet om at det raskt blir utredet om det skal tilbys en dose også i Norge.


Direktoratet skriver at det i den senere tid har kommet data som kan tyde på at immuniteten etter blant annet mRNA-vaksine avtar raskere enn tidligere antatt.

De viser til at det nylig er rapportert fra Israel at effekt mot alvorlig sykdom har falt til rundt 55 prosent hos personer over 65 år som fikk andre dose Pfizer i januar. Det er også rapportert tilsvarende trender fra Storbritannia og USA.

– Videre har det kommet rapporter om at vaksinerte som blir syke, kan ha høy grad av virusutskillelse. Selv om smittsom periode hos vaksinerte antas å vare kortere, kan dette ha betydning for smittsomhet fra vaksinerte, skriver Helsedirektoratet.

Flere land tilbyr nå sine innbyggere en tredje vaksinedose. På bakgrunn av utviklingen, anbefaler altså Helsedirektoratet at Helse- og omsorgsdepartementet ber om en snarlig utredning av en eventuell tredje vaksinedose også i Norge.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...