Trafikkontroll i Tåsenveien:
Fikk fingeren av bilist, og tok én for grov fartsovertredelse
Men de fleste oppførte seg bra, og beboere kom med is som takk for at politiet kom til nabolaget. Etter Trafikkorpset oppfordrer nå både myke og harde trafikanter til å ta ekstra hensyn til hverandre i sommertrafikken.
Publisert: 25.06.2020 kl 21:50
Sist oppdatert: 25.06.2020 kl 22:35
TÅSEN: Trafikkorpset i Oslopolitiet melder at de i tiden fremover vil være til stede med trafikkontroller flere steder i byen, både med fartsmålinger av bilister, men også sykkelkontroller.
Bakgrunnen er at det har vært mange konflikttilfeller og hendelser mellom sykkel og bil i Oslo denne våren, opplyser Egil Pettersen i Trafikkorpset. Politiet vil minne syklister på å vise hensyn i trafikken – spesielt å respektere lyskryss – og at bilister skal vise hensyn til syklister og andre myke trafikanter.
Tåsenveien
I 13-tiden onsdag 24. juni hadde politiet tatt oppstilling i Tåsenveien, ikke langt unna Voldsløkka, med fokus på fart og bilførernes oppmerksomhet mot trafikkbildet.
Resultatet ble tre forenklede forelegg for mobiltelefonbruk uten handsfree, og én anmeldelse for det samme.
– Vedkommende godtok ikke forelegget, og ble derfor anmeldt og må møte i retten, sier Egil Pettersen.
Men det er ikke ofte mobilsyndere i bil nekter å vedta forelegget, forteller han.
– De fleste legger seg flate når de blir tatt på fersken. Her var det en som var uenig i regelverket, og mente det burde være lov, og nektet derfor å vedta forelegget.
– Å se ned på mobiltelefonen mens du kjører tar oppmerksomheten fra trafikkbildet, og du vil ha kjørt mange meter uten å se hva som skjer på veien, minner han.
5500 kroner for fartsovertredelse
I tillegg ble det skrevet ut et forenklet forelegg for fart. En bilist ble tatt i 59 km/t i 40-sonen i Tåsenveien ovenfor Peppes Pizza.
– Veien er smal, og det er mange sideveier og utkjørsler, så 59 km/t oppfattes som fort her.
I 40-sonen ryker førerkortet ved 66 km/t, så bilisten onsdag "slapp unna" med en bot på 5500 kroner for overtredelsen, opplyser Pettersen.
En annen bilist, som holdt seg innenfor fartsgrensen, uttrykte imidlertid misnøye med politiets tilstedeværelse, og viste fingeren hele veien ned Tåsenveien, ifølge Nordre Aker Budstikkes utsendte.
– Vi fikk dessverre ikke stanset ham, for vi var opptatt med andre trafikanter, men dette er jo forulemping av offentlig tjenestemann, og vi skulle gjerne ha tatt en prat med ham, sier Pettersen.
– Opplever dere ofte slik aggressive holdninger når dere er ute på kontroll?
– Nei, det er heldigvis svært sjelden vi ser slik type atferd hos voksne mennesker. De fleste setter pris på at vi har fokus på trafikksikkerheten. Det får vi ofte høre fra naboer når vi er ute. Og det er alltid hyggelig.
Og noen av naboene i Tåsenveien var faktisk så fornøyd med at politiet var på plass, at de kom ut med is til politibetjentene som var på jobb i varmen.
Mange ulykker med myke trafikanter
Før aksjonen i Tåsenveien onsdag morgen var patruljen på plass ved Bentsebrua på Sagene, med spesielt fokus på syklister.
– Og jeg må gi en honnør til syklistene i Bentsebrugata. De fleste overholdt trafikkreglene og ingen syklet på rødt lys. Det var veldig bra, sier Pettersen.
Han forteller at det – når det er bart på veiene – er flest av de myke trafikantene som blir alvorlig skadd i trafikken i Oslo. Politiet er bekymret for konfliktnivået mellom trafikantgrupper. Særlig har det vært flere tilfeller i Maridalen og Sørkedalen denne våren.
Både syklister og fotgjengere kommer, ikke uventet, dårligst ut i møte med en bil. Men politiet merker også en økning i antall singelulykker, der det bare er én trafikant involvert, ofte er elektriske sparkesykler involvert.
En rapport fra Oslo Universitetssykehus fra 2019 viste at det var en økning av slike ulykker i sommermånedene, og i juli i fjor var det i snitt fem ulykker hver eneste dag med elektriske sparkesykler. Det inkluderte både sykler til utleie og privat eie.
– Nå går vi inn i en sommer der det kanskje vil være flere som ferierer hjemme i Oslo enn vanlig. Hva er din oppfordring til oss som skal ferdes i trafikken – enten det er med bil, til fots eller på sykkel?
– Det er som det ellers vil være; vær hensynsfull mot andre trafikanter, myke som tunge. Overhold trafikkreglene. Og i tillegg klar å holde hodet kaldt, tenk fornuftig og ta det med ro. Og ikke minst; vær oppmerksom! I Oslo skal man være spesielt påpasselig med blindsonene til større kjøretøyer. Som myk trafikant kan det være lett å tenke at de store kjøretøyene ser deg, men det gjør de ikke nødvendigvis.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!