Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Finansiering av Kringsjå skole handler ikke om øst eller vest»

Kringsjå skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

DEBATT: Størrelsen på foreldrenes lommebok eller hvilken utdannelse foreldrene har, skal ikke ha noe å si for om barn lykkes i skolen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2018 kl 13:09

Venstrepolitiker og lærer ved Kringsjå skole, May-Brith Døssland gikk ut i Nordre Aker Budstikke og tok opp konsekvensene av ny finansieringsordning for Kringsjå skole. Vi i Arbeiderpartiet mener at det er bra at hun tar opp dette, men at kritikken ikke treffer helt.

Hovedårsaken til endringene i budsjettet skyldes at elevtallet ved skolen går ned i år sammenlignet med fjoråret. Fordi en stor del av budsjettet følger antall elever, betyr dette at budsjettet går ned. Dette er en ordning som har vært slik lenge, og som Venstre er tilhenger av. Færre elever betyr lavere budsjett.

Artikkelforfatterne Therese Ustvedt og Abdullah Alsabeehg fra Arbeiderpartiet. Foto: KARL A. KJELSTRUP / OSLO KOMMUNE - STURLASON

En liten del av midlene som fordeles i Osloskolen fordeles etter kriterier. Endringer i kriteriet som treffer Kringsjå spesielt hardt dreier seg om kompensasjon for flytting i skoleåret. Dette kriteriet ga et stort utslag for Gamle Oslo og Kringsjå, og for Kringsjå skyldes dette som Døssland påpeker den store studentbefolkningen i området. Dette er altså ikke en øst-vest-problematikk. Byrådet kompenserte dette ved å legge inn en ekstra, ny lærerstilling til Kringsjå. Dette er viktig for skolen, fordi lønn er den største utgiftsposten på en skole. Lærere er den viktigste ressursen i alle skoler.

Endringene i kriteriesystemet har blitt brukt til å legge inn ekstra midler til skoler som har barn som blant annet er under barnevernstiltak, eller har foreldre med lavt inntektsnivå. I følge norsk og internasjonal forskning er dette mer målrettede kriterier. Når vi har begrensede midler betyr dette at vi vrir midlene til elever med større behov for mer ressurser i skolen.


Samtidig tar Arbeiderpartiet på alvor tilbakemeldingene fra Døssland og andre lærere som beskriver trang skoleøkonomi. Derfor har byrådet satt i gang en utredning som skal finne en nedre økonomisk grense for hva det koster å drive en skole. Resultatene fra utredningen vil vi i Arbeiderpartiet se i sammenheng med en ny lærernorm som blir innført i år.

En god skole for alle betyr at vi i større grad må treffe behovene til hver enkelt elev. Ingen elever er like, og ingen skoler er like. Mennesker har ulike forutsetninger, men politikernes oppgave er å gi alle like muligheter til å lykkes i samfunnet. Størrelsen på foreldrenes lommebok eller hvilken utdannelse foreldrene har, skal ikke ha noe å si for om barn lykkes i skolen. Derfor har skoler i vest og skoler i øst fått økte rammer og handlingsrom. Skolene må ha nok ressurser til å gi alle elevene en god opplæring. Vi er ikke i mål.

Therese Ustvedt
Medlem av Nordre Aker bydelsutvalg, Arbeiderpartiet

Abdullah Alsabeehg
Utdanningspolitisk talsperson, Oslo Arbeiderparti

LES ALLE INNLEGGENE I DENNE DEBATTEN:


May-Brith Døssland (V): «Selv om en skole ligger på vestkanten, så betyr ikke det at skolen ikke har utfordringer»

Inga Marte Thorkildsen (SV): «Byrådet budsjetterer ikke i et øst og vest-skille»

May-Brith Døssland (V): «En ny lærerstilling veier ikke opp for nedskjæringen byrådet har gjort»

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...