Nordre Aker Budstikke

Her bor mannen bak teorien i Oscar-vinneren «Et glass til»

Løkka gård ved Sognsvann og Gaustadjordene. Foto: Christian Fredrik Borg

– Jeg skal være forsiktig med å ta æren for noe av filmen, men jeg står på rulleteksten. Og jeg har i hvert fall vært en bidragsyter med en idé, sier psykiater Finn Skårderud, som bor på en gammel husmannsplass ved Sognsvann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2021 kl 18:17

SOGNSVANN: I kategorien for beste internasjonale film var det danske «Et glass til» som fikk den gjeve Oscar-prisen natt til mandag, norsk tid. Norske Sturla Brandth Grøvlen er hovedfotograf på filmen, mens Maria Bonnevie har en sentral birolle og Anne Østerud har klippet. Filmen var også nominert i kategorien beste regissør.

Men det er ikke de eneste norske tilknytningene filmen har. Filmen tar nemlig for seg psykiater Finn Skårderuds teori om at alle er født med en halv promille for lite.

– Jeg synes det er aldeles strålende. Jeg har bare en kvart lillefinger med, men har fulgt spenningen på oppløpssiden nå. Først og fremst fordi jeg synes det er en tilnærmet perfekt film, sa Skårderud til NRK i natt, etter prisutdelingen.

Fakta: «Et glass til»

  • Originalens tittel: «Druk» / Engelsk: «Another round»
  • Regi: Thomas Vinterberg, Danmark
  • Hovedroller: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang
  • Handling: Fire lærere bestemmer seg for å gjennomføre et vitenskapelig forsøk med seg selv som testpersoner, for teste teorien om at mennesket fungerer bedre med en alkoholpromille på 0,5. I filmen bestemmer de fire lærerne derfor å drikke fra morgenen av og fortsette hele dagen til klokken 20. De holder øye med at alkoholpromillen sin ligger på 0,5. Alle fire opplever at undervisningen blir bedre, og de er selv mer kreative og initiativrike. Men er det hold i teorien?

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Ble litt ubehagelig

Finn Skårderud ble også intervjuet i Dagsrevyen lørdag, i forkant av prisutdelingen. Der forteller han om opprinnelsen til teorien om at vi er født med 0,5 promille for lite. I 2000 ble han invitert til å skrive forordet til en italiensk bok om vinens psykologiske virkninger:

Så kommer vinen, etter det første og andre glasset forstår man hva som er den egentlige feilen, det var dette som manglet, man slutter raskt at man er skapt med minus 0,5 promille, leser Skårderud opp fra det omtalte forordet, og fortsetter:


– Mens i neste setning står det noe annet.

Psykiater Finn Skårderud. Foto: Trond Isaksen/Utlån

Han forteller videre at det ble litt ubehagelig, måten denne teorien i forordet i boka, i etterkant ble vinklet på av media. Psykiateren opplevde at han ble fremstilt som en slags profet for inntak av alkohol:

– Man kan oppleve en bedre utgave av seg selv etter et glass vin, for eksempel kan sjenanse dempes med et glass vin, kanskje mange forhold aldri hadde blitt noe av uten et glass vin? Men, det handler til de grader om et doseringsspørsmål, før passe blir til for mye. Media må ta ansvaret for en dose selektiv lesning!

Det sier Skårderud til Nordre Aker Budstikke, mandagen morgen. Han medgir at han ble litt skremt da filmselskapet for et par år siden ringte, og sa de ville lage en film med utgangspunkt i nettopp denne halve promillen.

En reise på 20 år

Men nå kjennes alt bare veldig bra ut, mandagen etter prisutdelingen. Skårderud mener at dette har blitt en helt fantastisk film, som også problematiserer veien fra edru til drikking. Filmen har også vunnet tidligere priser, slik som publikumsprisen under London Filmfestival.

– Jeg er kjempestolt! Jeg skal være forsiktig med å ta æren for noe av filmen, men jeg står på rulleteksten, og jeg har i hvert fall vært en bidragsyter med en idé!

Han sier at han har sett filmen mange ganger.

– Dette har vært en reise på 20 år, siden jeg skrev dette forordet i den italienske boka. Det ble noen negative erfaringer underveis, som nevnt, og jeg ble litt urolig av det. Men nå er denne reisen bare en positiv prosess, jeg har også i anledning av filmen holdt flere innlegg rundt dette temaet, og føler at jeg har tatt tilbake teorien og arbeidet det hele startet med i år 2000. Så er det veldig fint å få være litt i skyggen av dette fantastiske filmprosjektet.


– Det er en stor og nødvendig interesse for rusens skadevirkninger, men man må også snakke om hvorfor rusen har en så stor attraksjon som den har. Det denne filmen gjør, er å dykke ned i rusens mange kapitler, den nyanserer rusen, sier Skårderud.

Bor på gammel husmannsplass

Løkka gård ved Sognsvann og Gaustadjordene. Foto: Christian Fredrik Borg

Den kjente psykiateren, og nå også medvirkende til en Oscar-pris, bor på idylliske Løkka gård, sørvest for Sognsvann og Sognsvannsbekken. I følge Sogn Kultur. og Historielag het gården opprinnelig Trosterudløkka, etter husmannsplassen Trosterud under Ris. Løkka kom senere under Vestre Gaustad gård.

– Her har familien bodd i åtte år, et fantastisk sted å bo, sier Skårderud.

– Jeg kommer fra Østerdalen, og har vokst opp i skogen, så dette passer meg ideelt. Det er jo mye folk i området på fine dager, men det plager ikke oss. Opprinnelig var gården en husmannsplass for Gaustad sykehus, som ble skilt ut og lagt ut for salg like før år 2000. Snekkeren som jobbet på Gaustad, kjøpte gården. Senere solgte han den videre. Dette er et veldig fint og spesielt sted å bo, her blir vi!


– Skal du feire i kveld?

– Ja, det blir kanskje et glass til, humrer Skårderud, men understreker at alt er måtelig.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...