Nordre Aker Budstikke

Det pågikk gravearbeider i elva ved Grønvoldstangen 4. november. Foto: Kristin Tufte Haga

Skulle bli ferdig til ørretgytingen, men her graves det i Akerselva

Arbeidene ute i elva nedenfor Teknisk museum skulle ha vært ferdig til 1. oktober, i god før ørretens gyteperiode. Men over én måned senere er gravemaskinene i sving i Akerselva.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.01.2020 kl 17:02

BREKKE: Bymiljøetaten har møtt på uforutsette utfordringer i forbindelse med byggingen av fisketrappen ved Grønvoldsterskelen, like nedenfor Teknisk museum. Terskelen er et hinder for ørreten og laksen som kommer opp i Akerselva for å gyte om høsten, og derfor skal fisken nå få en trapp for å komme seg opp.

Fisketrappa skulle ifølge Bymiljøetaten stå ferdig innen utgangen av 2019, og gravearbeidene i elva skulle vært ferdigstilt før 1. oktober, for ikke å påvirke ørreten som kommer opp i elva for å gyte.

Mandag denne uka, den 4. november, var det likevel aktivitet i Akerselva, slik denn filmen viser:

Mandag 4. november.

Høy vannføring

– Hva er årsaken til at det fortsatt foregår graving og arbeid i elva, over en måned etter at dette skulle vært ferdigstilt?

– Dette skyldes i stor grad den uvanlige høye vannføringen som har vært i Akerselva ved flere anledninger ettersommer og høst 2019. Dette har medført forsinkelser i prosjektgjennomføringen. Gravingen som nå pågår er avslutningsarbeider der den kunstige «vollen» som ble etablert for å minimere spredning av sedimenter før etablering av fisketrappen skal ryddes tilbake. Samt at fisketrappen skal plastres med stein om lag slik elvebredden var før fisketrappen ble etablert, sier avdelingsdirektør i Bymiljøetaten, Terje Laskemoen, til Nordre Aker Budstikke.


På grunn av dette er prosjektet noe forsinket, men Laskemoen antar at det blir ferdigstilt før utgangen av 2019, likevel.

Gyter i oktober

På nett skriver Bymiljøetaten om fisken i Akerselva: «Laks og sjøørret lever de første 2–3 årene som ungfisk i Akerselva, før de vandrer ut i sjøen for å vokse seg store. Etter 1–4 år kommer de tilbake om høsten for å gyte. I Akerselva kan du se de første gytefiskene allerede fra sensommeren av. Sjøørreten kommer gjerne tidligere enn laksen. Gytingen skjer først i oktober og november. Ørreten er først ute og gyter i oktober, og så kommer laksen etter og gyter i november.»

Vi spør derfor Bymiljøetaten hvordan arbeidene i elva påvirker ørretens gyting, og hvordan fisken og gytingen følges opp når arbeidene fortsetter inn i gyteperioden.

– Helt lokalt nedstrøms Grønvoldterskelen kan det påvirke gytende ørret, men det vurderes som svært viktig å fullføre arbeidene nå slik at man unngår gjentatte påvirkninger i etterkant, svarer Laskemoen.


– Ørreten er i stor grad ferdig med gytingen nå i november, oktober er den desidert viktigste gyteperioden for ørret i denne delen av Akerselva. I oktober foregikk ingen arbeider ute i elva. Arbeidene utføres for øvrig i tråd med tillatelse gitt av Fylkesmannen, legger han til.

Slik vil det se ut når arbeidene er ferdige. Foto: Bymiljøetaten

Oslomarkas fiskeadministrasjon

Finn Hungerholdt, daglig leder i Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA), som er de som setter ut fiskeyngel i Akerselva, er kjent med forsinkelsen i arbeidene. Han mener det utvilsomt er uheldig at arbeidene pågår nå, mens fisken gyter.

– Men hvor stor skade det gjør er vanskelig å si, og noen krise er det langt ifra, ørreten gyter i andre deler av elva allerede. Alt i alt vil dette være et veldig positivt tiltak, sier han om fisketrappa.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...