Flere ladestasjoner er ute av drift
Bymiljøetaten må oppgradere programvaren på 800 ladepunkter. Samtidig minner de om at prisen som innføres for lading av elbil på kommunale plasser er lav.
Publisert: 02.04.2019 kl 11:40
Sist oppdatert: 02.04.2019 kl 14:02
KJELSÅS: – Elbil-ladestasjoner florerer det ikke av i vår bydel, i hvert fall ikke i Kjelsås- og Grefsen-området. I dag prøvde jeg å lade elbilen ved Kjelsås stasjon, men det gikk jo ikke. Da jeg ringte det oppgitte feilmeldingsnummeret, fikk jeg beskjed om at offentlige ladestasjoner i Oslo var satt ut av drift av påvente av oppdatering av programvare. Oppgraderingen ville etter planen være ferdig 9. april. De som ble oppdaterte ville være tilgjengelig etter hvert, men de hadde ingen oversikt over hvilke og når, skriver Helen til Nordre Aker Budstikke.
Hun legger til at hun ikke har sett noe informasjon rundt dette:
– Nå har jeg søkt via Google, vært inne på Oslo kommune og Bymiljøetatens nettsider og så videre. Jeg finner fortsatt ingen info. Kommunen har lite respekt for at folk trenger forutsigbarhet i sin hektiske hverdag. Oppdateringen kunne de gjerne gjort i påskeferien eller i kortere periode, mener Helen, og viser også til at ladestasjonene på Grefsenplatået er demontert.
– I stedet er det betalingsstasjoner med kort p-tid - eller ladetid - som erstatning for de som tidligere var i Grefsenveien, noe som har gjort de ubrukelige. Man parkerer i ubegrenset tid ved siden av gratis. På tre timer med 16 ampere får man ikke mange prosenter strøm "på tanken". I sammenligning lader man 14 ganger raskere på Circle K på Storo, til tilnærmet samme pris - tre kroner/kW mot 2,80 på de offentlige, ifølge Helen.
Bymiljøetaten: – Beklager
Bymiljøetaten bekrefter at flere ladestasjoner for tiden ikke fungerer.
– I forbindelse med oppgradering av digitale baksystemer på ladestolper i Oslo, er enkelte ladelokasjoner for tiden ute av drift, svarer pressekontakt Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten.
– Vi beklager at dette ikke har vært kommunisert godt nok, men vi regner med at alt skal være oppe igjen i løpet av et par dager. Fortum, som er ny leverandør av ladeløsningen til Oslo kommune, har jobbet kontinuerlig gjennom helgen og i starten av uken for å oppdatere programvaren. Dette må gjøres fysisk på hver lokasjon, derfor tar det noe tid, forklarer hun.
Ladestolpene som er ute av drift er laderne fra leverandøren Mennecke. Disse ble montert i perioden 2013-2018. Totalt er det ca. 800 av totalt 1279 ladepunkter som må oppgraderes, ifølge Bymiljøetaten.

Ladestolpene som må oppgraderes er av typen Mennecke. Ca. 800 ladepunkter er omfattet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Rimelig lading
Thorud Olsen viser videre til at prisene som nå innføres for lading av elbil på kommunale ladeplasser i Oslo er lave.
Hun forteller at dagens pris på 10 kroner per time med parkering utgjør en pris på 2,80 kr/kWh for en gammel elbil med en ombordlader på 3,6 kW, for eksempel en eldre Leaf eller eGolf.
– For dagens biler i massesegmentet Nissan Leaf, eGolf med flere, utgjør prisen kun 1,4 kr/kW på lokasjoner hvor vi har tilgang på 400V. Det er i denne sammenheng viktig å understreke at betalingen skal dekke utgifter til strøm, men også sikre at en høyere rullering av ladeplasser slik at flere kan få benytte kostbar infrastruktur.
Det innføres betaling for lading på alle nye ladeplasser, samtidig som betaling innføres fortløpende på de eksisterende ladeplassene i løpet av året. Noen av plassene er tidsbegrenset, men prisen er 10 kroner/time kl. 09-20, og 5 kroner/time kl, 20-09.
Bedre tilgangen til ladeplassene
Thorud Olsen sier videre at prising av parkering med service - lading - er noe Bymiljøetaten innfører for å sikre at flere får tilgang til dagens ladeinfrastruktur.
– Det har vært helt nødvendig fordi svært mange elbilister har benyttet dagens ladeplasser som rene parkeringsplasser og okkupert plassene i timevis samtidig som elbilister som faktisk har trengt strøm ikke har fått tilgang. Det har skapt betydelig frustrasjon blant dagens elbilister. For lave priser for lading vil imidlertid ikke gi nødvendig rullering av biler.
Bymiljøetaten mener at dagens system vil samtidig favorisere beboere i Oslo ved at det er halv pris på kvelds- og nattestid.
– Med en pris på 5 kroner per time vil man med en eldre elbil betale rundt 1,4 kr/kW som er marginalt høyere enn selvkost, samtidig som man slipper å kjøpe en egen ladeboks til 15.000 kroner inklusive montasje. Vi mener at denne prisen er svært rimelig. Det er imidlertid viktig å balansere kravet til nødvendig rullering av biler og effektivitet med kravet til en fornuftig pris som fortsatt bidrar til å favorisere nullutslippsløsninger så vi vil evaluere ordningen nøye etter ett år.
Thorud Olsen legger til at elbiler kan på lik linje med bensin- og dieselbiler parkere gratis på kommunal gateparkering om natta, men også gratis på dagtid der bensin- og dieselbiler må betale (gjelder også boerparkeringssonene).
Meld deg på nyhetsbrev
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!