«Folk blir oppgitte og gir beng i å sortere avfallet sitt»
KOMMENTAR: – Jeg har siden begynnelsen av desember vært i kontakt med Renovasjonsetaten om både fulle glass, metall og returpapir-beholdere.
Publisert: 05.01.2019 kl 08:24
Sist oppdatert: 05.01.2019 kl 10:42
1. nyttårsdag publiserte Nordre Aker Budstikke sak om returpunkt på Kjelsås, der det var stablet mange poser med flasker og annet, ved beholderne - eller containerne - les hele saken her. I etterkant av saken har det kommet tips om lignende tilstander andre steder i bydelen. Jan Ole Bjørnholt forteller at han har vært i kontakt med Renovasjonsetaten om fulle beholdere:
Svaret jeg fikk fra Renovasjonsetaten, var at skulle etaten hatt oversikt og kontroll med alle containerne, måtte de kjørt rundt og sjekket hundrevis av containere, og at disse tømmes annenhver uke - eller i hvert fall en gang i måneden. I tillegg at det alltid er mulig for brukere å klage, men at etaten ikke kan gjøre annet enn å påpeke til transportfirmaet i etterkant av eventuelle klager.
Med andre ord: Klassisk ansvarsfraskrivelse, gjennom å kjøpe inn tjenesten.
Dessverre er fulle glass, metall og returpapir-beholdere gjeldende hele året, flere steder i vårt distrikt. Jeg har rundt 20 bilder av overfylte containere for glass og et par for papir. De har vært sånn lenge. Folk blir oppgitte og gir «beng» i å sortere avfallet sitt, som følge av dette.
Renovasjonsetatens ansvar er å legge opp til tømte containere før julerushet. Alle vet jo at det kommer ekstra mye glass, papir og papp i den tiden. Altså er ikke problemet at en bil er på verksted fredag i romjula, men mangelfull organisering av tjenesten gjennom hele året.
Jan Ole Bjørnholt
Renovasjonsetaten svarer
Renovasjonsetaten, ved pressekontakt Jørgen Bakke Fredriksen, er kjent med kommentaren til Jan Ole Bjørnholt, og svarer følgende:
Hvis dette var måten leseren ble møtt på hos oss, så får jeg bare beklage. Jeg skal prøve å forklare med litt blidere ord. Vi har installert såkalte nivåmålere i nær 200 returpunkter. Det gjør at vi kan overvåke fyllingsgraden i de beholderne, og det gir oss mye verdifull data. Disse returpunktene er med på de vanlige innsamlingsrutene, men kan også tømmes ved behov dersom måleren viser at det er fullt. Utover dette er vi fortsatt avhengige av tilbakemeldinger fra publikum dersom det er fullt. REN har ikke kapasitet til å manuelt overvåke over 800 beholdere spredt over hele byen. Når vi får beskjed om et fullt returpunkt (og det er en stund til neste tømming), skal det gå beskjed til leverandør om at det skal tømmes der. Dette er også en del av kontraktsoppfølgingen. Ved gjentatte avvik/forsinkelser kan REN ilegge dagmulkt. Denne uken har vi varslet leverandøren om dagmulkt dersom forholdene ikke er ordnet i løpet av svært kort tid. Så det er slett ikke snakk om at REN ikke har effektive virkemidler overfor leverandøren vår. Samtidig er vi opptatt av et godt samarbeid, og begge parter er selvsagt interessert i å ordne eventuelle problemer før det går for langt. Og så har vi sikkert ikke vondt av å gjennomgå rutinene våre med jevne mellomrom. Dette ble langt, men jeg vil gjerne avslutte med en kommentar om juleinnsamlingen spesifikt. Det er åpenbart at mye kunne vært gjort bedre denne gangen, og det er dessverre ikke første gangen vi ligger litt bak etter nyttår. Jeg tror også – som leseren deres – at vi skal etterstrebe å være à jour før juleuken, så langt det lar seg gjøre.
Innsamlingen av glass- og metallemballasje er en konkurranseutsatt tjeneste; altså har ikke Renovasjonsetaten faktisk styring på driften slik vi for eksempel nå har i innsamlingen av husholdningsavfall. Vi styrer den derimot på bakgrunn av normal kontraktsoppfølging som blant annet baserer seg på rapporter fra leverandøren vår og tilbakemeldinger fra publikum. Vi har per i dag 1021 returpunkter som tømmes enten månedlig, annenhver uke, ukentlig eller to ganger per uke. Tømmefrekvensen skal ideelt sett stemme overens med den faktiske bruken av beholderne, og så kan vi selvsagt endre frekvensen basert på datagrunnlaget fra innsamlingen.