Nordre Aker Budstikke

Folkebadet på Kjelsås

Slik så folkebadet i Kjelsåsveien 114 ut. Rundt 1980 ble det revet. Foto: Ukjent/Oslo Byarkiv

Visste du at Kjelsås hadde et folkebad frem til for 40 år siden?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.01.2020 kl 17:09

KJELSÅS: I omlag 40 år lå det et lite bad på hjørnet av Myrerskogveien og Kjelsåsveien, der hvor seniorsenteret Kuben 62+, legesenteret og kontorbygget ligger i dag.

I dag ligger dette bygget der badet en gang lå. Snart skal også dette byget rives. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hos Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen leser vi at det var Arbeiderpartiets Kvinneforening som i 1917 reiste krav om et folkebad på Kjelsås. Det var mange enkle og selvbygde boliger på Kjelsås den gangen, og mange hadde ikke engang innlagt vann.

I 1937 var tomten klar, men badet stod ferdig først i 1940, samme året brøt krigen ut her hjemme. Det førte til at åpningen ble utsatt ett år.

Historielaget forteller at det var plassert NS-folk i kontrollkomiteen for badet, noe som gjorde at folk uteble, og derfor ble badet etterhvert stengt. Etter at krigen var over i 1945 åpnet det igjen og denne gangen ble badet populært blant folk på Kjelsås. Men etterhvert som folk selv fikk bad i sine egne boliger, ble behovet for et folkebad redusert og dermed sank også besøkstallet.


Flyfoto fra 1962 viser Grefsenveien med trikkelinja midt i bildet, med Kjelsås Folkebad i Kjelsåsveien 114 i høyre bildekant. Her ser vi tomta med adresse 114-116 som nå skal utvikles videre. Foto: Ukjent/Oslo Byarkiv

Badet skal ha vært i drift frem til ca. 1980, da det ble revet for å gi plass til byggingen av seniorsenteret i Kjelsåsveien 114.

Badstuen ble imidlertid benyttet av en standhaftig gjeng så lenge badet eksisterte.

Det var ikke bare Kjelsås som hadde et folkebad, også i Nydalen lå det et slikt bad i perioden 1913 til 1964. Les mer om det her!

På tomta i Kjelsåsveien 114-116, lå også Kjelsås politistasjon i mange år. Sveitservillaen som huset politistasjonen, står fortsatt.


Husker du badet på Kjelsås? Fortell gjerne om dine minner i kommentarfeltet!

Flyfoto fra 1962. Kjelsås Folkebad nederst til høyre i bildet, med sveitservillaen ved siden av. Foto: Ukjent/Oslo Byarkiv

I forbindelse med at hele eiendommen nok en gang skal utvikles, denne gangen med omlag 80 omsorgsboliger, skal sveitservillaen flyttes. Beboere i området har tatt initiativet til å etablere et samfunnshus og møteplass – VillaK – i det gamle bygget. Nå er de i dialog med bydelen.

Kilder: Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, Lokalhistorisk bildebase, Digitaltmuseum

Kjelsås Folkebad oppe til høyre i bildet. Flyfoto fra 1962. Foto: Ukjent/Oslo Byarkiv

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...