Nordre Aker Budstikke

Ingvill ble turoperatør:

For hver kunde, gir hun 1000 kroner tilbake til lokalsamfunnet

Ingvill fra Korsvoll ble så begeistret for det hun så og opplevde, at hun bestemte seg for å bli turoperatør til Himalaya og Nepal. – Jeg fikk lyst til å kombinere det å gjøre noe godt for andre, med et levebrød, sier hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2018 kl 23:54

KORSVOLL: Ingvill Ytreland fra Korsvoll er siviløkonom med 25 års erfaring fra norsk næringsliv, før hun sa opp jobben i 2012. Da dro hun på sin første Nepaltur. Turen gjorde et sterkt inntrykk. Året etter, i 2013, tok hun et helt år fri fra jobblivet i Oslo for å reise ett år i Asia. Under friåret reiste hun tilbake til Kathmandu, hovedstaden i Nepal, og ble i Nepal i tilsammen fem måneder det året.

– Under reisen fikk jeg lyst til å kombinere det å gjøre noe godt for andre, med et levebrød. Jeg er lidenskapelig glad i fjellet og jeg fant meg godt til rette i Himalaya. Livet får nye dimensjoner når du reiser ut av Norge for å oppleve nye land og kulturer, sier Ingvill, som startet reiseselskapet Nepaltur.

Himalaya er en fjellkjede i Asia, og skiller slettene i India og Pakistan fra den store tibetanske høysletta. Nepal er en selvstendig nasjon i sørhellinga av fjellene.

På reisen i Asia jobbet Ingvill også som frivillig blant lokalbefolkningen i Mandalay i Myanmar med å lære fattige barn på en klosterskole engelsk. Hun jobbet også som frivillig på barneavdelingen for brannskadde barn på et sykehus i Kathmandu. Dette arbeidet kombinert med turene Ingvill dro på, blant lokalbefolkningen i Nepal og oppe i små landsbyer i Himalaya, åpnet opp en ny verden.

Ingvill forteller om en imøtekommende og hyggelig lokalbefolkning i Nepal. Foto: PRIVAT

Gir penger tilbake

– Den har jeg lyst til å dele med andre som også er glad i å oppleve nytt og noe helt annerledes. I tillegg til å ta mennesker med på tur, så vil jeg også bidra til å gi noe tilbake til lokalbefolkningen, så den får det litt bedre.

Filosofien bak turkonseptet Nepaltur er å motivere flere mennesker til å dra på fottur i Nepal, og som skal bidra til flere arbeidsplasser for lokalbefolkningen. Nepaltur gir også 1000 kroner per turdeltager til et veldrevet sosialt prosjekt i landet.

– På mine reiser i Himalaya, var jeg så heldig å få oppleve fjellivet sammen med noen av de erfarne klatresherpene som jobber i Everest-ekspedisjonene. Etter at jeg hadde vært tre uker alene på tur en erfaren klatresherpa, begynte lysten til å klatre Everest å melde seg, forteller Ingvill videre.

Vakker natur i Nepal. Foto: PRIVAT

Verdens høyeste fjell

Våren 2014 var Ingvill i Nepal for å forsøke å bestige verdens høyeste fjell, Mount Everest. Mens teamet hennes akklimatiserte seg på 6000 meter høyde, på toppen Lobuche East, gikk det et stort skred i det farlige Khumbu isfallet. 16 klatresherpaer omkom i skredet. Ingvill sto på fjelltoppen Lobuche East, og speidet utover det vakre fjell landskapet som omgir Everest Basecamp, da skredet gikk. Etter den tragiske ulykken i 2014 ble klatresesongen på Everest avbrutt.

I april 2015 var Ingvill tilbake i Everest Basecamp for å forsøke seg på en ny toppbestigningav Mount Everest. Under forberedelsene til å bestige verdens høyeste fjell Mount Everest, ble Nepal rammet av et kraftig Jordskjelv. Everest Basecamp hvor Ingvill oppholdt seg gikk det et snøras som raserte deler av Basecamp, 17 mennesker døde og rundt 40 ble skadet.

– Jeg var heldig. Teltleiren til ekspedisjonsselskapet jeg var på ekspedisjon med, lå i en annen del av Basecamp enn den som ble rasert av jordskjelvet, forteller hun.

Bagatell

Nok en gang måtte Ingvill innse at hun ikke kom til å få oppfylt drømmen om å stå på toppen av verdens høyeste fjell.


– Samtidig, i hjertet av et jordskjelvrammet Nepal, innså jeg at det å ikke komme opp på verdens høyeste fjell ble en bagatell tatt i betraktning hva omfanget av jordskjelvkatastrofen betydde for for innbyggerne i Nepal. Flere enn 9000 mennesker døde, 500.000 ble hjemløse og 4000 skoler måtte gjenoppbygges. Det ble umulig for meg å reise hjem til Norge uten å få en bedre oversikt over omfanget på denne katastrofen.

De neste to månedene tilbragte Ingvill sammen med guiden Babu for å få så god oversikt over jordskjelvets raseringer som mulig. De reiste på flere turer ut i regionen som Babu er fra Dhading, hvor sentrum for det første og største jordskjelvutbruddet var.

– Møtet med lokalbefolkningen, som hadde blitt så hardt rammet etter jordskjelvet, var helt ubeskrivelig. I Dhading gikk jeg gjennom landbruksområder og små landsbyer som var totalt raserte av jordskjelvet. Men selv om lokalbefolkningen hadde mistet det meste av det de eide, og bodde i midlertidige hjem under presenninger, var smilet og vennligheten menneskene i Nepal er kjent for, tilstede overalt.

Historie, kultur og ikke minst natur i Nepal. Foto: PRIVAT

Store ødeleggelser

I landsby etter landsby som Ingvill besøkte, forteller hun at alle husene delvis eller helt ødelagt etter jordskjelvet. For menneskene i landsbyen gikk livet videre med daglige gjøremål. Ris og maisavlingene sto grønne og klare til innhøsting. Barna lekte og kvinnene vasket klær i vannpostene.


– Kontrasten med de ødelagte husene og de smilende vennlige menneskene var uforståelig. Jeg spurte guiden Babu hvordan det var mulig for lokalbefolkningen å være så blide når de hadde mistet alt? Babu svarte, What to do? What they had yesterday is gone today, and sadness will not bring it back...

– Det som gjorde mest inntrykk, var å besøke områdene som ligger ved foten av fjellkjeden Ganesh Himal i den øvre delen av Dhading. I dette området finnes det foreløpig ikke blivei. Alt av livsnødvendige produkter og byggematerialer til å gjenoppbygge landsbyene må bæres opp av mennesker og muldyr. Jordskjelvet forårsaket store skader på hus og skoler i store og små landsbyer. Området får sjelden besøk av turister, noe som reduserer mulighetene deres til å få økonomisk støtte til å gjenoppbygge skoler og hjem.

Innsamling

Nepal er et fattig land og selv om en skole er drevet av det offentlige, må deler av byggekostnadene og driften finansieres av private sponsorer. Etter besøkene til Dhading, bestemte Ingvill seg for å starte innsamling til å gjenoppbygging av en landsbyskole i den lille landsbyen Abigaun som ligger på 1900 meter.

– Etterhvert som gjenoppbyggingarbeidet startet, så ble det klart at skolene som ble prioritert av lokale og utenlandske sponsorer, var de som lå rett ved en bilvei. De som lå mer avsidesliggende til, og hvor det tar en til to dagsmarsjer og bære materialene frem til landsbyen fra nærmeste bilvei, fikk ikke så lett sponsor, forteller hun og fortsetter:

– Grunnen til det er at byggekostnadene blir høyere som et resultat av at man må bruke bærere og muldyr til å transportere materialet, istedenfor lastebil. De økte kostnadene går til å betale lokal arbeidskraft for bæringen av materialer. Det gir ekstra arbeid til beboerne i landsbyen og økte inntekter til familiene som bor der.

Ingvill besøker landsbyen minst to ganger årlig. Hun håper på at de 72 skolebarna med det hun beskriver som verdens vakreste utsikt til fjellene i Himalaya, snart skal få oppfylt ønsket om en ny skole.

– Gjør inntrykk

Hun har besøkt mange av de mest avsidesliggende områdene i Himalaya, som bare kan nås ved å gå fra noen dager opptil noen uker, fra nærmest flyplass eller bilvei til fots.

– Jeg føler seg veldig hjemme blant lokalbefolkningen i de små landsbyene i Himalaya. Menneskene i de små landsbyene, oppe i de avsidesliggende fjellområdene, har levd isolert i flere generasjoner. Å møte på de lokale muldyrkaravanene på vei over et 5000 meter pass fullastet med varer til landsbybeboerne, som bor avsidesliggende til bak passene, gjør inntrykk.

– Føler deg velkommen

Hun forteller at for menneskene som bor i disse områdene langt oppe i Himalaya er turene over disse 5000 meter passene ramme alvor.

– For mange av menneskene i Himalaya er det veien deres til og fra butikken. Himalaya har så mye variert å by turistene på. Det er den fjellkjeden i verden som har mest høye fjell, verdens 14 8000 metere ligger i Himalaya, og utallige 6000 og 7000 metere. I det lille fjellandet Nepal ligger halvparten av fjelltoppene over 8000 meter, deriblant verdens høyeste fjell Mount Everest. Å få oppleve den lokale kulturen i en liten landsby eller kloster er stort.

Hun forteller også at nepaleserne har en egen evne til å få deg til å føle deg velkommen.

– Ingenting slår å bli invitert inn på kjøkkenet på et avsidesliggende gjestehus, og hvor man får drikke lokal te, spise poteter med chilisaus og ta del i dagliglivet til vertskapet. Buddhisme, yoga og meditasjon har vært en del av dagliglivet i fjellene i mangfoldige hundre år.

Mye historie

– Det er mye historie som sitter mellom fjellene i de trange dalene. Jo lenger opp i en dal på grensen til Tibet du kommer, jo mer magiske blir opplevelsene. I noen av dalene er det storslått øde natur som møter en øverst oppe i dalen. I andre daler ligger noen bortgjemte klostre hvor tibetansk kultur blir godt ivaretatt av munkene og nonnene, som har dedikert livet sitt til å tjene den tibetansk buddhistiske tradisjonen.

Hun forteller at det finnes mange sterke historier blant innbyggerne i Nepal.

– Etter okkupasjonen av Tibet i 1959 var det mange tibetanere som flyktet gjennom ubebodde området i Himalaya, og slo seg ned i en dal på den nepalske siden av fjellene. Landet blir med visse mellomrom rammet av store naturkatastrofer, som jordskjelv og flom. Mange steder på landsbygden er landbruket arbeidskrevende. I mange områder ligger åkerlappene som små terrasser opp langs dalsiden. På disse åkerlappene benytter lokalbefolkningen okse og plog.

– Selv om livet på landsbygden kan virke hardt sett med våre øyne, er mange av landsbybeboerne veldig hjemmekjære. De vil ikke i det hele tatt bytte ut landsbylivet med et enklere liv i Kathmandu. Selv om de kan få bo hos slektninger som bor i store fine hus i en av forstedene til Kathmandu.

– Forskjellige liv

Ingvill har mistet tellingen på hvor mange ganger, dager, uker eller måneder hun har vært på tur i Himalaya. Men det er mange:

– Noe av det som ikke slutter å forundre meg, er hvor forskjellig livet er oppe i de forskjellige dalene i Himalaya. Hver gang jeg reiser til et nytt område, blir jeg like overrasket over hvor isolerte de lever. Det finnes nesten like mange byggestiler på husene og klostrene som det finnes fjellområder. Levesettet til menneskene i de forskjellige områdene varierer også veldig, selv om de fleste folkegruppene du finner oppe i Himalaya er buddhister og kommer opprinnelig fra Tibet.

Langtangdalen som ligger en god kjøretur utenfor Kathmandu har Ingvill besøkt mange ganger. Det er ett av Ingvills favorittområder i Himalaya. Ifølge Ingvill er det et mini-Everest, med storslått natur mellom høye fjell.

– Innerst i dalen kommer du tett på 8000 meteren Shashimpagma, som ligger i Tibet. I den lille fjell landsbyen Kyanjin Gompa har de egen ostefabrikk. Det er en livlig liten landsby som er et utmerket utgangspunkt for å dra på et eventyr innover dalen til Langshisa Karkha, bestige et øde fjellpass eller klatre en fjelltopp. Mulighetene er mange i dette vakre området i Himalaya.

Langtang var det av turistområdene i Nepal som ble hardest rammet etter jordskjelvet i 2015.

– En stor landsby med 200 innbyggere ble totalrasert. Alle husene utenom et ble jevnet med jorden og ligger under det grå steinstøvet fra steinblokken som løsnet fra fjellet. Tsum Valley er en hellig dal med mye historikk, legendariske meditasjonshuler og unike klostre. Landskapet minner mye om landskapet i Langtangdalen, der det ligger mellom fjellene i fjellkjedene Ganesh Himal, Manslu og Tibetan range. Opp gjennom hele dalen ligger det små avsidesliggende landsbyer hvor de ikke har strøm eller internett, og hvor de går til vannposten i landsbyen og henter vann.

Fjell, kultur og hverdagsliv

Ifølge Ingvill er det mye å finne på, og å se i Nepal:

– Man kan gjøre alt fra å stå på toppen av verdens høyeste fjell, til oppleve hverdagslivet i et avsidesliggende buddhistisk kloster oppe i Himalaya. I lavlandet på grensen til India finnes nasjonalparker med nesehorn, krokodille, leopard og tiger. Naturen er så storslått og veldig variert, med blant annet store rododendronskoger som er et syn når de blomstrer om våren.

– Men til tross for vakker natur, høye fjell og mye kultur, så er det menneskene som er den viktigste grunnen til å besøke Nepal. Menneskene i dette landet har en egen evne til å få deg til å føle deg velkommen, legger Ingvill til.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...