Nordre Aker Budstikke

For tredje dag på rad brenner det i Maridalen

Mandag ettermiddag kan man igjen se røyk fra Gjøvikbanens trasé i Maridalen. Foto: Eskil Hadland / Tipser

Mandag brøt det igjen ut brann langs Gjøvikbanen. Først ved midnatt var brannene slokket og togtrafikken i gang igjen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.07.2018 kl 16:19

OPPDATERT: Tirsdag ettermiddag har brannene blusset opp igjen

MARIDALEN: Det er lesere av Nordre Aker Budstikke som like før klokken 14 mandag meldte om at det igjen var røykutvikling langs Gjøvikbanens trasé i Maridalen.

Brant lørdag og søndag

Både lørdag og søndag måtte brannvesenet rykke ut til branner i dalen. Søndag brant det flere steder langs linja, fra Åneby i Nittedal til Sandermosen i Maridalen.

– Vi kan bekrefte at brannen er litt på vei opp igjen, får Nordre Aker Budstikke opplyst fra vaktleder Tor Audunhus hos brannvesenet klokken 14.00 mandag.

Han kan fortelle at brannvesenet er på vei til Maridalen med flere ressurser. De er usikre på hvorvidt det er brannen fra søndag som har blusset opp igjen, eller om det er nye branner som har oppstått.


– Vi har foreløpig heller ikke oversikt over omfanget, sier Audunhus, som har lite informasjon om brannen når Nordre Aker Budstikke ringer.

Klokken 14.40 kan Audunhus opplyse at brannen er lokalisert, og konsentrert rundt et område på østsiden av Maridalsvannet, ved Sandermosen stasjon.

– Om det er en av brannene fra i går som har blusset opp igjen, eller om det er antent på nytt, er foreløpig for tidlig å si noe om, legger han til.

Klokken 15.25 meldte brannveset på Twitter at det er to forskjellige hendelser:

– Langs toglinjen slukker vi brann med slukketog og en brann lengre sør for Sandmosen togstasjon, skogbrannhelikopter er også på denne hendelsen, ca. 2 mål som brenner, begynner å få kontroll, skriver de.


Like før midnatt mandag er brannen slokket, og togtrafikken er i gang igjen på Gjøvikbanen.

Saken fortsetter under.

Dette bildet er tatt fra Brekke mandag ettermiddag. Samtidig meldte politiet om at det skal være en røykutvikling fra et bygg ved Svensenga. Det viste seg imidlertid å være røyk fra brannen i Maridalen. Foto: Hallvard Backe / Tipser

Det ryker kraftig fra stedet. Leserbilde

Mulig antent av tog

I løpet av natten har brannfolkene i flere kommuner jobbet med slukningsarbeidet etter brannene søndag kveld. Først ved 06-tiden hadde brannvesenet i Oslo kontroll over brannen, men drev med etterslukking.

Til Aftenposten uttalte vaktleder hos Øst 110-sentral Espen Stabell søndag kveld at det kunne være et tog som hadde antent skogen.

– Mest sannsynlig er det gnister fra et godstog som har antent punktvis nedover hele jernbanelinjen, sa han.

Twitter-bruker Per Morten Hoff skrev mandag morgen om observasjoner av godstog som kjørte «som gale» søndag kveld: «Det hviner i bremsene så gnistene fyker (…). Toget passerte Sandermosen 19.35».

Bane NOR

I etterkant av brannen søndag var Nordre Aker Budstikke i kontakt med Bane NORs medievakt Hilde Marie Braaten.

– Er det forsvarlig å kjøre tog, og spesielt godstog når det er så tørt som nå?

– Ja, men det er viktig at både togselskapene og vi i Bane NOR er ekstra påpasselig. Vi har ekstra beredskap og visitasjoner langs sporet. Togselskapene har sine kontrollrutiner, sier Braaten.

– Det er en sjelden varm og tørr sommer, og det er en ekstrem situasjon vi opplever, derfor har Bane NOR økt beredskapen langs flere jernbanestrekninger, legger hun til.

Braaaten forteller at Bane NOR har beredskap for varmt vær, som økt fare solslyng og økt skogbrannfare.

– Ved økt skogbrannfare øker vi beredskapen med mannskap, og vannvogner er klare til å rykke ut på kort varsel. Vi følger opp lokførere på persontog og godstog og ber dem være ekstra aktsomme når de ferdes langs jernbanen. Vi kjører også ekstra visitasjoner med arbeidstogene våre for å holde øye med de strekningene som er mest utsatt. Bane NOR stanser også alle varme arbeider, det vil si arbeider langs jernbanen som kan slå gnister.

Hun forteller at Gjøvikbanen er en utsatt strekning, siden store deler av jernbanen går gjennom uveisomt skogterreng. Bane NORs vannvogner og mannskaper fra Kongsvinger, Alnabru og Jaren bisto brannvesenet i slokkearbeidet som pågikk mellom Sandermosen og Hakadal søndag kveld.

– Kan dere bekrefte at det var et godstog som startet brannen søndag?

– Det er opp til brannvesen og politiet å etterforske og konkludere. Vi må henvise til dem, svarer Braaten.

Fra kirkeruinene ser man godt røyken fra andre siden av Maridalsvannet. Leserbilde

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...