«Før var det liv her når fløyta gikk. Det var folkefest i dalen.»
Helge Haakenstad forteller fra barndommens stier i Nordmarka og i Maridalen.
Publisert: 10.11.2018 kl 08:16
Sist oppdatert: 10.11.2018 kl 08:22
MARIDALEN: Jeg hører Skarselva bruser i kraftfulle kast, den går ennå stor av flomvann fra Nordmarkas skoger. Det er noe kjent og kjært ved Skarselva i vårflom...Jeg stopper på Nordbråten-brua og ser nedover leva som renner i små stryk og kulper. Før var det liv her når fløyta gikk. Det var folkefest i dalen, og mange var de som vandret langs Øyungsveien for å oppleve vårens store eventyr: tømmerfløyta fra Nordmarksskogene til Maridalsvannet. Her på brua var det fint å stå, du så elva både oppover og nedover, og du fikk den våte skumsprøyten i håret. Tømmeret fløt på skummende bøler nedover, støtte mot murene og kastet seg utfor fossen i yr kåthet. Stokkene dukket ned i storkulpen og skjøt til værs igjen som piler...
Den gang Fløyta gikk
Forfatter av «Den gang fløyta gikk - På barndommens stier i Nordmarka og Maridalen», Helge Haakenstad, forteller om den nye boka:
– Boka handler om min opppvekst på 1950-tallet, og første del av 60-tallet - Nordbråten før i tiden, med lek og moro i skog og mark, omarbeidet på gården, om årene på Maridalen skole, og om turer i skog og mark. Boka bygger på årsskriftet for Maridalens Venner i 1998: Vandringer i Maridalen. .
I forordet til boka, skriver blant annet forfatteren:
«Det var en oppvekst i nær tilknytning til skog og jord. Jeg har bare gode minner fra min barndom og ungdomstid...En del av disse opplevelsene vil være fremmed for dagens barn, mye har forandret seg i samfunnet på 70 år...Jeg kjenner Nordmarka fra svært mange turer til alle årstider, både alene og sammen med venner og familie.
Jeg er nå blitt 72 år, og slitasje i knærne og hjerteproblemer gjør at jeg ikke lenger kan ta de lange turene i Marka. Det er sårt å tenke på, men slik er livet.. Du forstår at din tid her på jorden er begrenset. Da er det om å gjøre å glede seg over alt det fine man har opplevd.»
Nordbråten
Helge Haakenstad vokste opp på Nordbråten, ved den gamle veien nordover mot Øyungen. Han forteller også om Nordbråten i årsskriftet til Maridalens Venner i 2008:
«Nordbråten var opprinnelig en husmannsplass under Vaggestein gård. Plassen ble ryddet midt på 1700-tallet, men først på 1800-tallet ble den skilt ut som egen gård. Gården var lenge i privat eie, og Akerselvens Brukseierforening eide den til 1960. Da ble gården kjøpt av Oslo kommune. Gamlestua, den gamle låven og geithuset ble da revet, og det ble bygd nytt. Den siste forpakteren på stedet var Gudbrand Haakenstad. Den tidligere forpakterboligen ble i sin tid flyttet hit etter anleggsarbeidene ved Trehjørningen.»
Faktaboks Helge Haakenstad
Helge Haakenstad er født 10. november 1945 (73 år) i Oslo. Han er oppvokst på Nordbråten gård i Maridalen, er en norsk sakprosaforfatter, tidligere forsker og skogforvalter.
Han er forstkandidat fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås i 1970.
Deretter ble han høgskolestipendiat og forsker ved UMB, frem til 1976, hvorpå han tok sin dr.scient. på temaet Skjøtsel av byskoger. Han var deretter ansatt som skogforvalter i Oslo kommunes skoger, først i Rausjø og senere i Nordmarka.
Kilde: wikipedia.no
LES OGSÅ:
- Natten Louis Armstrong kjørte kanefart til Ullevålseter, og ble der ut i de små timer...
- Historien om Anders Larssøn fra Maridalen
- Hvordan Kristiania rappet vannet i Nordmarka - fra naboen
- Hørt om Låkeberget kafé?...drevet av «Plomma», stor, sterk og glad i en dram?
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!