Nordre Aker Budstikke

Bydel Nordre Aker:

Forbereder barnehageåpning. Og slik er smittesituasjonen nå

Bydelsdirektør i Nordre Aker, Øyvind Henriksen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Planleggingen av barnehageåpning i bydelen pågår for fullt, opplyser bydelsdirektøren. Her kan du også se status på antall smittede i bydelen nå, og hvordan andre tjenester påvirkes.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2020 kl 14:33

NORDRE AKER: Tirsdag i påskeuken varslet regjeringen at landets barnehager skal gjenåpne i perioden 20.-27. april, etter å ha vært koronastengte side 13. mars. Skolene skal åpne for elever på 1. til 4. trinn fra og med 27. april.

Allerede onsdag 8. april opplyste byrådsleder Raymond Johansen at Oslo vil jobbe for å følge de nasjonale påleggene, men at han er glad for at regjeringen likevel åpner for dialog med kommuner som kan ha særskilte utfordringer.

– Oslo er i en annen posisjon enn resten av landet. Det er nesten 700.000 mennesker som bor her. Osloskolen ha 90.000 elever. Vi bor tett på hverandre, sa Johansen 8. april. Oslo har hatt det største utbruddet av koronasmitte, og er kalt «episenteret» for smitten i Norge.

Mandag denne uka opplyste Johansen overfor TV2 at han ikke utelukker at det kan bli utsettelser i barnehageåpningen i Oslo.

– Hvordan Oslo skal håndtere åpning av barnehager og skoler vil vi komme tilbake til etter at de nasjonale føringene foreligger 16. april. Risikovurdering av smitte og spredning lokalt i Oslo vil selvsagt være viktig for hvilket tidspunkt vi gjenåpner kommunale tjenester som barnehager og skoler, sa han til kanalen.

Oppfordrer til å lytte til helsemyndighetene

Mange foreldre har gjennom mediene den siste uken uttrykt bekymring for at åpningen av barnehagene skjer for raskt. Barneombud Inga Bejer Engh sa i et intervju med Dagsrevyen mandag at foreldre må la seg styre av fakta, ikke frykt.

– Og at man holder hodet kaldt og lytter til de faglige rådene man får, sa hun til NRK.

På regjeringens pressekonferanse 7. april sa kunnskapsminister Guri Melby:

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge på at åpningen skjer på en forsvarlig måte. De skal få god og tydelig informasjon om hvordan de skal begrense smittespredning. Jeg er glad for at de minste barna snart skal få komme tilbake til barnehagene og skolene.

Barnehager i Nordre Aker

På denne bakgrunnen jobbes det nå med å klargjøre barnehagene i Bydel Nordre Aker til åpning fra neste uke.

– I forbindelse med oppstart av barnehagetilbudet vil de som midlertidig har bidratt i hjemmetjenesten tilbakeføres til sine ordinære tjenestesteder. Vi jobber kontinuerlig med å forberede oss på fremtidige bemanningsbehov. Når det gjelder forberedelser til åpning av barnehagetilbudet i løpet av neste uke er disse i full gang, sier bydelsdirektør i Bydel Nordre Aker, Øyvind Henriksen, til Nordre Aker Budstikke.

Han sier at bydelen venter på den varslede, nasjonale smitteveilederen som trolig blir presentert torsdag, eller i løpet av onsdagen. Nasjonale myndigheter vil også utarbeide informasjonsmateriell til foresatte, og disse vil få informasjon om barnehageåpningene når dette er klart.

OPPDATERT: Onsdag ble veilederen presentert. Les mer om den på regjeringens sider. Byrådet i Oslo vil fredag holde en pressekonferanse der de presenterer hvilke barnehager som åpner neste uke.


– De viktigste tingene det jobbes med nå er rutiner for lokale hygienetiltak, organisering i den enkelte barnehage for å redusere kontakthyppighet, vurdering av lokalene, inkludert renhold, status egne ansatte og liknende, sier bydelsdirektøren.

På spørsmål om hvor mange av bydelens barnehager som åpner mandag – eventuelt i løpet av kommende uke, om noen barnehager ikke vil åpne i det hele tatt i denne omgang – og om bydelen har en oppfordring til foreldre som føler seg usikre på om de skal sende barn i barnehagen igjen neste uke – svarer Henriksen:

– Vi jobber nå med å gjøre nødvendige vurderinger og plan for gjenåpning er ikke klar enda. Når det gjelder informasjon til foreldre vil dette også bli koordinert. Det ligger grundige vurderinger bak beslutningen om å åpne barnehagetilbudet.

Smittesituasjonen i Nordre Aker

I Oslo er det per 15. april 1985 personer som har fått påvist koronasmitte. Det viser tall fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Smittede registreres på bydelen de har bostedsadresse. At totaltallet for Oslo er høyere enn tabellen under viser, kommer av at ikke alle smittetilfellene er sortert på bydel.

I Nordre Aker er det per 15. april registrert 117 smittetilfeller. Dette er opp fra 102 tirsdag 7. april. Fordelt per 1000 innbygger har Nordre Aker det nest laveste smittetallet, med 2,2. Bydelen med flest smittetilfeller er Gamle Oslo med 202 tilfeller, mens det ut fra innbyggertall er Stovner som er hardest rammet. Her har 4,4 per 1000 innbygger fått påvist smitte. På grunn av at testing i stor grad forbeholdes helsepersonell og pasienter, viser ikke tallene totalbildet, men gir en indikasjon på geografiske forskjeller.


Kilde: Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)

Hjemmetjenesten

I slutten av mars opplyste bydelen at de jobbet med å etablere et eget «koronalag» i hjemmetjenesten, som ville følge opp mottakere av hjemmetjenester som blir koronasmittet.

– Koronalaget er klart til å sette ut i operativ tjeneste. Pt. er det ingen smittede som mottar hjemmetjenester, sier Henriksen.

Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om at bydelen har opprettet en kontakttelefon for de som er 67 år og eldre i bydelen, der folk selv kan ringe inn dersom de har spørsmål eller trenger noen å snakke med. Denne driftes blant annet i samarbeid med frivilligsentralene. Kontakttelefonen er bemannet hverdager kl. 08-15, og har nummer 901 96 310.

Bydelens seksjon lavterskel går også aktivt ut og kontakter eldre innbyggere som ikke mottar tjenester fra bydelen i det daglige.

– Bydelen fortsetter å ringe folk som er 80 år og eldre og ikke har tjenester. Vi ringer også de som er 78 og 79 år. Vi starter opp med å ringe de som er 77, 76, 75 og 74 år i morgen, sier Henriksen.

Han opplyser også at bydelen har startet opp med å gå tur med 4-5 hjemmeboende personer med demens (2 dager i uken). Bydelen følger også opp over telefon de som skal stå på midlertidig stopp av tjenester (slik som hjemmetjenester, demensteam og dagtilbudet Pastor’n på Seniorhuset).

Ruter Aldersvennlig transport (de rosa bussene som er en fleksibel transportløsning for personer på 67 år og eldre i Nordre Aker), har kjørt 1029 turer i mars mot 1730 i februar.

– Det er en nedgang, men likevel overraskende høyt med tanke på tydelige restriksjoner om å ikke være «for mye på farten». Ruter har egne smittetiltak for denne transporten, sier bydelsdirektøren, og viser til at det blant annet ikke skal være flere enn fire personer i bussen samtidig.

Ungdomskontoret og forebyggende

Ungdomskontoret i Bydel Nordre Aker er operativt, og møter familier, barn og ungdom innenfor smittevernskrav. Bydelsdirektøren opplyser at det ser ut som at påsken har gått bra – kontoret har fått 5-6 henvendelser gjennom barnevernsvakta, men det skal ikke være unormalt.

Kultur og forebyggende enhet har jobbet gjennom påsken med rebus, utkjøring av påskeegg til enkeltungdom, oppfølging av enkeltungdom og «felting» både i bydelen og Oslo vest.

– Erfaringa fra feltinga er at det har vært stille i bydelen, mer urolig mot sentrum/Majorstuen, sier Henriksen.

NAV

Arbeidsledighetstallene har skutt i været som følge av at mange bedrifter har måttet permittere ansatte gjennom koronanedstengingen. I mars hadde Nordre Aker byens laveste arbeidsledighet – men den var likevel på nesten 10 prosent av arbeidsstyrken.

– NAV opplever stor pågang i forbindelse med koronatiltakenes påvirkning på arbeidslivet, prioriterte oppgaver er: inntektssikring, informasjonsarbeid og mobilisere arbeidssøkere til bransjer som trenger folk, sier bydelsdirektøren.

Han sier videre at informasjon på nav.no om regelverk og rettigheter er god og oppdatert – og man kan følge sin sak.

Arbeidsplassen.no er et digitalt møtested for arbeidsgivere og jobbsøkere, her kan man finne jobber og arbeidskraft, legger han til.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...