Nordre Aker Budstikke

Kirsten Vesterhus og Alf Vederhus foran Grefsen kirke etter 10-årsmarkeringen for sønnen deres Håvard. Foto: Cecilie Sunde Lien

Foreldrene deltok på markeringen:

– Både rørende og sårt

– Vi snakker ofte om Håvard, sier mor Kirsten Vesterhus, om sønnen som ble drept på Utøya for ti år siden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GREFSEN: Torsdag 22.juli samlet familie og venner seg ved Håvard Vederhus grav - over hele landet var det markeringer i forbindelse med at det er ti år etter terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Foreldrene Kirsten Vesterhus og Alf Vederhus var også tilstede ved markeringen:

– Markeringen ble veldig fin og det var et passende format for oss. Det er ikke alle vi kjenner, men det var hyggelig at folk kom, sier Kirsten.

Hun forteller at familien ble værende ved graven en stund etter markeringen.

Under markeringen holdt Dunia Zeinalzadeh fra Nordre Aker AUF og varaordfører Kamzy Gunaratnam hver sin tale.


– Jeg syns begge talene var fine. Kamzy kjente Håvard veldig godt og snakker om han på en veldig gjenkjennelig måte. Det er både rørende og sårt, forteller Kirsten.

Kjente og kjære møttes for å legge ned blomster og grenser på graven torsdag 22.juli. Foto: Cecilie Sunde Lien

Tunge år

Foreldrene sier det har vært et sårt savn i ti år:

– Man går fra en veldig tung sorg til å lære seg å leve med det. Og så må man klare seg med det savnet og ta med seg minnene vi har. Vi snakker ofte om Håvard, sier Kirsten.

– Det var noen veldig tunge år til å begynne med. Alle i familien gjør det litt på hver sin måte.


Kirsten og Alf valgte å bo en periode i utlandet. De dro ikke i utgangspunktet for å komme seg vekk, men opplevde det som ganske godt når de først hadde dratt.

– Det var egentlig en liten lettelse å ikke forholde seg så mye til oppslag i media, sier Kirsten.

– Vi jobber begge to i Regjeringskvartalet. Ved å reise bort slapp vi den daglige påminnelsen om det som hadde skjedd, sier Alf Vederhus.

I 2019 flyttet de tilbake til Kjelsås, i huset de bodde i sammen med Håvard og resten av familien.


– Jeg syns det var hyggelig å komme tilbake og se en del av de samme ansiktene på Kjelsås. Det er heller ikke en ulempe å være et sted hvor folk har kjennskap til vår historie og til Håvard, sier Kirsten.

– Man må klare seg med det savnet og ta med seg minnene vi har, sier mor Kirsten. Foto: Cecilie Sunde Lien

Minnefond gir utdanning til ungdom

I 2014 ble det opprettet et minnefond i Håvard Vederhus' navn. Familien har sammen med Ilula Orphan Program (IOP) Norge etablert ”Håvard Vederhus og IOP Norges Utdanningsfond”. Utdanningsfondet gir foreldreløse og fattige ungdommer i Tanzania økonomisk støtte til høyere utdanning. Utdanning og internasjonal solidaritet skapte stort engasjement i gutten fra Kjelsås.

– Vi føler fondet er i Håvards ånd siden han var veldig opptatt av utdanning som en frigjørende kraft for mennesker, sier Alf.

– Vi var i Tanzania en gang i 2017. Det ville være hyggelig å dra tilbake en gang, avslutter han.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...