Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Foreldres alkoholvaner er vårt siste tabu

Påvirker unges forhold til rus.

Elise Nyborg Eriksen fra AV-OG-TIL (f.v.), Terje Hovdal fra Majorstuen politistasjon og Yvonne Larsen fra Kompetansesenter rus - Oslo, Velferdsetaten mener foreldre må ta større ansvar for egen alkoholbruk. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

100.000 har lest kronikken der Elise Nyborg Eriksen ber foreldre slutte å gi barn alkohol. Nå ber hun og resten av SAMFOR foreldre om å ta sitt eget alkoholkonsum på alvor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2014 kl 11:49

SENTRUM: - Tanken på å reise seg opp på et foreldremøte og si at man vil snakke om foreldrenes alkoholforbruk er nok en stor barriere for mange. Jeg kjenner jeg blir litt uvel av tanken selv, sier kampanjerådgiver i AV-OG-TIL, Elise Nyborg Eriksen.

På vegne av Samarbeidsforum for foreldrefokusert forebygging i Oslo (SAMFOR), skrev Eriksen i helga kronikken «Kjære foreldre, våg å være kjip» på dittOslo.no.

Kronikken er lest av over 100.000 personer, og delt 26.000 ganger på Facebook.

- Vi ble jo litt overrasket selv, men det er kjempeflott at den engasjerer. Vårt mål er at den skal inspirere foreldre til å i større grad ta styring i barnas liv, og da håper vi at dette kan gi litt felles foreldrekraft, om man kan si det sånn, sier Eriksen, og legger til.

- Grunnen til at det har engasjert så stort er kanskje at dette med foreldres alkoholvaner på mange måter er vår tids siste tabu.

Vanskelig tema

DittOslo.no møter Eriksen sammen med Yvonne Larsen fra Kompetansesenter rus - Oslo, Velferdsetaten og Terje Hovdal, politiførstebetjent ved Majorstuen politistasjon. De er alle tre en del av SAMFOR, som blant annet jobber med å engasjere foreldre i rusforebyggende arbeid blant unge (se også faktaboks).

Kronikken ble skrevet etter en reportasjeserie dittOslo.no med fokus på rus blant ungdom i Oslo. Det var spesielt en uttalelse fra elevrådsrepresentant ved Bjørnsletta skole, Sofie Wara Bertheussen (15), som fikk SAMFOR til å agere.

- Det har blitt veldig allment å drikke alkohol. Noen foreldrene er redd barna skal bli upopulære om de ikke nyter alkohol på festene, sa Bertheussen til dittOslo.no.

- Vi vil være veldig konkrete, og ønsker å involvere foreldrene, sier Yvonne Larsen, og viser til rådene SAMFOR gir i kronikken, der de blant annet ber foreldre om å våge å være kjipe, for eksempel ved å sette klare grenser, og å ikke gi barna alkohol.

Grunn til bekymring

Det finnes imidlertid flere forskningsrapporter som viser at mye går i riktig retning. For eksempel drikker unge i dag mindre enn før, og de debuterer senere.

Likevel påpeker de tre at dette er generelle tendenser på landsbasis. Bare innad i Oslo er det store variasjoner, og spesielt i Oslo vest er debutalderen litt lavere enn landsgjennomsnittet.

Terje Hovdal har jobbet med forebyggende rusarbeid ved Majorstuen politistasjon i en årrekke. Han forteller at hjemme alene-fester utgjør en stor utfordring.

- Når vi kjører patrulje i helgene er det ofte disse vi må rykke ut til. Det kan være mellom 50 og 100 ungdomsskoleelever som er samlet på et sted, og mange er da veldig beruset. Slike fester kan også føre med seg mange andre typer lovbrytelser som skadeverk, tyverier, vold og ikke minst berusede jenter som blir utsatt for overgrep og voldtekter., sier han.

LES OGSÅ: - «Champagnebarna» har naive foreldre

«Sprittaxi»

Ved flere anledninger har politiet avdekket så kalte «sprittaxier».

- Dette er voksne mennesker som kjører alkohol rundt til fester mot penger. Det gjelder både sprit og øl, som ofte er sterkere enn butikkøl. Dette er kyniske mennesker som tjener penger på at unge ruser seg, og vi frykter jo at de kan selge hva som helst, sier Hovdal.

Han har flere ganger fått telefonsamtaler fra bekymrede foreldre som har funnet telefonnumre på barnas telefon som er lagret på «spritmannen» eller «sprittaxi».

- Vårt råd til foreldre da er å anmelde dersom barna får kjøpt alkohol av slike aktører. Vi ønsker også tips om tid og sted og nærmere beskrivelse av selgerne. Det er ikke barna som har gjort noe ulovlig, det er de som selger som bryter loven, og det er viktig at politiet får tak i disse, sier han.

LES OGSÅ: Frykter rusproblemer på vestkanten ikke blir oppdaget

«Må jeg slutte å drikke i fire år?»

Hovland har hatt mange bekymringssamtaler med ungdom og deres foreldre.

- Jeg har fått spørsmål fra foreldre som lurer på om de må slutte å drikke, men det er ikke sånn at man skal avstå helt fra alkohol i fire år. Men kanskje man kan droppe vinglasset den helgen hvor barna er på fest, sier han.

SAMFOR er opptatt av at foreldre skal være tilgjengelige for barna sine, for eksempel ved å hente på fest og å ha tilsyn på hjemmefester. Hovdal mener et virkemiddel for foreldre kan være å lage avtaler med andre foreldre.

- Ungdom er kreative når det gjelder å lure foreldrene sine. Vårt råd da er at foreldrene lager vanntette avtaler med barna sine. Skal de sove borte kan man for eksempel gjøre en avtale med andre foreldre om at man ringes når barna har kommet fram, sier han.

LES OGSÅ: - Det er foreldrenes skyld at rusbruken er så omfattende

Bilder av vinglass på Facebook

SAMFOR mener foreldrene spiller en avgjørende rolle i barnas forhold til rusmidler.

Yvonne Larsen forteller at flere undersøkelser - også gjort blant ungdom selv - viser at foreldrene er svært viktige rollemodeller for barna sine, spesielt i forhold til rus og rusbruk.

Både hun og Elise Nyborg Eriksen påpeker at alkohol har blitt vanlig i langt flere sammenhenger, og at det ofte forbindes med avslapping og hygge.

- Det er mye bilder av vinglasset på fredagen på Facebook, sier Larsen, og får støtte av Eriksen.

- Alkoholkonsumet i samfunnet er mye større enn det var tidligere, og det vil jo påvirke relasjoner - også til ungdom, sier hun.

Alle tre er tydelige på at de ikke ønsker å gripe inn i foreldres liv. De ønsker heller å bistå foreldre, som synes det er vanskelig å sette grenser.

- Vi vil backe foreldrene. Det er et veldig stort press på de unge, og dermed også på foreldrene, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Martha Søhr (13): - Det er fryktelig dumt at det har blitt så vanlig å ruse seg

Ber foreldrene være til stede

Etter at kronikken til SAMFOR ble publisert sist søndag har flere av dittOslos lesere kommentert problematikken. En skriver blant annet dette:

«Jeg og mammaene til min sønns kompiser (13-14 år) har en egen «hemmelig» Facebook-gruppe hvor vi snakker sammen og sammenligner regler. Veldig greit, og enkelt å unngå "Jammen alle andre får lov...."».

Et eksempel til etterfølgelse, mener SAMFOR.

- På åttende trinn i hele Oslo gjennomføres et program som heter Unge & Rus Da møtes foreldre og elever og snakker om disse tingene. En del er med bare foreldrene, og da er dette med samarbeid mellom foreldrene et tema. Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger fra foreldre på dette, sier Larsen.

Foreldre er kongene

- På barnetrinnet så er det jo flere vennegrupper og liknende, men det er jo egentlig på ungdomstrinnet man skulle hatt dette. Vår anbefaling er at foreldre i alle fall går sammen med foreldrene til de fire-fem nærmeste vennene, utveksler kontaktinformasjon og blir litt kjent med hverandre sier Hovdal, som mener det er avgjørende at foreldrene er til stede i barnas liv.

- Vi vil ha foreldre som er mer på. For eksempel i forhold til skoleball hvor det legges opp til både vorspiel og nachspiel. Da er det viktig at foreldrene bidrar til å skape gode rusfrie arrangementer i samarbeid med elevene, slik at ungdommene ikke drar på adhoch arrangementer hvor rus blir tilgjengelig fordi det ikke er noen form for voksenkontroll. Foreldrene er tross alt kongene i sine barns liv, sier han.

 

Har du spørsmål rundt ditt barn og rusbruk kan du få informasjon på nettsidene www.snakkomrus.no eller www.forebygging.no (begge drevet av Helsedirektoratet, journ. anm.).

Du kan også ta kontakt med forebyggende avdeling på Majorstuen politistasjon på e-post majorstuen.forebyggende@politiet.no eller telefon 22 66 85 35.

Om du har tips om skjenkesteder og butikker som gir mindreårige tilgang til alkohol. Ring Næringsetatens 24-timers tipstelefon på 23 46 00 00 eller send e-post til tips@nae.oslo.kommune.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...