Foreslår loddtrekning om hvilken forelder som skal få være med

Humanistisk konfirmasjon (borgerlig konfirmasjon) i Oslo Rådhus fra tidligere år. Juniorsymfonikerne spiller. Konfirmantene sitter foran orkesteret. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
Kun én forelder får være med inn i seremonien. – Det går ikke an å be en tenåring om å velge mellom foreldrene sine på denne måten, skriver en mor til Nordre Aker Budstikke.
Publisert: 01.09.2020 kl 19:25
Sist oppdatert: 01.09.2020 kl 21:21
OSLO: Mange av bydelens unge har nå fått beskjed om borgerlig seremoni i forbindelse med utsatt konfirmasjon, og at det kun blir mulig å ha med én forelder - eller en gjest - inn på Rådhuset, til den borgerlige seremonien senere i høst.
– Ingenting har jo blitt som det var tenkt med denne konfirmasjonen, sånn er det bare, men skuffelsen og overraskelsen var likevel stor da vi i dag fikk beskjed om at vårt barn bare får ha med seg én forelder til seremonien i Oslo Rådhus. Det går ikke an å be en tenåring om å velge mellom foreldrene sine på den måten!
Skriver en mor, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.
– Konfirmasjon er en familiefest, og selv om alle forstår at det er unntakstilstand i år, må jeg si at jeg er overrasket og skuffet over at Human-Etisk Forbund ikke gjør mer for å tilpasse seg situasjonen. For eksempel ved å ha flere kortere seremonier, slik at konfirmanten i det minste får ha med seg foreldrene sine. Siden vi her snakker om Oslo Rådhus, så trodde jeg de ville klare å organisere seg bedre.
Fra brevet om seremonien, fra Human-Etisk Forbund står det blant annet følgende:
«Myndighetene har bestemt at per i dag er tillatt med totalt 200 gjesteplasser per seremoni. Konfirmantene teller blant disse, samtidig som antallet blir litt lavere for å kunne opprettholde nødvendig avstand. Det vil dessverre si at hver konfirmant kan ha med 1 gjest på seremoniene i Oslo rådhus...Vi vet at dette ikke er ideelt, og synes det er leit at mange ikke får mulighet til å være med i Rådhuset på seremonidagen. Vi legger derfor opp til at seremoniene blir filmet og strømmet på våre nettsider slik at familie og venner får muligheten til å delta på seremonien digitalt. Seremonien blir sendt direkte via en nettside der dere må ha kode for å logge inn, koden blir sendt til dere foresatte i forkant av seremonien. Dette for å sikre at det er kun de som har tilhørighet som gjester som får mulighet til å se. Seremonien vil være tilgjengelig i to dager etter seremoni.»
Loddtrekning
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Human-Etisk Forbund, og blant annet spurt om har blitt vurdert kortere seremonier, slik at det eventuelt kan avholdes flere seremonier, og således mulighet for å ta med mer enn en forelder inn i salen?
– For seremoniene i rådhuset i år har vi sett på forskjellige løsninger, men stod dessverre igjen med å velge mellom å avlyse i sin helhet eller å gjennomføre med kun en gjest per konfirmant. En seremoni i Rådhuset er rett og slett en stor produksjon, med mange involverte. Vi humanister eier jo ikke våre egne lokaler, slik for eksempel kirken gjør. Dermed er planlegging og gjennomføring ekstra krevende. Når noe så uforutsigbart som en pandemi rammer, merker vi konsekvensene og må finne de beste løsningene innenfor de mulighetene vi har, svarer kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Marit Øimoen.
Hun fortsetter:
– Til enhver tid gjeldende restriksjoner for smittevern både må og vil vi følge nøye, og vi må derfor tilpasse oss løpende – på den beste måten vi kan for konfirmantene og deres familier. Vi synes det er viktig at konfirmantene får seremonien «sin», selv om det er leit at de ikke kan ha med seg flere av sine nære og kjære.
Seremonien blir livestreamet slik at resten av familie og nære som er med for å feire dagen, kan følge med på skjerm der de er, nevner også Øimoen.
Hvordan tenker Human-Etisk Forbund at ungdommen skal være med å velge hvilken forelder som eventuelt skal få være med inn i salen?
– Dette er selvfølgelig et vanskelig valg for de fleste av ungdommene, og ekstra vanskelig for noen. Vi vet fra konfirmasjoner i landets nest største by, Bergen, der situasjonen for seremoniene i Grieghallen satte de samme kravene til antall, at flere valgte å ta avgjørelsen gjennom loddtrekning.
I noen familier bor jo heller ikke mor og far sammen?
– Ungdommene vi har truffet på konfirmasjonskurs er kloke og i stand til å ta vanskelige valg. Samtidig skjønner vi selvsagt veldig godt at det ikke er noe enkelt svar på dette. Hvis vi skal foreslå noe, kan kanskje nevnte loddtrekning være en måte å løse et slikt dilemma på. Når det er sagt; vi håper og tror at foresatte setter ungdommen først og bidrar til løse dette på en god måte for sitt barn.
Flere reaksjoner
Øimoen forteller at det er flere som har reagert på løsningen som er valgt for seremoni:
– Vi har fått noen få reaksjoner på foreldre som synes dette er vanskelig. Det er det fullt mulig å forstå. Jeg vil likevel understreke at de fleste, både konfirmanter og foresatte, har forståelse for at den ekstraordinære situasjonen som hele vårt samfunn står i akkurat nå, gjør at ting ikke blir helt som planlagt og ønsket. Vi opplever at de fleste ser at vi gjør alt vi kan for at seremonien og feiringen av konfirmantene skal bli så fin som mulig.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!