Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Foreslår nasjonalpark i Oslos del av Østmarka

På ski: De var ikke mange, men noen fikk seg søndag sesongens første skitur i Østmarka. Og med nydelig sol ble det en trivelig opp- levelse. For dem som ikke hadde forberedt seg til skitur, ble det like bra til fots. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

Østmarkas Venner ber miljøvernminister Tine Sundtoft (H) om å starte utredning av en nasjonalpark i Oslo kommunes del av Østmarka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2013 kl 09:28

ØSTMARKA: Oppfordringen kommer i et brev til Miljøverndepartementet etter at Oslos nabokommuner Ski, Enebakk, Rælingen og Lørenskog tidligere i år ga negative reaksjoner på et initiativ fra Oslo kommune om å etablere en nasjonalpark i de indre delene av Østmarka.

Les også: - Friområdet har blitt et toalett

«Oslo og Akershus har i Østmarka sin siste og eneste sjanse til å få en nasjonalpark», skriver Østmarkas Venner i brevet til miljøvernministeren. Foreningen påpeker at en nasjonalpark i dette området øst for Oslo vil dekke mangelen på vernet skog i de lavereliggende høyproduktive skogområdene i Sørøst-Norge.

Les også: Her er ulvevalpene i Østmarka

Motvillige nabokommuner

Forslaget som nå foreligger fra Østmarkas Venner, innebærer at en eventuell nasjonalpark får et areal på cirka 24 kvadratkilometer. Dette er bare omtrent halvparten av arealet i det forslaget foreningen opprinnelig fremmet i mai 2012, og som nabokommunene har avvist. Oslo bystyre vedtok i mars i år å gi byrådet fullmakt til «å fremme en sak for statlige myndigheter med en bredest mulig forankring om en nasjonalpark i Østmarka».

I tillegg til Oslo kommunes eiendom berørte det opprinnelige forslaget også private og kommunale skogeiendommer i de fire nabokommunene i Akershus.

Østmarkas Venner mener det kan opprettes en nasjonalpark selv om arealet er halvert til bare 24 kvadratkilometer. Her argumenteres det med at Gutulia nasjonalpark i Hedmark har omtrent denne størrelsen.

Markagrensen under press

Forslaget blir også begrunnet med at «markagrensen er under press» og at markaloven ikke sikrer naturverdiene godt nok mot inngrep. Videre blir det argumentert med at status som nasjonalpark vil sikre at «det unike, til dels villmarkspregete skoglandskapet som ennå finnes i hjertet av Østmarka», blir tatt vare på for kommende generasjoner.

Østmarkas Venner gjør oppmerksom på at forslaget om nasjonalpark har støtte fra en lang rekke nasjonale og lokale naturvern- og friluftsorganisasjoner.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...