Nordre Aker Budstikke

Foreslår tre blokker med 465 nye leiligheter

(Illustrasjon: A-Lab AS for SiO)

Nordberg studentby skal rives og bli helt ny, dersom Studentsamskipnaden får det som den vil. Byantikvaren vil bevare dagens bebyggelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2020 kl 07:09

NORDBERG: Det er to år siden vi første gang skrev om planene om å bygge en ny Nordberg studentby i Sognsveien 102.

Nordberg studentby består i dag av cirka 80 familieboliger. Bygningene er imidlertid gamle, og trenger betydelig opprustning for å fremstå moderne, mener Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), som ønsker å utnytte plassen i studentbyen bedre, ved å erstatte dagens familieboliger i rekkehus med blokker.

Nordberg studentby, Sognsveien 102, slik den fremstår i dag. Foto: Jan-Tore Egge / Wikimedia

Som erstatning, er det bygget 82 nye familieboliger i Kringsjå studentby. Disse sto ferdige i fjor.

465 boliger

Forslaget i Sognsveien er siden justert etter innspill fra blant annet planmyndigheter og Bydel Nordre Aker, og nå foreligger et endelig forslag til detaljregulering, som ble lagt ut på høring mandag 13. januar.

Her går det frem at SiO foreslår å omregulere Sognsveien 102 fra eksisterende bebyggelse og anlegg til bolig. Dagens studentboligbebyggelse forslås erstattet av tre nye boligblokker, på 3 til 5 etasjer, med totalt 465 studentleiligheter.


Det går frem at planforslaget sikrer naturverdier gjennom bevaring av fire store eiker, og oppgradering av sykkelfelt i Sognsveien. Tomten grenser til Solvang kolonihage, som i kommuneplanen er regulert til område med verneverdi i ytre by.

Tre alternativer

Da planene første gang ble presentert uttalte Bydel Nordre Aker seg positive til en modernisering av Nordberg studentby, og en økning i utnyttelsesgraden på eiendommen, men at forslaget var for høyt og ruvende, og i konflikt med naturverdier. Siden er planene nedskalert noe, blant annet i høyde og antall boenheter.

Likevel har Byantikvaren, som også var kritisk til planene, fremmet et alternativt reguleringsforslag, for å sikre varig vern av bebyggelse, grøntanlegg og naturverdier. Byantikvaren ønsker å bevare dagens bebyggelse og grøntstruktur.

Ny bebyggelse langs Sognsveien. Solvang kolonihager i bakgrunnen. (Illustrasjon: A-Lab AS for SiO)

Heller ikke Plan- og bygningsetaten anbefaler planforslaget fra SiO slik det foreligger, og fremmer også et eget alternativ, som omtales som et «mellomalternativ» mellom forslagsstillers og Byantikvarens alternativ. I hovedsak har dette lavere byggehøyder, flere og større innvendige fellesareal, og større variasjon i leilighetsfordelingen.


I SiOs planforslag består det arkitektoniske hovedgrepet av en bygningsstruktur som tar utgangspunkt i fotavtrykket til tre av dagens fem bygg på tomten. Bygningsstrukturen brytes ned i volumer med høyder som varierer mellom 3 og 5 etasjer (pluss sokkeletasje der terrenget skråner), som følger det kuperte terrenget og tar hensyn til eksisterende vegetasjon.

Frist 24. februar

Planområdet er totalt 15.911 m², og den nye bebyggelsen er på 16.500 m², noe som gir en utnyttelse på 104 prosent.

Høringsfristen er 24. februar 2020, via Plan- og bygningsetatens nettsider. Der kan du også lese hele planforslaget.

Etter offentlig ettersyn vil innkomne bemerkninger bli referert og kommentert, og eventuelle endringer vil bli innarbeidet. Saken er planlagt oversendt Rådhuset for politisk behandling rundt sommeren 2020.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...