
Carl O. Nordengen har siden november i fjor arbeidet som smittesporer i Helseetaten i Oslo kommune. Foto: Christian Fredrik Borg
En helt ny erfaring for smittejeger Carl:
– Det er ikke noe tullball under samtalen, for å si det sånn
Carl Nordengen har jobbet med mye forskjellig, blant annet som forfatter og modell. Nå er han erfaren smittesporer, eller smittejeger som de også kalles.
Publisert: 23.03.2021 kl 07:45
Sist oppdatert: 23.03.2021 kl 08:12
TÅSEN: 64-åringen er virkelig engasjert når han snakker om jobben som smittesporer. Siden november har ordførersønnen (Albert Nordengen, journ. anm.) og forfatteren «jaget» etter nærkontakter.
I løpet av den åtte timer lange vakta kan han ringe mellom 20 og 30 nærkontakter. Jobben er imidlertid mye mer enn å ringe og fortelle at hele familier må i karantene.
Ringer og ringer
Carl Nordengen har bred tidligere arbeidserfaring, også etter flere år i utlandet. Nå sitter han hjemme i stua på Tåsen og utfører oppdrag over hele byen for Helseetaten, på vegne de respektive bydelene.
– For eksempel hvis det oppdages smitte ved en skole, så er det fort gjort at den smittede ikke bare har hatt kontakt med egen klasse, men også med andre elever. Da gjelder å kontakte alle nærkontaktene, eller familiene deres.
– Det samme gjelder jo for alle andre smittesituasjoner også, byggeplasser, selskaper og der andre har vært i nærheten av hverandre. Når det gjelder skoler, så er det skoleledelsen som videreformidler telefonnumrene til foresatte - til oss.
Nordengen understreker at når en smitte er utløst, da går det unna etterpå. Nordengen og hans team ringer kun nærkontaktene med familier - ikke de smittede:
– Det må gå raskt, for de skal kjapt i karantene. Vi er et smittesporingsteam på rundt 15 personer, men vi skal etter planen bli flere om ikke lenge. Når smitte er oppdaget, så gjelder å kaste seg over telefonen, ringe til nærkontaktene og få satt folk i karantene.

Carl O. Nordengen har siden november i fjor arbeidet som smittesporer i Helseetaten i Oslo kommune. Foto: Christian Fredrik Borg
Mutert virus gjør at det ikke bare er de som har hatt nærkontakt med smittede, som blir satt i karantene, men også familiemedlemmer.
– Nylig sporet vi opp rundt 90 stykker som var nærkontakter og familie som skulle i karantene. Det er litt av en sporingsjobb!
Seriøst
Nordengen virker å trives veldig godt i den nye jobben han har. Det å ringe og formidle den viktige informasjonen, er den letteste delen, synes han:
– Det å ringe - og sette husstander i karantene - går greit. Det er jo ikke noe hyggelig beskjed å få, men stort sett virker familiene å være orientert om hva som gjelder, i forkant av at jeg ringer. Det er svært seriøse telefonsamtaler. Det er ikke noe tullball under samtalen, for å si det sånn.
Han forklarer hvordan de er nøye med å sjekke hvem de snakker med, hvem som bor i husstanden og hvordan det går med nærkontakten - om de er smittet.
– Hvis mor og far har delt omsorg, gjelder det å gjøre oppmerksom på at nærkontakten blir der hun eller han er, og ikke drar videre til far eller mor annet sted.
– Tar mest tid
Det som skjer etter at samtalen er avsluttet, er det mest tidskrevende. Likevel er det veldig viktig.
– Vi noterer nemlig ned all info vi får fra de vi ringer til, og så skal det legges inn i et digitalt system. Forøvrig et fantastisk system, der helseansatte kan hente ut informasjon om den enkelte involverte. Jeg må si at jeg virkelig er imponert av hvilket utrolig flott digitalt system Oslo kommune har rundt dette.
Smittesporerne jobber skift, de ringer i tidsrommet fra 09.00 til 21.00.
– Jeg rekker kanskje 20-30 personer på en vakt, som er på åtte timer. Noen telefoner og oppdrag tar lenger tid enn andre, men vi har mulighet til å få støtte fra overtidssporere, hvis vi ikke rekker å ringe alle nærkontakter med familie før klokken 21.00, eller vakta er over.
– Får vi ikke tak i de vi ringer etter, blir dette notert og lagt inn i systemet, også hvis vi har lagt igjen beskjed på svareren til de vi ringer.
Har ikke truffet kollegene
Helt siden november har Nordengen arbeidet som smittesporer.
– Jeg så de søkte etter smittesporere på nettet, og jeg hadde mulighet. Nå jobber jeg fulltid med dette og trives svært godt med min nye jobb.
Han roser kollegene, som han ennå ikke har truffet i virkeligheten. Kontakten foregår via daglige Teams-møter.
– Vi har det gøy på jobben. De fleste er yngre enn meg i teamet, men vi har snakket om at vi må treffes "live" en gang til sommeren, hvis det går an da, sier han.
Foruten å være forfatter har Nordengen jobbet som salgsansvarlig i Norges Varemesse i nesten 20 år. Han har tatt statistoppdrag, vært modell og skuespiller, forteller han. Han har også bodd utenlands i mange år.
– Det å være selger og markedsfører har gitt erfaring som jeg kanskje bruker når jeg ringer rundt? Jeg vil jo si at jeg er ganske verbal. Jeg hadde mine tanker i forkant av denne jobben, om hvordan det ville bli å jobbe for kommunen.
– Men så langt er jeg bare skikkelig imponert over oppfølging og hele systemet rundt det jeg jobber med som smittesporer, sier han før han setter i gang med å ringe nye nærkontakter fra stua på Tåsen.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!