Bystyret kom Maridalen-forpakterne i møte

12 år gamle Sander Klever er femte generasjon på Sander går, og vil gå i bestefar Tore og bestemor Wenches fotspor, etter pappa Jo Egil. Nå har et samlet bystyre klargjort at det blir mulig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Det var bred enighet i bystyret onsdag kveld om å gjøre endringene forpakterbøndene i Maridalen har kjempet for. Nå skal også byrådet utrede mulighetene for et salg av gårdene, til protest fra Ap, SV og Rødt.
Publisert: 24.03.2021 kl 19:15
Sist oppdatert: 24.03.2021 kl 22:26
MARIDALEN: Saken om nye forpakteravtaler for bøndene i Maridalen har skapt høy temperatur og spiss debatt i vinter. Den har avstedkommet to aksjoner i Maridalen, og en rekke forslag til løsninger, i protest mot det opprinnelige forslaget byrådet la på bordet.
Før onsdagens bystyremøte snudde byrådet, som i samarbeid med Venstre la frem et avtaleutkast som langt på vei er i tråd med det forpakterbøndene har bedt om.
Alternativforslaget var signert Britt Fossum (FNB), Siavash Mobasheri (R), Espen Andreas Hasle (KrF), Bjørg Sandkjær (Sp), Sirin Hellvin Stav (MDG), Hallstein Bjercke (V), Ola Wolff Elvevold (SV), Anne Haabeth Rygg (H), Tommy Skjervold (F) og Andreas Halse (A).
Bystyreflertallet ble derfor enige om dette vedtaket:
1. Del om pris og varighet (Støttes av A, SV, MDG, V, R, Sp, KrF, H, F, FNB)
Byrådet gis myndighet til å inngå fremtidige forpaktningskontrakter for kommunens ni gårdsbruk i Maridalen, med kontraktsvarighet på opptil 10 år.
Forpaktningsavgiften reguleres i takt med konsumprisindeksen. Dette skal også legges til grunn for framtidige kontraktsinngåelser. Dersom forpaktningsavgift skal endres utover den årlige prisjusteringen skal dette legges fram som egen sak for bystyret.
Nye forpaktningskontrakter skal lyses ut. Følgende kriterier skal legges til grunn ved tildeling av nye forpaktningskontrakter:
- Agronomutdanning
- Erfaring fra drift av gårdsbruk
- Erfaring fra drift av gårdsbruk med lignende rammebetingelser skal vektlegges.
En forpaktningskontrakt skal likevel ikke lyses ut dersom kommunen vurderer at sittende forpakter, eller deres etterkommer, oppfyller de ovennevnte kriteriene, og vedkommende ønsker å inngå nye kontrakter. Realkompetanse kan i særskilte tilfeller veie opp for manglende agronomutdanning.
2. Forpaktningsavgift (Støttes av A, SV, MDG, V, R, Sp, KrF, H, F, FNB)
Forpaktningsavgiften for nye forpaktningskontrakter som inngås fra 2021, fastsettes som følger:
3. Myndighet (Støttes av A, SV, MDG, V, R, SP, KrF, H, F, FNB)
Byrådet gis myndighet til å inngå nye forpaktningskontrakter for kommunens ni gårdsbruk i Maridalen, i tråd med vedlagte utkast til standardkontrakt, jf. vedlegg 1, justert med endringer i tråd med vedtak gjort i denne saken. Forpaktningskontrakten skal gjelde fra 14. april 2021 (faredag).
Byrådet kan ved forhandlinger om kontrakten gjøre mindre justeringer i kontraktsbestemmelsene i tråd med faglige vurderinger forutsatt at bystyrets intensjoner ivaretas
Tilleggsforslag: Næringsvirksomhet
Bortforpakter må ha saklige grunner for å motsette seg næringsvirksomhet på gårdene.
Tilleggsforslag: Kårbolig
Tidligere forpakter og tidligere forpakters ektefelle, gis rett til å leie kårbolig for halv markedspris.
Byrådet gis myndighet til å tilby etterkommer av dagens forpakter per 2021 leie av kårbolig med 25 prosent avslag fra markedspris.
Tilleggsforslag: Forsikring
Bortforpakter skal forsikre alle gårdens bygninger og er ansvarlig for at disse forsikringene dekker plutselig og uforutsett skade som måtte oppstå. Byrådet bes tydeliggjøre ansvarsfordelingen ved skader blant annet ved å fastsette en egenandel for forpakterne som i ordinære forsikringsforhold.
Tilleggsforslag: Tilgjengeliggjøring for allmennheten
Byrådet bes ses på i hvilken grad kommunen, i samarbeid med forpakterne, kan tilgjengeliggjøre områdene i Maridalen for allmennheten.»
Forslaget fra MDG og Venstre om å utrede salg av gårdene til forpakterne fikk også flertall, men Arbeiderpartiet, SV og Rødt stemte mot.
Bredt flertall
– Dette har vi jobbet for, og nå har vi fått solide flertall. Dette er svært hyggelig, nå er det et bredt flertall om forpakteravtalene, uten at det blir flere omkamper, noe som er bra for forpakterne, sier Odd Einar Dørum (V) til Nordre Aker Budstikke.
– Forpakterne i Maridalen gjør en viktig jobb på vegne av hele Oslos befolkning, og det har vært viktig for MDG at de skal ha gode vilkår og forutsigbarhet. Selveiende bønder er det klart vanligste i Norge, og det er det mange fordeler med. Vi har forstått det slik at også bøndene i Maridalen har ønsket at kommunen skal se på muligheten for salg. Derfor mener vi at det er naturlig at vi ser på om det er mulig å ivareta Oslos drikkevann, uten at kommunen eier gårdene. MDGs bystyregruppe har i dag derfor blitt enige om å fremme et forslag om å utrede salg sammen med Venstre, sa MDGs gruppeleder i Oslo, Sirin Hellvin Stav før bystyremøtet.
– Salg har ikke vært utredet av byrådet i denne omgang, men har vært et ønske fra flere av bystyrepartiene. Nettopp dette var grunnen til at byrådet ba om å få denne saken i retur. Jeg har derfor stor tro på at en utredning av salg vil få flertall, sa Stav, noe det også fikk i bystyret onsdag kveld.
Forpakterne
Talsmann for forpakterne, Per Skorge, sier til Nordre Aker Budstikke at han er svært glad for resultatet i bystyremøtet onsdag kveld. Han sender en samlet uttalelse på vegne av forpakterne:
«Vi som er bondefamilier i Maridalen, er utrolig lettet og glade for at en lang kamp er over og at vi får bli på gårdene. Det har vært en stor påkjenning. Nå kan vi endelig senke skuldrene og gjøre det som bønder skal, produsere mat. I alle disse årene med usikkerhet om framtida, har alt blitt satt på vent. Nå kan vi igjen investere for å utvikle gårdene med tanke på at neste generasjon kan drive videre. Matproduksjon krever en langsiktig tenkning og forutsigbare rammer. Det har bystyret i Oslo nå sørget for at vi som er forpaktere i Maridalen får.
Etter at byråd Lan Marie Berg fra MDG i januar i år la fram sitt forslag om å sende alle bondefamiliene ut ved første generasjonsskifte, har vi fått bred politisk støtte. Det er en samlet opposisjon som har snudd saken. Det har vært en fornøyelse å jobbe opp mot disse partiene. De har vært engasjerte og opptatt av å finne en løsning fra første dag. Til slutt stilte alle de 10 partiene i Oslo bystyre seg bak bondefamilienes sak. Det er betryggende.
Det har vært avgjørende at vi har fått støtte fra folk flest både bygda og byen, men også resten av landet. Det var en unik stemning 9. mars når fem hundre var samlet til protestkolonne med traktorer og biler i Maridalen. Den intense kampen har skapt et godt samhold i bygda, men også en sterk allianse mellom bygda Maridalen og byen Oslo.
Det har vært skrevet mange spaltemeter om saken i avisene, og det har vært skrevet kronikker og kommentarer som har vært lest over hele landet. Vi er takknemlige overfor alle som har brukt av sin tid for å støtte bygda i den store byen. Støttegruppen vår på sosiale medier «Gi beng i å ødelegge Maridalen», fikk stor respons fra første dag.
En refleksjon når vi nå kan se tilbake på 7 år med opp- og nedturer, er at det er tøft for enkeltmennesker og noen få familier å stå opp mot det store apparatet. Forvaltning og politikere har et stort ansvar for å se enkeltmenneskene i det store bildet. Det er der nøkkelen til et godt og varmt samfunn ligger.
Takk til alle som har stilt opp for bygda i byen og for oss 9 bondefamiliene.»
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!