Nordre Aker Budstikke

Forrige sesong ble en supersesong for klubben - kan det fortsette?

Edvard Sandvik i Kjelsås langrenn fortsetter fremgangen. Her fra NM Steinkjer i fjor. Foto: KJELSÅS LANGRENN

Like før Norgescupen braker løs igjen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.01.2019 kl 07:35

KJELSÅS: Juniorgruppa til Kjelsås Langrenn har hatt en imponerende utvikling de siste årene både når det gjelder topp og bredde. Fjorårssesongen endte med ni NM-medaljer, to løpere på landslaget og 24 løpere som tilsammen tok 4431 poeng i norgescupen – nær 1700 poeng mer enn nest beste klubb Asker. Klubben har også doblet antall aktive juniorutøvere i løpet av fire år og er i dag den desidert største i landet.

Foto: KJELSÅS LANGRENN

Fortsetter det?

Resultatene blir lagt merke til og i høst var Adressavisa på besøk på kjelsåstreninga, da de skulle forsøke å finne svaret på hvorfor trønderne har mistet hegemoniet på langrennsfronten.

Men kan dette fortsette?

Hovedtrener Ola Tosterud er nærmest til å svare.


- Også i år har vi fått opp en fin gjeng med 17-åringer og gruppa er enda større enn i fjor. Vi kan bli 50 stykker som går norgescup i år. Jeg kan ikke garantere at vi tar flere poeng enn supersesongen i fjor, men at vi har like mange løpere som tar poeng og at vi skal beholde posisjonen som beste klubb i landet er jeg ganske sikker på, sier han, og trekker spesielt frem 18-åringene i mellomste juniorklasse, og som han mener kommer til å bli veldig sterke i år både på gutte og jentesiden. Mye tyder også på at Kjelsåsløpere vil bite godt fra seg i eldste juniorklasse, men konkurransen vil bli tøff da mange av våre vil gå mot de som er ett år eldre enn seg.

Trenerteamet, fra venstre: Ola Kristoffer Tosterud (hovedtrener), Mathias Oppegaard, Erlend Losnegard og Magne Lund Hansen Foto: KJELSÅS LANGRENN

Men hva med de nye 17-åringene?

- Det blir veldig spennende å se når første norgescup braker løs på Konnerud om en drøy uke. De skal gå lenger distanse enn de er vant til, men jeg tror vi kommer til å se noen nye navn som vil plukke poeng.

Ola Tosterud har tatt over treneransvaret etter Erik Bråten, som ble hanket inn til jobb for det kanadiske landslaget sent i høst. Faktisk er hele trenerstaben skiftet ut fra i fjor etter at en etter en ble tilbudt attraktive jobber utenlands og for det norske juniorlandslaget, som Monika Kørra. Tosterud som i fjor hadde ansvaret for 15 - 16-årsgjengen ser ikke på det som noe problem.


– Vi har fått inn nye ressurser og er nå fire trenere med bred kompetanse som alle synes det er veldig motiverende å jobbe med en så stor og fin gjeng. Det er heller ikke noe minus at vi samarbeider godt.

Det siste bekrefter Edvard Sandvik, andre års junior som imponerte under mønstringsrennet til Junior VM på Hovden tidligere i desember. Der tok han en sterk 11. plass på 10 km fristil i konkurranse med to år eldre løpere, et løp som forøvrig ble vunnet av Håvard Moseby med David Thorvik på 5. plass.

– Trenerne har god kontroll på det som skjer, vi får god personlig oppfølging og de vil vårt beste. Toppen er likevel den gode stemninga vi alltid blir møtt med på treninga. Det er en blid gjeng med masse humor.

Representanter for smøreteamet NC Beitostølen i fjor. Fra venstre: Terje Dengerud (smøreansvarlig), Roald Kleivi, Rune Helland (leder sportslig utvalg), Lars Tønsager og Bjørn
Myrvold (leder Kjelsås langrenn) Foto: KJELSÅS LANGRENN

Smørelogistikk

Nye løpere og rekordstor gruppe betyr utfordringer for Terje Dengerud som har ansvaret for smøreteamet. Juniorene har vært godt vant med gode ski og et viktig prinsipp i klubben er at alle som går norgescup skal få like god service uansett ambisjonsnivå.


– Denne sesongen har vi en smørestab på 20 foreldre hvor 12-13 stykker er i aksjon hver NC-helg. Vi har gjennom flere år innarbeidet gode rutiner. Det som er viktig er at nye foreldre får en god innføring i disse og ikke minst den håndverksmessige delen av jobben slik at vi klarer å holde like høy standard på sluttproduktet for alle, sier Dengerud.

Som for løperne er det sosiale miljøet viktig for smørerne. Det blir lange dager i smørebua hvor arbeidsforholdene ikke alltid er optimale.

– I smørebua har vi samme visjon som for løperne i Team Kollen; samarbeidende, seriøse og sosiale. Vi ser at en god tone ikke bare hjelper oss, men er også med på å senke skuldrene til løperne.

Dengerud er forøvrig også leder for smøreteamet i Team Kollen, og lovpriser samarbeidet mellom Osloklubbene som han mener er helt avgjørende for de gode resultatene.

– Vi mener at ingen av de andre kretsene i landet har klart å etablere tilsvarende opplegg som vi, hvor klubbenes ressurser utnyttes på en optimal måte når det gjelder å finne frem til beste smøreresept for feste og glid, i følge Dengerud.


Kjelsåsjenter 18 år: Line Maltun Helland, Runa Ulvang, Kaja Bollingmo, Sigrid Leseth Føyen og Nora Galåen Foto: KJELSÅS LANGRENN

Juniorene gir tilbake

Blant smørerne i Kjelsås finner vi Bjørn Myrvold, som i våres også overtok ledervervet i langrennsgruppa etter Pål Jensen. Han kan ikke få fullrost nok den innsatsen som gjøres av foreldre og støtteapparat. Gledelig er det også å se hvordan juniorene er med på å gi verdier tilbake til klubben.

- Juniorløperne stiller opp på fellestreninger for de yngre flere ganger gjennom sesongen. Det er veldig moro å se hvordan de kan supplere forldretrenerne, og ikke minst inspirere i kraft av å være populære forbilder.

Juniorene som en gang selv ble trent av foreldrene, holder nå også populære teknikk-kurs for nye foreldre i klubben. I fjor ble påmeldingslistene fylt opp på rekordtid og 60 foreldre fikk innføring i skøyteteknikk og hvordan man kan forbedre ferdighetene i klassisk. Myrvold er opptatt av at dette gir kjærkommen inntekt til klubben og har tro på at konseptet kan utvides.

- Utøverne holder også kurs for bedrifter, men her kan jeg ikke skjønne annet enn at potensialet må være mye større. Arbeidsgiver må kjenne sin besøkelsestid, et mer attraktivt helsemessig tilbud til sine ansatte finnes knapt nok, mener Myrvold, og oppfordrer interesserte til å ta kontakt.

Her er cup-programmet fremover:

Norgescuprenn (NC) og Junior NM 2019:

  • NC 1-2-3, 11. - 13. januar 2019 - Konnerud
  • NC 4-5-6, 8. - 10. februar - Åsen
  • Jr NM, 8. - 10. mars, Savalen
  • NC Finale, 29. - 31. mars, Lygna

LES OGSÅ: Hunden Ulf gikk gjennom isen, nå advares det mot å legge utpå

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...