Nordre Aker Budstikke

Forsiktig markering av frigjøringsdagen. Se lokal kransenedleggelse her

Minnestøtten i Ullevål Hageby ble avduket i 1948 til minne om de 26 falne fra skolekretsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

På dagen 75 år etter at Norge ble et fritt land etter fem års tysk okkupasjon, sørger koronaviruset for en svært stille og forsiktig markering. På Ullevål ble bekransningen av minneparken sendt på Facebook.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2020 kl 09:23

OSLO / ULLEVÅL: 75-årsjubileet skulle vært feiret med brask og bram, landet skulle vært festpyntet og veteraner skulle vært til stede og hedret, men den delen av markeringen blir utsatt til neste år. Over hele landet er lokale markeringer enten avlyst eller foregår uten publikum til stede, av smittevernhensyn.

I Ullevål Hageby markeres 75-årsjubileet med kransenedleggelse på minnesmerket over de 26 falne fra Ullevål skolekrets, i minneparken i John Colletts allé. På grunn av smittevernhensyn vil det ikke være publikum tilstede, men Ullevål Hageby vel streamet seansen fra klokka 9 på nett. Det skriver velforeningen på sine Facebook-sider.

Under markeringen talte Guri Hjeltnes, direktør ved Holocoust-senteret.

Du kan opptaket av overføringen ved å følge denne lenken, eller i vinduet under:


Minnesmerket er en bronsestatue av tre barn på sokkel, med inskripsjonen «Falt i kampen for Norge 1940-45», og navnet på de 26 falne. Statuen er utført av billedhogger Joseph Grimeland, og ble avduket i 1948.

Kongen til Akershus Festning

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er blant deltakerne på 75-årsmarkeringen på Akershus festning, som vil være stengt for publikum fram til markeringen er over.

− I dag flagger vi over hele landet, akkurat slik vi gjorde på denne dagen for 75 år siden. Fred og frihet er ikke noe vi har fått gratis, og vi må aldri glemme denne viktige delen av vår historie, Denne dagen minner oss om at noen har kjempet og ofret for vår frihet. De skal ha sin del av æren for at vi i dag bor i et fritt demokrati, og de fortjener vår respekt, sier statsminister Erna Solberg.

Det bli lagt ned kranser ved retterstedet på Akershus festning der mange motstandsfolk ble skutt av nazistene, samt ved minnelunden og nasjonalmonumentet. Det vil bli overflyging og salutt, og kong Harald vil tale til folket via en direkteoverføring fra regjeringens nettsider.

Fakta om frigjøringen

  • 8. mai er datoen for Tysklands kapitulasjon i 1945. Kapitulasjonen ble først undertegnet i Reims 7. mai og deretter på nytt i Berlin 8. mai.
  • Kapitulasjonen omfattet de 365.000 tyske soldatene i Norge, som hadde vært okkupert av Tyskland siden 1940.
  • Kapitulasjonsbestemmelsene trådte i først i kraft i Norge ved midnatt mellom 8. og 9. mai, men feiringen begynte alt da nyheten ble kjent om kvelden 7. mai. Den fortsatte gjennom hele 8. og 9. mai.
  • Frigjøringsdagen 8. mai har siden 1962 vært offisiell flaggdag i Norge. I 2010 ble det avgjort at frigjøringsdagen også skulle være veterandag i Norge.

(Kilde: Store norske leksikon)

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...