Nordre Aker Budstikke

Skal lage Nordre Akers folkehelseplan:

– Fortell oss hva som er viktig for deg

Spesialkonsulent Bent Gether-Rønning, bydelsoverlege Bjørn Sletvold og Louise Larsen Dahl. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er helse i alt vi gjør: Bydel Nordre Aker skal lage sin egen folkehelseplan, og trenger innspill fra deg: Hva gjør at du trives i ditt liv, og der du bor? Er det noe du savner i nabolaget ditt?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2018 kl 09:21

NORDRE AKER: Hovedmålet for folkehelsearbeidet i Oslo er at «Innbyggerne opplever god helse og trivsel, uavhengig av hvem de er og hvor de bor i Oslo». Folkehelseplanen ble vedtatt i Oslo bystyre i 2017, og nå er arbeidet i gang med å lage lokale varianter for de enkelte bydelene.

Hvor du bor påvirker folkehelsen

For selv om visjonen er at din og min helse og trivsel skal være bra, uansett hvor vi bor i byen, vil lokale forhold ganske sikkert påvirke oss.

Hva er det som er viktig for deg som bor i bydel Nordre Aker? Hva gjør at du trives her – eventuelt hva skal til for at du skulle hatt det (enda) bedre?

Eller kanskje du har viktige forslag for andre som bor i bydelen?

– Vi ønsker din mening!

Oppfordringen lyder samstemt fra trioen som nå jobber med utkastet til en lokal folkehelseplan i Nordre Aker: Byelsoverlege Bjørn Sletvold og spesialkonsulent Louise Larsen Dahl og Bent Gether-Rønning.


Bent Gether-Rønning, Louise Larsen Dahl og Bjørn Sletvold. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Folkehelsen påvirkes blant annet av tilgang på rent vann, boforhold, utdanning, yrke, inntekt, oppvekstmiljø og sosial deltakelse i samfunnet.

Den enkeltes helse påvirkes av hvordan man mestrer hverdagen sin, hvordan man opplever trivsel og trygghet og om man opplever å ha tilfredsstillende tilbud rundt seg – Det være seg kollektivtilbud, butikker, kafeer, kulturliv, idrett, rekreasjonsområder, og tilbud om helsetjenester.

– Ved bydelsadministrasjonen i Nordre Aker jobber vi med å lage en folkehelseplan. Folkehelse handler om helse i alt vi gjør – vi er opptatt av hvordan innbyggerne våre har det, sier Louise Larsen Dahl, som også er bydelens folkehelsekoordinator.

Derfor ønsker hun å komme i kontakt med innbyggerne i bydelen for å høre hva som er viktig for deres helse, både fysisk og pyskisk. Hva er viktig å verne om, videreføre og utvikle for at du fortsatt skal ha det bra, og at helsa til andre i bydelen skal være bra?


Dine innspill kan du enten skrive i kommentarfeltet nedenfor, eller sende i en e-post til Louise Larsen Dahl.

Oppvekst- og levekår

Bydel Nordre Aker har generelt gode levekår. Befolkningen er høyt utdannet, inntektsnivået er høyt, og man finner bydelen stort sett i den positive enden av levekårsstatistikker. Tilgangen på rekreasjonsområder er god, med Akerselva sentralt i bydelen, og marka som nærmeste nabo. Deltakelsen i idrett, kultur og frivllige aktiviteter er høy.

– Dermer er det kanskje enda vanskeligere for de familiene som for eksempel har dårlig økonomi her, sammenliknet med hvordan det er i enkelte andre bydeler. Det kan være vanskeligere å skille seg negativt ut, sier bydelsoverlege Sletvold.

Ifølge bydelen er det 700 barn i Nordre Aker som bor i det som karakteriseres som fattige familier. Det er prosentvis lavt, men en utfordring for dem det gjelder.

– Er innbyggerne og de ulike tilbudene i bydelen, gode nok til å fange opp dem som har det vanskeligere? spør folkehelsegruppa.

Meld fra

– Hva ønsker dere enda mer av for at det skal bli mer attraktivt der du bor? Hva gjør det bra å bo der i dag? Hva trenger du for å leve best mulig? nevner Larsen Dahl, som eksempler på spørsmål bydelen gjerne vil ha svar på fra innbyggerne. Og hun legger til:

– Er det sosial kontakt og fellesskap, er det tilgjengelige torg og møteplasser eller andre ting i nærmiljøet som fungerer som samlingspunkter? Trenger ungdom flere steder å være slik at foreldre skal oppleve trygghet?

– Hva skal til for å styrke egen helse og livsstilsutfordringer? Hva gir bedre sosial deltakelse? supplerer Sletvold.

– Bydelens visjon er «Sammen skal vi skape selvstendige og gode liv i Nordre Aker.» For at vi skal lykkes med det tror vi på tverrfaglig samarbeid - mellom frivillig sektor, tjenesteapparatet, politikerne og innbyggerne sammen. Drar vi alle i samme retning vil utfallet bli bedre folkehelse, sier Larsen Dahl.


Skriv inn dine innspill til folkehelseplanen i kommentarfeltet under, eller send en e-post direkte til louise.larsen.dahl@bna.oslo.kommune.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...