Nordre Aker Budstikke

Fortsatt ingen langsiktige leieavtaler i Maridalen

Bildet viser kulturlandskapet i Maridalen, kort tid etter at kommunen kjøpte gårdene rundt vannet. Fotografi fra 6. april 1923 Foto: Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum

– Det kom ikke til enighet om nye avtaler, forteller seksjonssjef i Skogplan og forvaltning Bymiljøetaten, Trond Enkerud.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2021 kl 09:48

MARIDALEN: Oslo kommune eier og forpakter ut følgende gårdsbruk i Maridalen:

  • Lille Brenninga
  • Store Brenninga
  • Skjerven
  • Øvre Kirkeby
  • Ødegården
  • Nes
  • Sander
  • Sørbråten
  • Øvre Vaggestein

Alle gårdsbrukene er kjøpt av Oslo kommune tidlig på 1900-tallet, for å sikre nærområdene rundt Oslos viktigste drikkevannskilde; Maridalsvannet. Det opplyste seksjonssjef i Skogplan og forvaltning Bymiljøetaten, Trond Enkerud, i tidligere sak i Nordre Aker Budstikke om forpakteravtalene i Maridalen.

Gårdene er forpaktet bort - eller leid ut - etter forpaktningsloven bestemmelser.

– Oslo kommune og forpakterne er i pågående forhandlinger om nye forpakningsavtaler, det er fortsatt flere forhold knyttet til de nye avtalene som ikke er avklart. Bymiljøetaten ønsker ikke å kommentere enkeltmomenter i de pågående forhandlingene, sa også Enkerud i samme sak.


– Hvorfor tar det så lang tid å få på plass mer langsiktige forpakteravtaler. De opprinnelige avtalene gikk ut i 2014?

– Det har pågått forhandlinger mellom partene i hele perioden uten at det er oppnådd enighet. Forpaktningsloven er spesiell og det er en rekke forhold. Opprinnelige avtaler gikk ut 14. april 2014. Avtalene er etter det blitt fornyet med ett år av gangen. Planen er å ha nye avtaler signert til 14. april i år, sa også Enkerud i saken fra januar 2019.

Lokalavisa kjenner også til at leieavtaleovertagelse av neste generasjon er ett av punktene som diskuteres. Dette bekreftet Enkerud i saken fra januar:

– Generasjonsovertakelse er et av punktene som ikke er avklart.

Ikke enighet

Nå forteller Bymiljøetaten ved Enkerud, at det ikke ble enighet på nevnte møte:


– Det kom ikke til enighet om nye avtaler innen 14. april, og gjeldende forpaktningsavtaler videreføres ytterligere ett år, fram til 14.april 2020, sier Enkerud.

På spørsmål om hva som er uenigheten - eller uenighetene - i forhandlingene nå, svarer han følgende:

– Vi ønsker ikke å kommentere det under pågående forhandlinger.

Forpakterne

Det har så langt ikke lykkes lokalavisa å få en kommentar fra Per Skorge, leder av forpakterlaget, om siste utvikling i saken. Men i forrige sak, uttalte han følgende:

– Kulturlandskapet i Maridalen er av nasjonal betydning. Det er unikt for landets hovedstad å ha et levende kulturlandskap og en aktiv bondekultur så nært byen. Aktive bønder på gårdsbruka er avgjørende for å sikre disse verdiene for byens befolkning, ifølge Per Skorge, som er leder i Forpakterlaget i Maridalen.


– En lang forhandlingsperiode har skapt stor usikkerhet for oss som er bønder i Maridalen. Vi satser på at denne vanskelige perioden snart kan være et avsluttet kapittel, håpet Skorge på.

På flere av forpaktningsbrukene har familiene bodd og drevet gårdene i mange år, og gjennom flere generasjoner.

– De forrige avtalene har løpt for 10 år ad gangen, men det er sedvane at kontraktene overføres mellom generasjonene, ifølge Skorge.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...