Nordre Aker Budstikke

Vann- og avløpsetaten om Bymiljøetaten:

Forurenset ulovlig i nedbørsfeltet til drikkevannet

Vann- og avløpsetaten har ved flere anledninger de siste årene gitt Bymiljøetaten pålegg om å rette feil etter ulovlige utslipp, blant annet i Maridalen, i nedbørsfeltet til Maridalsvannet. (Bildet er en illustrasjon) Foto: Thomas Brun / NTB

Tilfellet i Maridalen er imidlertid bare ett av mange de siste årene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

MARIDALEN: Totalt har det skjedd nesten 20 ganger.

Felles for alle er at de ikke er koblet til det offentlige avløpsnettet. Derfor er det nødvendig med en særskilt utslippstillatelse.

Forurensningsforskriften § 12-3 sier at utslipp av sanitært avløpsvann er ulovlig dersom eiendommen ikke har utslippstillatelse.

Med sanitært avløpsvann menes «avløpsvann som i hovedsak beskriver seg fra menneskers stoffskifte og fra husholdningsaktiviteter». Det kan komme fra vannklosett, kjøkken, bad, vaskerom eller lignende, ifølge Miljødirektoratet.

I Oslo er det kommunes etat for vann og avløp som har delegert myndighet for å håndheve loven. Det innebærer blant annet at de har plikt til å gjennomføre tilsyn på mindre avløpsanlegg.


De siste årene har en av de andre etatene i kommunen, Bymiljøetaten, fått smekk en rekke ganger.

Varslet om tvangsmulkt

Nordre Aker Budstikke har bedt om en oversikt fra Vann- og avløpsetaten over eiendommene til Bymiljøetaten med problemer knyttet til utslippstillatelse. Den inkluderer saker tilbake til 2015.

Oversikten viser at Bymiljøetaten har fått:

  • 16 pålegg om å oppfylle kravene i utslippstillatelse
  • Ett pålegg om å stanse ulovlig utslipp
  • Ett pålegg om å stanse ulovlig utslipp med varsel om tvangsmulkt

Ved drikkevannskilden

En av sakene gjelder en eiendom i Maridalen.


I september for ett år siden gjennomførte Vann- og avløpsetaten tilsyn med avløpsforholdene på skogseiendommen. To måneder senere fikk Bymiljøetaten varsel om vedtak om ulovlig utslipp.

«Vi varslet om at vi vil fatte vedtak om at utslippet fra eiendommen blir ulovlig dersom du ikke søker oss om utslippstillatelse. Vi har ikke mottatt noen tilbakemelding fra deg på dette varselet», skrev Vann- og avløpsetaten i et brev til Bymiljøetaten.

I det samme brevet, som Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til, kom det frem at eiendommen ligger i nedbørsfeltet til Maridalsvannet. Det er ikke mulig å koble seg til offentlig avløpsnett i området.

«Sanitært avløpsvann inneholder store mengder næringsstoffer, organisk stoff og sykdomsfremkallende mikroorganismer (bakterier, virus og parasitter). Med beliggenhet i nedbørsfeltet til Maridalsvannet og med drikkevannsbrønner i nærområdet, er det ekstra viktig å sikre at urenset avløpsvann ikke lekker ut i grunnen», heter det i brevet.

– Ganske sårbare

Trond Enkerud, seksjonssjef for skog og landskap i Bymiljøetaten, sier til Nordre Aker Budstikke at etaten totalt har 78 gråvannanlegg.


– Etaten har avtale med kvalifisert rørlegger som gjennomfører tilsyn og service på alle anleggene to ganger hvert år, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Enkerud opplyser at etaten de siste elleve årene har bygget 44 nye anlegg. Det har de gjort ved å skifte ut gamle som ikke lengre tilfredsstilte nye krav, opplyser han.

– Hvorfor skjer ulovligheter gang på gang?

– Gråvannanlegg er ganske sårbare. Med så mange anlegg må vi påregne at dette er et kontinuerlig arbeid.

Vannledning fra bekk

– Bør ikke Bymiljøetaten gå foran som et godt eksempel?


– Bymiljøetaten har gjennom lang tid hatt fokus på å ha gode anlegg, begynner Enkerud.

Seksjonssjefen oppgir at de for tiden har to pålegg i Maridalen.

– Det ene er en hytte som er leid ut. Leietakerne har på egenhånd lagt en vannledning fra nærmeste bekk og inn i hytta. Bymiljøetaten har pålagt leietakerne å fjerne vannledningen.

Det andre tilfellet gjelder en feste-tomt der gråvannanlegget er festers ansvar, ifølge Enkerud i Bymiljøetaten.

– Men pålegget kommer til etaten som eier av grunn. Fester arbeider nå for å etablere en godkjent løsning, forsikrer han.

I en annen av sakene er det ett av serveringsstedene i Nordmarka som har fått pålegg.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...