Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Fotballspillerens føtter reddet av ballettdanserens sko

Fotballspiller Cathrine Dekkerhus, fra landslag og toppserien, nå i Stabæk, roser sko-oppfinnelsen til Håvard Engell. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Se deg rundt. Sjekk alle de rare, eller snarere feil, ben- og fotstillingene til både små og store. Vi heller innover – vi heller utover. Kalvbent, eller kanskje hjulbent?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2015 kl 15:54

KJELSÅS/ULLEVÅL: – Jeg ble ganske sjokkert, da det gikk opp for meg hvor mange som faktisk går feil på føttene, og opplever plager i muskel- og skjelettsystemet som følge av feilbelastninger. Forskning anslår at så mange som 70-80 prosent av oss til-hører denne gruppen. Naturlig nok vil voksne som har feilbelastet kroppen i mange år kunne oppleve smerter og plager, men faktum er at det også gjelder mange barn og unge, forteller skogründer Håvard Engell fra Kjelsås.

Han fortsetter:

Tidligere ballettdanser, eier av danse- og teaterskole, og nå skogründer Håvard Engell fra Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Bare å ta en titt på gangmønstrene til ungdommene som kommer gående fra Engebråten ungdomsskole. Jeg er oppriktig bekymret for at mange vil få plager i altfor ung alder. Kanskje leker dagens unge for lite i skog og mark? Kanskje tilbringer de for mange timer på flate, harde, stereotype underlag, i flate, ufunksjonelle og til dels skadelige sko?

LES OGSÅ: Da korsvoll-barnehagen fra 2007 ble kontrollmålt, var den nesten 140 kvadratmeter mindre enn den var godkjent for

NIH, danseskole og Olympiatoppen

Ballettdanseren, som etter sin karriere ble utdannet ved Norges Idrettshøyskole, driftet
danse- og teaterskolen Cap à Pied på Kjelsås sammen med sin kone Turid, og jobbet i
15 år som fagperson i Olympiatoppen. Deretter begynte han å engasjere seg i helsesko-
sektoren, men hoppet av etter fem år. For å starte for seg selv, og lage en enda bedre sko.

Ikke en sko for kun de spesielt interesserte og idrettsutøvere. Men en sko for hele folket.

Gaitline-konseptet er et aldri så lite skoeventyr på Kjelsås, også med dronning Sonja på kundelisten. Det tok to-tre år å utvikle superskoen. Selskapet startet opp for fullt i 2014, og endte med 6 millioner i omsetning. I år er forventet omsetning 20 millioner. Neste år skal de doble igjen.

Her kongeparet på besøk i Finnmark, og dronning Sonja med skoene til Håvard Engell. Foto: SILJA ARVOLA/NRK

– Egentlig ingen begrensning

– Vi har store ambisjoner. Foreløpig er dette en fritidssko og arbeidssko for de som har
skostørrelse mellom 36 og 47. Men det er egentlig ingen begrensning på hva slags sko
vi kan utvikle, bare vi får litt tid på oss, sier Håvard, i det tidligere teater- og
dansestudioet, hvor gjengen bak Gaitline har innredet kontoret.

– Vi vokser fort, så hvis noen har et trivelig lokale de vil leie ut, så er det bare å ta kontakt!

Før Engell kjapt konstaterer akkurat på hvilken måte journalisten bruker sine føtter –
ikke helt bra.

Han har mange tanker om føttene, den tidligere ballettdanseren. For eksempel:
Hvorfor består føttene våre av 26 relativt små knokler og ikke åtte-ti kraftige knokler som med letthet ville tåle kroppsvekten vår?

Gaitline-kontoret i Marsveien på Kjelsås, fra venstre Håvard Engell, Andreas Engell - økonomi/marked, Lill Jakobsen - kommunikasjon og Lars Undli, skodesigneren i selskapet, med blant annet graffiti og breakdans-bakgrunn. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Superavansert bygget opp

– Om vi bare skal gå rundt på asfalt og betong, hadde vi sannsynligvis klart oss med en langt enklere fotkonstruksjon. Føttene våre er superavansert bygget opp slik at mennesket kan balansere i ulendt terreng. Fungerer ikke foten skikkelig, forplanter problemene og skadene seg oppover i kroppen, sier Engell, og fortsetter:

– Her ser du linjen som er under alle skoene våre. Det er den optimale balansebanen, eller belastningsbanen, gjennom foten. Skoen skal hjelpe brukeren inn i denne banen.

Den kjente designeren Fam Irvoll har også satt sitt preg på noen av modellene.

I tillegg til high tech. Alt røper ikke Engell, men det handler det mye om å legge til rette for at mekanikk i knokler, ledd, bindevev og muskulatur skal få det best mulig.

– Mye å lære av hovslagere. De finjusterer høver og hestesko, så alt skal samspille med
hestens bevegelsesmønster.

Skoene justerer gangen

– Hva med innleggssåler?

– Folk putter kostbare innleggssåler i skoene sine, uten å reflektere over selve skoen som sålen puttes inn i. En god innleggssåle vil ofte miste sin effekt i en dårlig sko. Yttersåle og innersåle må samspille, sier Engell.

– Sålekonstruksjonen i våre sko ivaretar fot og kropp på en unik måte. Teknologien i skoene tilrettelegger for at det faktisk bare er å ta på seg skoene og gå, så justeres føttene automatisk til riktig gange.

Fotballspiller fra landslag og toppserien, Cathrine Dekkerhus (23), er en som både står og går godt i skoene til Håvard Engell.

Måtte finne løsninger

Cathrine Dekkershus gleder seg til å spille masse fotball igjen, og satser på comeback på landslaget. Foto: PRIVAT

– Jeg har hatt mye vondt i føttene opp gjennom årene, særlig under hælene, hvor jeg har hatt trøbbel med fettputen og plantar fascitt (gjør at undersiden eller bunnen foran på hælen kjennes sår og øm, journ.anm.) i flere år. Helt siden jeg var 15 har jeg satset fullt på fotball og spilt på diverse landslag og i gode klubber. Med opp mot 22-24 treningstimer på vidergående, forteller Dekkerhus, som bor i Nydalen i Nordre Aker.

Etter flere tidligere sesonger i LSK, har hun nå signert for den sjette sesongen på rad i Stabæk.

– Etter to tette tretthetsbrudd i den ene foten, etterfulgt av at jeg tidlig i høst røk akillisen, var jeg mer enn klar for å prøve å finne løsninger som i hvert fall utenfor fotballbanen kunne hjelpe til med å bedre ta vare på føttene mine og gi meg god støtte og tilpasning. Jeg vet at jeg kanskje heller litt utover med føttene i løpssteget, sier Dekkerhus.

– Ikke sånne kjedelige helsesko

Gjennom en kontakt i idretten ble hun tipset om Engells skoprosjekt.

– Jeg sikret meg kjapt både vanlig fritidssko og de som er litt mer glam, med veldig kult design og som kan brukes til mer pyntede anledninger også. Altså ikke typiske sånne kjedelige helsesko. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra andre som synes de er stilige, sier Cathrine.

Hun fortsetter:

Hun går og står godt i skoene til ballettdanseren, fotballprofil Cathrine Dekkerhus. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Jeg går i disse skoene hver dag, utenom fotballbanen. Og jeg er storfornøyd, jeg merker at dette gjør godt for føttene mine. Det er tydelig mye kunnskap bak disse skoene. Smertene er ikke der lenger, de fungerer som en slags restitusjonssko. Jeg vet at de ikke er typiske joggesko, men jeg har prøvd de på mølla. Det funker det også, sier Dekkerhus.

Som utenom fotballen arbeider hun for Ullevaal Arena AS, og i tillegg studerer ved Høyskolen i Oslo til en bachelor i økonomi.

– Skal slipe fotballskoene

– Nå gleder jeg meg bare til å bli helt klar for fotballspill igjen med Stabæk, etter akillesskaden. Jeg regner med å kunne spille vanlig fotball igjen i januar eller februar. Jeg skal også jobbe det jeg kan for å komme med inn på A-landslaget igjen. Det var en stor skuffelse å bli vraket til forrige VM, men nå har jeg kommet over det, og er veldig fokusert på opptreningen og å bli skadefri fremover, ifølge Dekkershus.

– I tillegg har Engell sagt han kan slipe knottene under fotballskoene mine, så de er mer tilpasset mine føtter. Det burde jo kanskje også flere spillere vurdere. Her tror jeg mye av problemet har ligget for meg personlig.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...