Nordre Aker Budstikke

Fra 1. november innføres miljøfartsgrense

MILJØFARTSGRENSE: Fra 1. november må du holde lavere fart på disse strekningene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Svevestøv om vinteren fører til dårligere luft og helseplager for mange, derfor innføres det også i år miljøfartsgrense. Her kan du se hvor du må holde lavere fart fra 1. november.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Som et prøveprosjekt for vintersesongen 2018/2019 vil Statens vegvesen bruke miljøfartsgrense i de periodene når problemet med svevestøv er et utpreget problem.

Som et prøveprosjekt legges det opp til en mer dynamisk ordning, hvor tiltaket vurderes underveis i sesongen.

Prøveprosjekt i år

En av hovedutfordringene med tiltaket er at trafikantene ikke overholder fartsgrensen, opplyser Statens vegvesen.

– Hvis vi kan få flere til å respektere fartsgrensene vil vi også redusere luftforurensningen der folk bor, sier overingeniør Henrik Ness Mikkelsen i Statens vegvesen, i en pressemelding.

– Et viktig grep er å innføre miljøfartsgrense i de periodene når svevestøv er et utpreget problem. Dette betyr at vi nå vil vurdere et opphold i miljøfartsgrenseperioden midtvinters, og heller ha en noe lenger periode utover våren, da problemene med oppvirvling av svevestøv faktisk er størst. Vi håper at dette vil bidra til at flere forstår at dette innføres for en grunn, sier han.


Mikkelsen sier det er viktig å påpeke at miljøfartsgrensen ikke er frivillig.

– Kjører man for fort på disse strekningene risikerer man samme reaksjon fra politiet som overalt ellers, sier han.

Kombinasjonen av tiltak gir effekt

Statens vegvesen jobber målrettet for å bedre luftkvaliteten i Oslo. I tillegg til miljøfartsgrensen gjennomfører de rengjøring av vegnettet og støvdemping, ved bruk av magnesiumklorid.

Oslo kommunenes piggdekkavgift er et annet virkemiddel som brukes.

– Det er effekten av disse tiltakene til sammen som gir utslag, ikke tiltakene hver for seg. Men miljøfartsgrensen fungerer bare om vi får en faktisk fartsreduksjon. Bedre luft om vinteren gjør at flere med helseplager kan bevege seg utendørs om vinteren, og det bidrar til at Oslo-lufta blir bedre for alle, sier Mikkelsen.

Her innføres miljøfartsgrensen

1. november 2018 innføres 60 km/t på følgende strekninger:

  • Rv 4 Sinsen-Grorud
  • Ring 3 Ryen-Granfosstunnelen
  • E18 Hjortnes-Lysaker (gjelder hverdager fra 06:00-22:00)
  • Rv 163 Østre Aker vei Økern-Stovner

Tiltaket avsluttes når den meteorologiske situasjonen tilsier det. Som redegjort over vil det i løpet av perioden bli vurdert om det er hensiktsmessig med en pause om det kommer en periode med reduserte forekomster av svevestøv.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...