Fra fabrikk til leiligheter. Nå engasjerer naboene seg

Illustrasjon - de hvite moduelene viser hvordan det er planlagt å utnytte tomta i Frysjaveien 29. Foto: ILLUSTRASJON/GRAPE ARCHITECTS AS/PLAN- OG BYGNINGSETATEN
Det er ifølge saksinnsyn avholdt et oppstartsmøte i planene om utbygging av den gamle finerfabrikken, og naboer på andre siden av veien har nå sendt inn en lang kommentar.
Publisert: 05.10.2020 kl 16:20
Sist oppdatert: 05.10.2020 kl 17:31
BREKKE: I Plan- og bygningsetatens (PBE) område- og prosessavklaring av november i fjor, om Oslo Finerfabrikk AS' planer for Frysjaveien 29, skriver blant annet etaten:
«Grape Architects AS foreslår på vegne av Oslo Finerfabrikk AS å regulere til blandingsformål bolig og næring. Næringen plasseres i første etasje mot Frysjaveien. Initiativet har en samlet utnyttelse på 16.000 m² BRA. PBE anbefaler foreslåtte formål, men mener at planområdets grense i nord må flyttes sørover, for å gi plass til planlagt grøntdrag. Bebyggelsens høyder og utnyttelse bør være lavere av hensyn til planlagt bebyggelsesstrukturer og naturverdiene, elverommet langs Akerselva og nabobebyggelsen i sør.»
I utgangspunktet ser utbygger for seg rundt 200 nye leiligheter på eiendommen.
Plan- og bygningsetaten skriver også:
«VPOR Frysja presiserer at det i visse områder kan være riktig å holde byggehøyden nede for å sikre kvalitet i elverommet og i de offentlige rom. Planområdet ligger langs Frysjaveien, men ikke langs det strekket som er tegnet inn som strøksgate i VPOR. I sør grenser planområdet til bebyggelse i tre etasjer. For å skape kontinuitet bør høydene tilpasses disse og skape en overgang mot strøksgata. PBE anbefaler derfor en høydebegrensning på 4 etasjer langs Frysjaveien i sør og 6 etasjer mot nord (…) Høydeforskjellen mellom elva og eiendommen er på 10-12 meter. For å unngå at bebyggelsen danner en for massiv vegg mot turområdet langs Akerselva, bør bebyggelsen derfor holdes lav på østsiden av planområdet. I følge KDP Akerselva miljøpark bør ikke bebyggelsen langs elva overstige 2-3 etasjer, og PBE stiller seg bak dette.»

Oslo Finerfabrikk AS i Frysjaveien 29, og hvor det planlegges leiligheter. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Referat fra oppstartsmøte
I juni i år ble det lagt ut referat fra oppstartsmøte i januar. Der står det blant annet under Plan- og bygningsetatens vurderinger og forutsetninger for anbefalinger fra område- og prosessavklaringen:
«FS (journ. anm. forslagsstiller) har oppfattet plan- og bygningsetatens (PBE) føringer om høyde på 2-3 etasjer mot Akerselva og 4-6 etasjer mot Frysjaveien. FS ønsker å se om det er mulig å utfordre dette noe, ved for eksempel å legge bebyggelsen inn i terrenget og andre grep. Planavgrensningen slik den er tegnet på anbefalingskartet, mot grøntdraget, legger store begrensninger på eiendommen. FS vil fortsette påbegynt dialog med naboeiendommen, Frysja skole, med ønske om at planavgrensningen kan flyttes nordover, slik at det blir en bedre fordeling av grøntdraget mellom eiendommene. Forslagsstiller ønsker å varsle oppstart nå, med et større planområde, for å ivareta en mulig forskyvning av grøntdraget.»
PBE kommenterer i referatet blant annet følgende:
«Vedrørende høyder står PBE ved sin anbefaling og avventer nytt forslag til første dialogmøte. Grøntdraget skal ha samme bredde som fremkommer i VPOR Frysja og ha sammenheng med grøntdraget på den andre siden av Frysjaveien. Grøntdraget kan ellers forskyves nærmere skolen dersom partene kommer til enighet om det. Etterskrift: Planområdet kan varsles med en større avgrensning nå, i påvente av en avklaring mellom forlagsstiller for skoletomten og FS.»
Hele referatet, og andre dukumenter, kan du lese i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.
Naboer reagerer
I skrivende stund er det ikke noe informasjon om eventuelt kommende dialogmøte i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn. Derimot har naboer i Frysjalia - OBOS nybygg i Kjelsåsveien 164 – skrevet et lengre innspill om hva de mener om høyder opp mot åtte etasjer, slik utbygger så for seg i utgangspunktet.
Naboene viser blant annet til VPOR for området (VPOR er veiledende prinsipplan for offentlige rom) – helhetsplanen for transformasjonen av Brekkeområdet langs Frysjaveien, som PBE også viser til blant annet i referatet fra oppstartsmøtet. I tillegg trekkes kommuneplanen for Akerselva Miljøpark frem:
«Undertegnede samt medsignatører som sender dette brevet, bor i Frysjalia Borrettslag. Vi opplever at vi har flyttet inn i en bebyggelse hvor utbygger har fulgt gjeldende VPOR (…) Av forslaget til Frysjaveien 29 ser vi at det legges opp til blokker på opptil åtte etasjer, både langs Frysjaveien og helt ned mot Akerselva. De foreslåtte byggehøydene er klart i strid med bestemmelsene i Kommuneplan 04: Akerselva Miljøpark som angir 2 til 3 etasjer (…) Det er heller ikke tradisjon for i Frysjaveien å bygge like høyt på nedsiden av veien som på oversiden. Dette på grunn av det skrående terrenget mot elven. En utbygging med høye bygg på begge sider av veien, slik som her skissert, vil føre til at det skapes en type skyggefull tunnel i Frysjaveien (…) Bygging opp til 8 etasjer i dette området representert også en dobling fra av dagens etasjehøyder...Vi forutsetter at PBE legger opp til at VPOR skal gjelde for alle utbyggere i området, og ikke bare OBOS. Vi forventer derfor at PBE sørger for at aktuelle bekkeløp med tilhørende parkdrag åpnes, og at den gjennomgående åpne linjen blir av samme omfang som skissert på VPOR kartet (…) Vi er ikke imot transformering av Frysjaveien 29 fra industri til bolig, og ønsker våre nye naboer velkommen.»
Det trekkes også frem bekymring for hvordan planlagt utnyttelsesgrad vil påvirke dyrelivet ved elva.
Det er beboer i Frysjalia, Kristin Larsen, som har undertegnet innspillet fra naboene. Hun gjentar at de ikke har noe imot at området skal bygges ut.
– Men omfanget av planene i Frysjaveien 29 ser mye større ut enn VPOR-en legger tilrette for. Her har kommunen lagt opp til at alle utbyggerne i dette området ved Frysjaveien skal følge planen - den helhetlige planen. Det må også Oslo Finerfabrikk gjøre. I VPOR er det ikke lagt opp til like høy bebyggelse på nedsiden av Frysjaveien, sier Kristin Larsen til Nordre Aker Budstikke.
– Vi vil ha et harmonisk og fint utbygget område. Et område som vi og nye naboer kan trives i og ha det godt i årene som kommer. Dette er også et område helt i ytterkanten av Oslo, og vi ser det ikke som naturlig at det bygges like kompakt her som i sentrumsnære områder. Eksisterende grøntområder langs Akerselva har i dag et så stort trykk på finværesdager at man nesten sitter tett som pingviner! Det er derfor svært viktig at planlagte grønntområder i VPOR realiseres, samtidig med at man unngår å maksimere utnyttelsesgraden på utbyggingen i området, som heller ikke er et kollektivknutepunkt, legger hun til.
Du kan lese hele innspillet fra beboerne i Frysjalia her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!