ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Fra én hundeeier, til en annen

Hundeposer utenfor søppelkassen gjør større skade enn om bæsjen bare skyfles litt utenfor allfarvei og får brytes ned på egenhånd, sier Fremtiden i våre hender. Foto: ILLUSTRASJON/ARKIVBILDE

– På en drøy kilometer lå det 32 hundeposer i veikanten, samtlige var ikke-nedbrytbare.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2016 kl 17:56

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KORSVOLL/MARIDALEN: Hjertesukket kommer fra Nordre Aker Budstikke-leser, og hundeeier, Ragnhild Heier Skauby.

Korsvoll-kvinnen går ofte på tur med hunden sin i lokalmiljøet, og kan rapportere om en tankevekkende, men mindre hyggelig opplevelse, på turstien fra Grindajordet og innover mot Hammeren, som går parallellt med Maridalsveien.

Hundeiere skader seg selv

– Det var en blandet fornøyelse. På strekningen Grindajordet - Skytebanen (drøyt én kilometer) lå det 32 hundeposer i veikanten, samtlige i ikke-nedbrytbar plast. Nummer 33 var av nedbrytbar plast. 25 av disse posene ligger nå i søpla, men det kommer stadig nye, forteller Skauby.

Slik så det ut på turveien fra Grindajordet. 32 ikke-nedbrytbare hundeposer talte hundeeieren som selv var på tur. Foto: RAGNHILD HEIER SKAUBY

Hvordan er det folk resonnerer når de velger å pakke inn noe som er 100 prosent biologisk nedbrytbart (hundebæsj), i plast – for så å kaste det ut i naturen? undrer hundeeieren.

ANNONSE

Det bør være unødvendig å påpeke at hundeposer skal i en søppelbøtte. Eventuelt kan man ha med en spade og kaste bæsjen utenfor allfarvei, oppfordrer Skauby.

Hun mener hundeeierne gjør ting ekstra vanskelig for seg selv ved å forsøple på denne måten.

– Det er nærmest som å be om å bli jaget vekk fra turstiene. Og det er synd, for det finnes også mange som er veldig flinke til å plukke opp etter hunden sin.

LES OGSÅ: I påsken fortalte Alf André Berg på Kjelsås at han ble flau over å være hundeeier da han kommer over dette

Hundeposer gjør stor skade

En bagatell tenker du kanskje. Vel, ved siden av at det ikke er videre pent å se på fraslengte plastposer med ekskrementer langs turveien, er det direkte naturfiendtlig.

ANNONSE

For har man først tatt seg bryet med å plukke opp møkka, kan man gjøre stor skade om posen ikke havner rett i en søppeldunk, fortalte rådgiver i Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl til NRK i fjor.

– Den vil bli værende i naturen veldig lenge. Plast har veldig lang levetid og brytes veldig sakte ned. Avhengig av vær, vind og klimaforhold vil en plastpose typisk kunne leve i 10 til 20 år i naturen før den er brutt ned, sa han til statskanalen.

LES OGSÅ: Rusken fyller 40, og Ruskengeneral Jan Hauger ber folk i Oslo om hjelp til å holde byen ren. Dette bør det koste å forsøple, mener han

Og selv når den er brutt ned er ikke problemet løst. Plasten blir til små partikler, som til slutt havner i havet og det er et ganske stort forurensningsproblem.

Og selve bæsjen, ja også den gjør skaden større inne i posen, enn utenfor, skal vi tro Framtiden i våre hender-rådgiveren.

ANNONSE

– Den vil brytes ned inne i posen, men den vil ikke bli en del av kretsløpet igjen. Organisk materiale kan bli brutt ned hvis det er oksygen til stedet. I en pose vil det typisk være lite oksygen. Da vil det bli en uorganisk nedbryting som tar lengre tid, sier Lindahl til NRK.

LES OGSÅ: Dette gjør barna på Kringsjå triste: Ole Brumm-skogen deres ser ut som en svinesti!

LES MER OM HUND:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE