Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Å reise i en pandemi:

Fra Nordre Aker til Brüssel

Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

LESERBREV: Savner du å kunne reise utenlands? Det gjelder nok mange, ikke minst nå som vinterferien står for døren. Men det er ikke like lett som i «gamle dager», for å si det forsiktig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2021 kl 08:46

Jeg jobber i Brussel og har familien boende i Oslo. Her er huskelista fra forrige hjemreise:

1. Planlegg turen i god tid.

2. Stryk punkt 1. Det er først et par dager før avreise du vet om flyet faktisk går. For min del ble både tur- og retur-flyet kansellert og/eller endret.

3. Sjekk alle COVID-regler: Dvs. for landet og regionen du bor i, flyplassen du reiser fra, flyselskapet du reiser med, flyplassen du mellomlander på (få direktefly nå om dagen), reglene for transitt i landet du mellomlander, samt ankomst-reglene i landet og regionen du skal til. Disse reglene er det heller ingen vits i å sjekke lang tid i forveien, siden de stadig endres.

4. Husk å kjøpe riktig type munnbind. Lufthansa godtar bare typene FFP2, KN95 eller N95.


5. Husk å fylle ut «sworn statement» til belgiske myndigheter, som skal vite hvorfor du reiser ut av landet. Bare nødvendige reiser er tillatt, og dette må dokumenteres.

6. Det kan være behov for en COVID-test med negativt resultat, og denne kan ikke være eldre enn et visst antall timer. Lufthansa krever en negativ test ikke eldre enn 48 timer, men bare hvis du kommer fra land definert som «high incidence areas» eller «virus variant areas». Disse står listet opp på flyselskapets nettsider. Fant ikke Belgia på lista, men det kan fort endre seg. Jeg mellomlandet i Frankfurt, og tyske myndigheter krevde ikke COVID-test for reisende fra Belgia. Men skal du for eksempel reise via Amsterdam gjelder helt andre regler.

7. Innreiseregistreringsskjema til Norge må fylles ut, mindre enn 72 timer før ankomst.

8. COVID-test ved ankomst Gardermoen, før obligatorisk karanteneperiode. Ny COVID-test etter sju dager.

9. Før retur til Belgia, husk å fylle ut belgisk «passenger locator form». Og sjekk hvilken farge Oslo/Viken har på EUs smittekart. Det bestemmer karante-reglene når man er tilbake i Belgia.


10. Vurder å bli hjemme neste gang.

Har du noe på hjertet? Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...