Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

Fra Skar leir til Skar leirskole

I ti år har man ikke klart å bestemme seg for hva Skar leir skal brukes til, i kommunalt eie. I mellomtiden forfaller bygningsmassen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Dette vil være en gylden anledning til å sette i stand en gammel, forfallen militærleir, og gjøre den om til et positivt aktivitetstilbud for skolebarn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2016 kl 13:44

Helt siden Oslo kommune kjøpte Skar leir i 2007, har den med unntak av bruk fra noen elever fra Sogn og Stovner videregående skoler stort sett ligget brakk. I en periode på vel 100 år fra 1898 til 2002 var det militær virksomhet i det opprinnelige kruttverket, med Forsvarets tele- og datatjeneste som siste militære institusjon som disponerte leiren. Når bygningene på Skar leir i dag står tomme og forfaller, er dette et trist syn for et område med stort potensiale for videre bruk, og som ligger helt inntil Nordmarka.

Dag Gaute Gaasemyr i Nordre Aker Venstre. Foto: NORDRE AKER VENSTRE

Nordre Aker Venstre ønsker at Skar leir skal bli ombygd til leirskole for skoleelever. Dette vil gi elever i og utenfor Oslo et veldig godt friluftstilbud, og være en god forvaltning av en tidligere militærleir. Siden Skar leir ligger i umiddelbar nærhet til Oslo, trengs det ikke overnatting for elever som kommer fra Oslo-området. På den måten vil en Skar leirskole kunne representere et rimelig alternativ for mange skoleelever, samtidig som den også vil være et tilbud til elever over hele landet.

LES MER OM FORSLAGET: Læreren ønsker seg leirskole i Skar leir

Omgivelsene til Skar leir vil også kunne gi grunnlag for en økologisk kjøkkenhage, noe som er en god mulighet til å lære elever om betydningen av et sunt og variert kosthold, i tillegg til kunnskaper om hvordan naturen kan brukes på en miljøvennlig måte. Skar leir har mange turløyper og innsjøer i umiddelbar nærhet, og vil kunne gi elever som deltar på leirskole her flotte naturopplevelser og varierte friluftsaktiviteter, sommer som vinter.


En utfordring med videre bruk av Skar leir er nærheten til Maridalsvannet, som er drikkevannskilde for Oslo. Så lenge en tilfredsstillende løsning for sanitæranlegg og kloakk som tar hensyn til at et større antall mennesker kan bruke leirområdet samtidig ikke finnes, vil et aktivitetstilbud i form av leirskole vanskeliggjøres her. Ny aktivitet på Skar leir må derfor ikke representere miljøproblemer i form av potensiell skadevirkning for drikkevannet til Oslos borgere.

LES OGSÅ: Kommentar: La barna få lov til å leke!

For at Skar leirskole i det hele tatt skal kunne realiseres, trengs det en løsning på problemet med manglende sanitæranlegg som ikke setter vannkvaliteten til Oslos innbyggere i fare. Siden Skar leir ligger i umiddelbar nærhet til Oslos viktigste drikkevannskilde, må det finnes en løsning på sanitæranlegg og kloakk som ikke truer drikkevannet. Kommer en slik løsning på plass, vil dette kunne bety et skritt i retning ombygging av Skar leir til en leirskole.

Hvis Skar leir kunne blitt til Skar leirskole, vil dette være en gylden anledning til å sette i stand en gammel, forfallen militærleir, og gjøre den om til et positivt aktivitetstilbud for skolebarn, i tråd med filosofien bak leirskolene i Norge. Nemlig å gi barn et tilbud om naturopplevelser og kunnskap om friluftsliv, som kan gi de bedre forståelse for den betydningen natur og miljø har for vårt samfunn.

Dag Gaute Gaasemyr
Styremedlem Nordre Aker Venstre


Nordre Aker Budstikke skrev i januar om at Nordre Aker Venstre ville ta opp forslaget om leirskole i Skar leir på Oslo Venstres årsmøte. Saken ble tatt opp på årsmøtet, men uten å bli behandlet. Nordre Aker Venstre vil likevel jobbe videre med denne saken på Oslo Venstre-nivå.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...