Fra suksess til koronakonkurs på få måneder

Morten Bakke i Bary AS, og som fortalte om en meget krevende koronatid, tidligere i år. Nå er selskapet konkurs. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
«Helt siden utbruddet av koronapandemien har vi gjort alt i vår makt for at Bary skulle komme seg gjennom krisen. I dag har vi innsett at det ikke går lenger.»
Publisert: 26.05.2020 kl 08:40
Sist oppdatert: 26.05.2020 kl 17:03
KJELSÅS: – Å avvikle lyd for 10.000 mennesker på en festival i solskinn med øl, god stemning, latter og glede, det gir meg et kick, sa Morten Bakke fra Kjelsås i sak i Nordre Aker Budstikke i mai i fjor.
«Guttedrømmen til Morten Bakke fra Kjelsås ble til 100-millioners bedrift. Det startet på gutterommet, i garasjen og i Grefsen menighets ungdomsklubb. Nå er Morten Bakke (36) forretningsutvikler for Bary. Med årene har det blitt to fusjoner og flere oppkjøp av andre firma. Det begynte virkelig å bli gromlyd etter fusjonen mellom d’light og Lydpartner i 2013. Morten hadde fått en god tone med Sigbjørn og Marius Ryen, som drev Lydpartner, og Bary AS ble et faktum». Her kan du lese hele den tidligere saken fra i fjor i Nordre Aker Budstikke.
Koronavirus
Så ble situasjonen snudd på hodet, i mars i år, som følge av koronaviruset.
– Blant annet forteller reiselivsbransjen om nedgang, at færre nå reiser som følge av koronaviruset. Noen snakker rundt 20 prosent nedgang. Vi har til sammenligning hatt så mange avlysninger av arrangementer i løpet av siste halvannen uke at vi snakker om kanskje 85-95 prosent nedgang i omsetning, sammenlignet med i fjor. En av de større utfordringene nå, er at det heller ikke planlegges nye arrangementer. Det er helt krise. Vi er noen få bedrifter som leverer lyd og lys til store arrangementer, musikkfestivaler og konserter, og vi blir hardt rammet av dette, sa Bakke til Nordre Aker Budstikke.

Bary AS er nå konkurs, selskapet som blant annet også leverte lyd og lys til P3 Gull, Spellemannsprisen, The Voice, Senkveld, Idol med mer, i tillegg til festivaler og lignende, som Vinjerock, Norway cup, Findings, Nebbenfestivalen, Førdefestivalen, Rakfiskfestivalen, Byfest Lillestrøm, Beitostølen Live +++. Bary AS skulle også etter planen levere lyd til Karpe Diem-konsertene neste år, slik VG også omtalte mandag: https://www.vg.no/rampelys/musikk/ Foto: PRIVAT
Nå er livsverket konkurs. Mandag ble det lagt ut en pressemelding om konkursen, samme dag skrev også daglig leder Morten Bakke om livsverket og konkursen på egen Facebook-side:
En siste takk fra oss i Bary. Helt siden utbruddet av koronapandemien har vi gjort alt i vår makt for at Bary skulle komme seg gjennom krisen. I dag har vi innsett at det ikke går lenger, og har innlevert oppbudsbegjæring til Nedre Romerike tingrett. De første månedene i 2020 lå vi an til å ha vårt beste år noen gang. Og så kom koronapandemien. Over natta ble alle arrangementer avlyst. Siden da har vi fortsatt jobba natt og dag. Denne gangen for å finne måter å overleve på. Vi har snudd hver stein. Vi har prøvd å tenke nytt. Vi har arrangert drive-in konserter med livestreaming, sammen med noen av landets største artister. Vi har permittert hele staben, vi har dratt i gang kronerullinger for frilanserne våre, og vi har forsøkt å legge press politisk gjennom interesseorganisasjonene i bransjen. Og vi har prøvd å sikre oss hver krisepakke som har vært tilgjengelig. Vår bransje ble truffet først, og vil mest sannsynlig være en av bransjene som det vil drøye lengst med å få tilbake til normalen. I den grad den noen gang blir en normal for vår bransje. Det lettes stadig på smitteverntiltak samtidig som statlige støtte- og kompensasjonsordninger endres og forbedres. Men for oss ble det for lite, for sent. For et selskap som vårt innebærer kompensasjonsordningen at vi får dekket 33 prosent av det vi betegner som uunngåelige kostnader. Det betyr at vi går i minus med i underkant av 1,5 millioner i måneden. Eller rett i overkant av 15 millioner kroner i år. Bransjen er nok ikke tilbake i normal drift i 2021, og tapene vil derfor i praksis vokse til neste år. I sammenhengen er det likevel ikke enorme summer. Og Bary ville aldri blitt det selskapet vi en gang bygde, og som flere av oss etter hvert har begynt å se på som en familie. Vi ville aldri klare å bli en lønnsom bedrift, som vi må være for å tiltrekke oss de beste i bransjen. Vi hadde måttet si opp store deler av staben. Vi ville heller ikke hatt mulighet til å ha den utstyrsparken vi trenger, vi ville med andre ord blitt akterutseilt på mennesker, teknologi og utstyr. Vi hadde måttet kompromisse på alt, i hvert ledd, i all overskuelig fremtid. Sånt blir det ikke magiske opplevelser av.
Problemet er likevel dette: det finnes ingen støtteordning som hjelper oss med disse pengene. Vår eneste mulighet til overlevelse er at jeg og de andre eierne låner dem i banken. Vi har lånt penger tidligere, det er ikke det, men denne gangen snakker vi ikke om å låne penger for inntekts ervervelse – vi må låne penger for så å helle dem ut i en avgrunn vi ikke vet dybden på. Ingen vet nemlig hvor mange måneder dette varer. Ingen vet når vår bransje vil normaliseres, eller om den noen gang vil gjøre det...For oss, i kulturbransjen, hvor marginene allerede er som de er, er det en umulig forutsetning. Vi vil aldri – uansett hvor hardt vi jobber – komme i null.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!