Nordre Aker Budstikke

– Fraværet stuper - det er helt fantastisk!

Blindern skole - en av skolene hvor elevfraværet er redusert. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV

– Å stille krav til at elevene møter opp på skolen er å bry seg, sier en glad stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H). – Høyre synes å ha et lidenskaplig forhold til fraværsgrensen, svarer skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Se fraværstallene i saken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2017 kl 11:47

OSLO: Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Oslo Høyre, jubler over de ferske tallene om fravær ved videregående skoler.

– De nye tallene viser at fraværsgrensen fungerer. Det er helt fantastisk. Fraværet stuper og fraværsgrensen har vært bra for elever som tidligere hadde høyt fravær, sier en glad Tybring-Gjedde tirsdag morgen.

Fraværsgrensen har møtt mye motstand blant annet fra Elevorganisasjonen, men Tybring-Gjedde mener fraværsgrense er å bry seg.

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H). Foto: HØYRE/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Å stille krav til at elevene møter opp på skolen er å bry seg. Vi gjør elevene i videregående opplæring en stor bjørnetjeneste hvis vi ikke stiller tydelige krav til oppmøte. For at elevene skal lære må de være til stede i klasserommet. Å stille krav om oppmøte er særlig viktig for de elevene som kanskje ikke har foreldre med høyere utdanning. Fraværsgrensen utjevner sosiale forskjeller, fortsetter Tybring-Gjedde.


– Dagsfraværet har gått ned, timefraværet har gått ned, færre får strykkarakter og færre faller ut av skolen.

Mange var bekymret for hvordan fraværsgrensen ville slå ut for de mest utsatte elevene.

– De endelige tallene viser at fraværsgrensen også har vært bra for elever med høyt fravær. Utsatte elever blir fanget opp tidlig og får mer hjelp fra skolene enn tidligere. Fraværsgrensen fungerer som et verktøy for å fange opp elever tidligere. Det er jeg glad for.

– Motstanderne av fraværsgrensen i Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne, Venstre, SV og Rødt tok feil. Jeg håper vi nå kan være enige om å beholde fraværsgrensen. Høyre vil skape en skole som gir muligheter til alle uavhengig av bakgrunn, legger stortingsrepresentanten til.

SE HVA SKOLEBYRÅD TONE TELLEVIK DAHL (AP) OG ELEVORGANISASJONEN SVARER LENGER NED I SAKEN.


Fraværet går ned også ved Nydalen videregående skole. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

LES OGSÅ: Årets navn - kjenner du en ildsjel som bør bli nominert?

Fakta om fraværsgrensen:

  • Fraværsgrensen i videregående skole ble innført fra skoleåret 2016-17.
  • Grensen innebærer at man ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i ett fag, for å få karakter i faget. I spesielle tilfeller kan rektor bruke skjønn når det gjelder fravær opptil 15 prosent.
  • Fraværsgrensen gjelder udokumentert fravær, ikke fravær som skyldes dokumentert sykdom, organisasjonsarbeid, politiske verv osv.

Tallene

  • Ved Nydalen videregående skole har dagsfraværet blitt redusert fra 6 dager i 2014-2015 til 3 dager i 2016-2017.
  • Ved Blindern videregående skole har dagsfraværet blitt redusert fra 10 dager i 2014-2015 til 5 dager i 2016-2017.
  • Ved Heltberg videregående skole (Ullevål) har dagsfraværet blitt redusert fra 7 dager i 2014-2015 til 2 dager i 2016-2017.
  • Ved Foss videregående skole har dagsfraværet blitt redusert fra 7 dager i 2014-2015 til 3 dager i 2016-2017.

Nye tall viser at:


HER ER STATISTIKKEN FRA UTDANNINGSDIREKTORATET

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl, fra tidligere anledning i Nordre Aker Budstikke. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er også glad for at fraværet går ned i videregående skole.

– Tilstedeværelse er en forutsetning for læring i skolen. Arbeiderpartiet gikk i 2013 på å innføre en fraværsgrense i videregående skole. Regjeringens forslag var for dårlig og ville fått store konsekvenser for de av elevene som står i fare for å falle ut av skolen, sier skolebyråd Tone Tellevik Dahl

Hun fortsetter.


– Derfor er jeg veldig glad for at regjeringen ble presset av en samlet opposisjon til å lage et bedre fraværsreglement i tråd med Arbeiderpartiets forslag. Denne gir fleksibilitet slik at rektor kan vurdere situasjonen til enkeltelever i stedet for å sparke elever ut av skolen. I tillegg er jeg glad for at regjeringen også ble presset til å sette i gang en følgeevaluering av ordningen. Dermed kan vi få erfaringer underveis og gjøre forbedringer.
 
– Det virker på meg som om Høyre har et lidenskapelig forhold til fraværsgrensen. Arbeiderpartiets lidenskap er elevene, og vi er villige til å prøve alle tiltak som kan gjøre at flere elever fullfører og består videregående skole, svarer skolebyråden.

«Vingler»

Tybring-Gjedde mener derimot at Ap «vingler» om fraværsgrensen.

– Noen steder sier de at de er for en grense, andre ganger er de imot. Oslo Arbeiderparti holdt også appell mot fraværsgrensen foran rådhuset i fjor, men de har null problem med å ta æren når tall viser at Høyres fraværsgrense fungerer. Nå håper jeg det blir ro om fraværsgrensen. For det viktigste for Høyre er at flere elever består videregående, og at de får den oppfølgingen de trenger, svarer høyrepolitikeren. 

Dagsavisen omtalte også gangen i fraværsgrensen i fjor - og hvor etter hvert Høyre, Fremskrittspartiet, Sp og Ap ble enige om et kompromiss da saken ble avgitt fra utdanningskomiteen.

– Usolidarisk

 
Leder av Elevorganisasjonen i Oslo sier at han også er glad for at fraværet er lavere.

– Det er bra at fraværet har gått ned. Men når det er sagt, vi mener at en fraværsgrense kun styrer når elevene skal stryke - ikke få bestått i et fag. Derfor er denne fraværsgrensen med på å skremme elevene til skolen. En ting er sykdom, men hva med de som faller utenfor, som trenger særlig tilpasset undervisning og tilrettelegging? Det er de dette rammer verst, sier Julian Söderberg.

Han fortsetter.

– For å hindre dropouts i både ungomdsskole og videregående skole, så mener vi at mer ressurser inn i skolen, nettopp for å tilpasse undervisningen enda bedre til den enkelte, ville vært et mye bedre virkemiddel for å få flere til å fullføre skoleløpet. Også med tanke på at vi vet at mange sliter psykisk i den norske skolen. At fraværet har gått ned kan godt være en kortsiktig seier for kunnskapsministeren, men en slik regel løfter ikke mangfoldet, og er usolidarisk, avslutter Söderberg.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. [url=https://portal.nab.no/minside/?to=showcontent&page=nyhetsbrev]Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...