Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

«Fraværsgrensen stiller et tydelig krav til elevene»

Saida Begum (H) er fraksjonsleder i bystyrets utdanningskomité. Foto: OSLO HØYRE

Jeg er ikke kjent med arbeidsplasser som tillater 10% fravær for enkeltpersoner i løpet av et arbeidsår. De nye reglene vil derfor være betydelig mildere enn grensene elevene møter når de en dag skal ut i jobb.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2016 kl 16:48

Den siste tiden har det vært mye diskusjon om innføringen av fraværsgrense på 10% i videregående opplæring. Sist ute var leder av Elevorganisasjonen i Oslo, Rahman Akhtar Chaudry.

Det er riktig at frafall i skolen er et sammensatt problem uten en enkeltstående løsning, men ordningen handler ikke om å true elevene med stryk. Det handler om at det er alt for mange elever har ubegrunnet fravær, og det skal ikke være valgfritt å møte opp til undervisningen. Det er rimelig at ubegrunnet fravær får konsekvenser for elevene.

Først av alt er det viktig å oppklare at fraværsgrensen skal åpne for unntak for dokumentert fravær som skyldes bl.a. helse- og velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, hjelpearbeid, lovpålagt oppmøte eller politisk arbeid. Dersom man har avtalt selvstendig studiearbeid med læreren, vil heller ikke dette telle som fravær. Ordningen med fleksitid ved Nydalen vgs. vil, slik jeg ser det, falle inn under denne unntaksordningen.

Fraværsgrensen vil dermed stille rimelige krav til fremmøte og deltakelse uten at dette får urimelige konsekvenser for verken elevene eller skolen.

Fraværsgrensen vil ikke fjerne utfordringen med frafall alene, og betyr ikke at man skal slutte med andre tiltak. Det er derimot viktig å ha et regelverk som hjelper elevene til å fullføre videregående opplæring, og når sammenhengen mellom læring og tilstedeværelse på skolen er så sterk vil en fraværsgrense kunne være med på å bidra til redusert frafall. Man så for eksempel at fraværet i Osloskolen økte fra 7 til 10,5% etter at fraværsgrensen ble fjernet i 2009.

Samtidig er det også viktig å forberede elevene på at tilstedeværelse også er viktig i arbeidslivet. Jeg er ikke kjent med arbeidsplasser som tillater 10% fravær for enkeltpersoner i løpet av et arbeidsår uten at dette dokumenteres. De nye reglene vil derfor være betydelig mildere enn grensene elevene møter når de en dag skal ut i jobb.

Gjeninnføringen av en fraværsgrense er å stille et tydelig krav til elevene om å møte opp til undervisning. Å stille krav er å bry seg. Derfor ønsker jeg en nasjonal fraværsgrense fra og med skoleåret 2016-2017 velkommen!

Saida Begum
Fraksjonsleder for utdanning
Oslo Høyre

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...