Fredag åpner Grefsen-brødrene dørene til enda en butikk
Holdbart kaster seg over hovedstaden, og utelukker ikke flere Oslo-butikker.
Publisert: 18.09.2020 kl 07:40
Sist oppdatert: 25.09.2020 kl 07:30
GREFSEN: Ideen om en butikk med overskuddsmat har blitt en suksess, første butikk åpnet i 2015 på Vestby.
I sommer skrev Finansavisen at Holdbart-kjeden forventer en omsetning på 300 millioner kroner i år.
Holdbart har i dag butikker i som nevnt Vestby, i tillegg til Fredrikstad, Skien, Jessheim, Arendal, Klepp og Trondheim. Bak konseptet står blant annet to brødre fra Grefsen - Trond Johannesen Laeng og Pål Lyng-Laeng. Foruten å være investorer i kjeden, er Trond daglig leder og Pål er etableringsansvarlig.
Fredag åpner Grefsen-brødrene enda en Holdbart-butikk, på Haugenstua i Garver Ytterborgs vei, i de tidligere lokalene til Europris. De frister med overskuddsmat med 20 - 90 prosent rabatter på normalprisene til dagligvarekjedene.
Kun timer igjen
Da Nordre Aker Budstikke er innom onsdag, er det hektisk i de nye lokalene, som er på hele 2600 kvadratmeter. Tusenvis av varer skal opp i hyllene, og i kjøleskap og frysedisker. Butikken har alle slags matvarer, også snacks og godteri, brus og øl. Butikksjefene fra de andre utsalgene er også med i innspurten for å hjelpe til med at alt går som det skal mot åpningen.
– Nå kommer det til å gå 24/7 frem til fredag klokken 10.00!
Foruten å selvfølgelig drive «business», er det moro når det samtidig er til inntekt for en god sak:
– Nå skal vi være med å redusere Oslofolks matsvinn - den største kilden til matsvinn i Norge er private husholdninger. Hvert år kaster hver og én av oss i gjennomsnitt 42,6 kilo mat, til sammen kaster norske forbrukere årlig nærmere 390.000 tonn mat. Vi selger dagligvarer som ellers ville blitt kastet, sier Trond Johannesen Laeng til Nordre Aker Budstikke.
– Holdbarhetsdilemma og matsvinn er et stort samfunnsproblem. Nordmenn generelt er veldig flinke til å lage for store porsjoner med mat, og kaster matvarer så snart de nærmer seg «best før», mener han, og sier at vi trenger en holdningsendring.
Og det er nok å ta av, også til å fylle opp den nye butikken.
– I 2019 kastet norske leverandører og grossister til sammen 85.650 tonn fullt brukbar mat. Holdbart kjøper overskuddsvarer fra disse, og reddet i fjor 4303 tonn mat som ellers ville blitt kastet!
– Hvem er kundene?
– Vi har inntrykk av at vi har kunder fra «overalt» og fra alle «samfunnslag», miljøbevissthet går jo på tvers av inntekt og levestandard, sier Laeng.
Der Pål er helt «lugn», har Trond litt mer «nerver» i forkant av åpningen fredag.
– Vi håper jo at det kommer mange, vi har ligget litt lavt på markedsføringen i forhold til koronasituasjonen. Men vi satser på en jevn kundestrøm og velfylte handlekurver! Vi oppfordrer selvfølgelig alle kunder til å vise hensyn til andre handlende og betjeningen ved å holde god avstand og bruke hånddesinfeksjonen vi har satt frem ved inngangen til butikklokalet.
– Blir det flere Holdbart-butikker i Oslo?
– Vi skulle gjerne åpnet en Holdbart-butikk i Nordre Aker, vi! Men så langt har vi ikke funnet noen passende lokaler. Men vi utelukker ikke flere Oslo-butikker fremover. I fremtiden er det nok plass til mer enn én Holdbart-butikk i Oslo, mener brødrene fra Grefsen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!