Nordre Aker Budstikke

Fremskynder ikke bålforbudet

Snart påske, og det oppfordres til varsomhet om bål i Marka. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING

Det har vært flere tilbakemeldinger om forlatte bål i Marka, som fortsatt ryker. Men bålforbudsdatoen er fortsatt 15. april.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2020 kl 09:37

OSLO: Tidligere denne uka fortalte lesere om bål i Marka, som fortsatt ryker og er varme, men er forlatt av turgåere.

– Og dette i vær med vind. Blant turglade nordmenn er det dessverre flere som gir blaffen i vennlige oppfordringer enn vi liker å tro. «Jeg vet best»-holdninger ser ut til å trumfe nasjonal dugnadsånd også i disse tider, ifølge en leser til Nordre Aker Budstikke, tirsdag denne uka.

Han fortalte videre at han kvelte resten av ildstedet med snø, som lå noen hundre meter høyere.

– Vi så mange bål fra Solemskogen mot Vennervann i helgen. Ett var forlatt varmt ved Sætertjern. Kort sagt: Mange uten omtanke for andre enn egen familie fyller skogen i disse tider.

Også andre lesere meldte ifra om det samme - les hele saken her.


Lørdag 28. mars kom turgåer over dette bålet på turveien mot Hammeren.

LES OGSÅ: Drittlei av at folk gjør sitt fornødne i friområdet og i skogen

Nordre Aker Budstikke har tidligere referert Brannvernforningen som advarer mot bål og grilling. Nå sender Brann- og redningsetaten ut oppfordring for påsken og Marka:

– Påsken står for tur, og brannvesenene på Romerike, i Oslo, Follo og Asker og Bærum har beredskapen klar. Vi ber likevel om hjelp for at påsken skal være trygg og uten brann for alle. Som en del av den nasjonale dugnaden vi alle er med på, har vi en sterk oppfordring til våre innbyggere: Vær forsiktig med bål og grill! Konsekvensene blir store. Også for beredskapen.

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med Brann- og redningsetaten, som bekrefter at bålforbudsdatoen ikke blir fremskyndet.


– Fra 15. april gjelder det generelle bålforbudet over hele landet – som alle andre år. Vi har ikke gitt noe ekstraordinært bålforbud i forkant av dette, nettopp fordi det er så store variasjoner i området som våre brannvesen dekker. Vi ønsker naturligvis også en aktiv befolkning som bruker naturen, og forventer at folk klarer å bruke sunn fornuft og være forsiktige, samtidig som de koser seg på tur, står det videre i pressemeldingen.

– Vi får likevel tilbakemeldinger om at det er en utfordring for noen. Vår bønn til innbyggerne er derfor klar: Bruk kun godkjente bål- og grillplasser. Bruk hodet og les våre råd før du lager bål. Er du i tvil, la det heller være – det blir vi takknemlige for. Matpakke og drikke på termos er heller ingen dårlig idé.

Her kan du lese mer om ildsted og bål

Huskeliste for dem som likevel vil brenne bål:

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.


Brannvesenet i Oslo la søndag ut denne meldingen på Twitter:

Sjekk nettsiden til yr for info om skogbrannfaren der du bor.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...