Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Fremtiden er usikker, men det er den jo for oss alle!

Astrid velger å være positiv, hun omgir seg heller ikke med negative mennesker. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Astrid har en alvorlig sykdom. Likevel ser hun positivt på livet, og er snart er klar for en lang sykkeltur i Frankrike. Mange har nok mye å lære av den unge kvinnen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2016 kl 11:34

KJELSÅS: For noen få år siden kjente Astrid Mattson (27), opprinnelig fra Vanvikan utenfor Trøndelag, men nå Kjelsås-jente, på at det begynte å prikke litt i hodet, litt sånn nummenhetsfølelse.

– Nummenhetsfølelsen kom å gikk ganske hyppig. Jeg dro til legen, men hun sa bare at jeg nok var litt sliten. I tillegg til at jeg var litt stiv i nakken. Dette var sommeren 2012. Jeg slo meg til ro med det, og etterhvert følte jeg meg også litt bedre, forteller Astrid.

Som høsten etter dro for å studere ved Berkeley i California.

Mye latter og smil hos Astrid, som snart skal sykle mange mil i Frankrike, til inntekt for MS-saken. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ: Nedre Grefsen-aksjonistene har klaget kommuneplan-prosessen inn for Sivilombudsmannen

Studier og fulltidsjobb

Ting gikk fint. Hun kom tilbake til Norge for å fortsette studiene. I tillegg jobbet Astrid full tid ved siden av.

HER KAN DU FØLGE BLOGGEN TIL ASTRID

– I mars 2014 begynte jeg å se dårlig på det ene øyet. Det ble igangsatt full utredning, og tatt mange prøver. Jeg var jo redd underveis. Husker godt det sto på et veggbilde for et kurs, på vei til MR-undersøkelsen «Kunsten å dø»!

Diagnosen

– I tillegg så jeg ordet tumor i journalen min. Men i april, en måneds tid senere, fikk jeg diagnosen MS. Det som heter Attakvis MS, forteller Astrid videre.

– Alt i alt var jeg jo samtidig litt lykkelig for at det ihvertfall ikke var kreft! I tillegg er jo MS en sykdom som det brukes mye ressurser på og forskes mye på.

MS-varianten Astrid fikk kommer i bølger. Hun klarer seg med kun en medisintablett om dagen.

Nøye

– Jeg må være nøye med livet jeg lever. Spise sunt, ikke stresse, og trene jevnlig, forteller Astrid, som jobber fulltid med digital markedsføring.

I tillegg til at hun nå stiller opp for MS-saken «Trå til for MS!», eller kanskje heller 'tråkk til for MS', for det handler om sykling.

Trå til for MS

I år fyller MS-forbundet 50 år, og nevnte prosjekt er et «sykkeleventyr» som skal øke kjennskap til MS og samle inn penger til forskning på sykdommen, fra 22. juni til 26. juni, med kickoff på Gardermoen 21. juni.

Mange kan nok lære mye av Astrids innstilling til livet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Da reiser nemlig Astrid og flere andre deltagere, med MS, pårørende til folk med MS og andre til Frankrike for å sykle. Bjørn Dæhlie skal være inspirator og vil motivere syklistene til innsats. Hans mor har også MS.

Opp på Mont Ventoux

– Det er ingen vanlig «søndagstur» deltakerne skal gjennom, og våren har gått til med regelmessig trening for alle deltakerne. Totalt er det 25 ryttere som skal være med å sykle. Med sykling i Provence i fire dager, og Mont Ventoux skal beseires via strekningen fra Bédoin, som Tour de France-rytterne skal opp gjennom noen uker senere, skriver MS-forbundet.

Toppen ligger på 1912 meter og stigningen er noen steder på hele 12 prosent.

Internasjonalt samarbeid

– Dette er et internasjonalt samarbeid om forskning på progressiv MS, The International Progressive MS Alliance, som ble startet etter initiativ fra det internasjonale MS-forbundet, MSIF. Per i dag finnes det ingen behandlingstilbud med bremsemedisiner for personer med progressiv MS, videre ifølge MS-forbundet.

Tanken bak arrangementet er at den enkelte rytter skaffer sponsormidler fra lokale bedrifter, og selger gavebrev til privatpersoner.

Så langt i år har forbundet samlet inn 140.000 kroner gjennom aksjonen.

500.000?

– Vi bidro i 2015 med 500.000 kroner og har som mål å samle inn ytterligere 500.000 i år, sier generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad.

-Flere forskningsprosjekter er allerede i gang for å finne en bremsemedisin, og nye store prosjekter skal lanseres i løpet av året. Nå gjelder det å skaffe midler slik at denne viktige forskningen kan fortsette, sier hun.

Fremtiden

Astrid er klar for både sykling i Frankrike til uken, og klar for fremtiden.

Støtte fra familie, kjæreste og jobb har vært viktig etter at Astrid ble syk. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Jeg tar en dag ad gangen. Det er klart at det er noen litt tyngre dager for meg også. Jeg merker jo godt sykdommen innemellom, og blant annet blir jeg fryktelig sliten innemellom.

– Men jeg tror på en positiv innstilling, og velger å se lyst på fremtiden. Jeg er også opptatt av å være sammen med folk med energi og som er positive. Negative mennesker er ikke bra for meg, kanskje ikke for andre heller, smiler Astrid.

LES OGSÅ: Han ble frastjålet sykkelen, men så en lørdag kveld banket politiet på døra

Bagateller?

Astrid fortsetter.

– Det gjør jo selvsagt noe med deg som menneske, å få en så alvorlig diagnose. Jeg henger meg ihvertfall ikke opp i bagateller lenger. Jeg tror nesten MS-diagnosen har beriket meg som person, jeg har mer fokus nå på det som betyr noe, og som er viktig i livet!

Hun trekker frem at MS selvsagt rammer forskjellig, og også være en veldig alvorlig sykdom.

– Men det er viktig å huske på at man også kan leve nokså normalt med MS. Det finnes mange gode medisiner i dag. Fremtidsutsiktene i dag er derfor mye bedre enn hva de var bare for noen tiår siden. I tillegg er det viktig å forsone seg med at fremtiden er usikker - det er den jo for oss alle!

– I tillegg har jeg jo en kjæreste, familie og jobb med kollegaer og ledelse som støtter meg. Det hjelper jo mye det også.

HER KAN DU FØLGE BLOGGEN TIL ASTRID

Astrid sykler mye, nå skal hun snart tråkke til i Frankrike også. Foto: PRIVAT

LES OGSÅ: Er Viktor den nye Nerdrum - se hva 13-åringen har tegnet!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...