Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Fremtidens klasseskiller er digitale

Byråd TOne Tellevik Dahl (Ap). Her sammen med Espen Barth Eide og elever i forbindelse med et besøk på Sommerskolen i Nydalen tidligere i år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

MENINGER: Arbeiderpartiet og byrådet gir alle tiåringer i Nordre Aker gratis kurs i koding og programmering.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I Nordre Aker Budstikke 29. august slår stortingsrepresentant Kristin Vinje fast at «Høyre vil ha en massiv satsing på digitalisering i skolen». Da er det overraskende at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og regjeringen nylig har lagt frem en uforpliktende strategi for digitalisering i skolen.

Digital kompetanse kommer ikke av seg selv

Digital kompetanse er ikke først og fremst viktig på grunn av alle moteordene som Vinje ramser opp, og som også strategien bærer preg av. Dette stikker mye dypere. For selv om dagens barn og unge er «digitalt innfødte» betyr det ikke at de er selvlærte og ikke trenger opplæring i bruk av digitale verktøy. Eller at digital kompetanse, i motsetning til lesing, skriving og regning, nærmest kommer av seg selv. For hvilket arbeidsliv etterspør egentlig «fritidskompetanse»?

Oslo er først med digital strategi

Mitt utgangspunkt er at digital kompetanse kan bli en like viktig kilde til ulikheter i samfunnet vårt, som manglende lese-, skrive- og regneferdigheter er i dag. For hva som skaper ulikheter er ikke konstant – det endrer seg over tid. Det må også politikken. Noe av det første jeg gjorde som kunnskapsbyråd i Oslo, er noe av det siste kunnskapsministeren gjør i denne stortingsperioden: å lage en strategi for teknologi og digital kompetanse i skolen.

Konkrete tiltak

Mens regjeringens strategi er preget av uforpliktende formuleringer om ting som skal «utredes» og «vurderes», er Arbeiderpartiet og byrådet i full gang med å gjennomføre vår strategi, kalt «Teknologi for læring». Allerede nå i høst vil vi ha fått på plass et sentralt læringsteknologiteam i Osloskolen, som skal veilede skolene i bruk av teknologi. Teknologi vil nå være en del av etter- og videreutdanningen i Osloskolen. Trykte læremidler har for første gang ikke forrang i Osloskolen, men sidestilles med digitale.

I tillegg har over 3000 tiåringer i Oslo allerede deltatt på første runde med kurs i programmering og koding, som byrådet satt i gang tidligere i år. Det betyr at hundrevis av tiåringer i Nordre Aker nå kan koding og programmering! Nye kurs settes opp denne høsten.


LES OGSÅ: Grefsen-kidsa koder: – Man kan aldri snakke for mye om teknologi og utvikling

Næringspolitikk og skolepolitikk – hånd i hånd

Det jeg likevel er mest stolt over, er det nye samarbeidet mellom Osloskolen og læringsteknologibransjen i Oslo, som har over 140 millioner brukere på verdensbasis. Osloskolen vil nå bli en egen arena for utvikling og testing av læringsteknologi. Når vi kobler læreren og utvikleren, øker vi sjansen for at teknologien også utløser læring og at produktet vil selge, både til norske skoler og ute i verden. Det er både god næringspolitikk og god skolepolitikk.

Arbeiderpartiets skoleløfte

Jeg er glad for at Arbeiderpartiet går til valg på å gjennomføre «Teknologi for læring» også nasjonalt, om vi vinner valget. For hvis vi ikke lærer elevene å være kritisk til teknologi og digitalt innhold, og lærer dem hvordan de i praksis kan komme bak skjermene og selv skape teknologi, vil nye klasseskiller i samfunnet være resultatet.

Tone Tellevik Dahl (Ap)
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...