Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Friområdet har blitt et toalett

Krever opprydning rundt Sognsvann.

FYLLING: Østsiden av Måneskinnsløypa, like ved de to leirene, er brukt som søppelfylling.

Romfolk på Sognsvann stjeler angivelig fra Lyn-spillere og forsøpler Oslos mest populære turområde. Nå har de som bruker området fått nok.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2013 kl 13:29

SOGNSVANN/KRINGSJÅ: Sportsklubben Lyn har den siste tiden merket større tilstrømning av romfolk til området.

- Vi har hatt innbrudd i garderobene, og det stjeles fotballer og klær. Den siste tiden har det også vært en del romfolk på feltet og stjålet ryggsekker mens vi har turneringer, forteller Sjur Skridshol som er daglig leder på det nye klubbhuset til Lyn på Kringsjå.

Se bildeserie fra området her!

Mer truende

Rundt 500 fotballspillere trener på feltet hver dag.

- Det er stadig yngre folk som kommer, og de er mer aggressive. Vi har satt opp skilt for å advare mot tyveri. Vi snakker med dem som går over her og opplyser om at dette er et privat område og at de ikke er ønsket her. Vi ber også om å få se i sekker og poser. Vi må være proaktive eller så tar det helt av, forteller han.

Den ene leiren har ligget like vest for fotballbanene. Den flytter seg stadig, trolig for ikke å komme i konflikt med friluftslovens bestemmelser om permanente bosettinger. Den er nå etablert like ved Løkka gård og består av rundt åtte telt.

- Denne saken må løses, det er et akselererende problem, særlig i det siste når de har vært mer truende, mener Skridshol.

Les også: Barn døde etter fødsel i rom-leir ved Sognsvann

Noe må gjøres

- Sognsvann er ikke lenger brukbart som friluftsområde og ser ut som et eneste stort toalett, sier turgåer Ørnulf Finstad etter det som skulle være en hyggelig høsttur til et av de mest brukte friområdene i Oslo.

Han har vært i kontakt med Statsbygg, Bymiljøetaten, politiet og andre etater som kan tenkes å ha et ansvar i området, men lite har skjedd.

- Jeg skulle ønske noen tok ordentlig tak i dette. Jeg synes synd på de som bor der, men jeg kan ikke forstå at det ikke er mulig å følge opp forsøplingen til det foreligger en rettsavgjørelse på hva som skal skje med menneskene som bor der, sier Finstad.

Les også: Stor guide til markastuene

Mer fremmedhat

Den siste tiden har det også vært økt aktivitet på parkeringsplassen ved Sognsvann som benyttes til overnatting, matlaging og dumpeplass for søppel.

Annik Bjørndal i Lyn ski forteller om jenter som ikke tør løpe alene i skogen, om ekskrementer, søppel og ekstra ressurser som må settes inn for å passe på barna og verdisaker samt flere som ikke tør parkere bilen over natten på parkeringsplassen når de bruker Lyn-hytta.

- Det er trist at et område forfaller slik. Det er ikke verdige forhold, og det eneste som kommer ut av dette er mer fremmedhat. Det er trist, mener hun.

Vil du legge turen et annet sted enn til Sognsvann finner du en stor guide til turer i Østmarka her.

Har flyttet problemet

Ruskenpatruljen bruker store ressurser på å rydde etter bostedsløse overnattingsgjester. Overnattingsforbudet i parker og grøntområder har flyttet problemet ut av sentrum.

Ruskenpatruljen har nylig ryddet området ved parkeringsplassen på Sognsvann etter at de gjennom Rusken-appen, og vakttelefonen har fått en rekke tilbakemeldinger på forsøpling i området.

- Dette er nok et resultat av den jobben vi og politiet har gjort for å holde byen ren og ryddig med nulltoleranse for overnatting i indre by. Det blir dermed mer farting til parkeringsplasser og skogene og grøntområdene rundt Oslo. Vi rydder kontinuerlig her, sier Ruskengeneral Jan Hauger.

Les også: - Fengslene vil bli fulle av romfolk

Ruskenpatruljen har ikke merket noen nedgang i antallet ryddeoppdrag.

- Spesielt antallet biler hvor det overnattes er større enn noen gang, sier Hauger.

Tilreisende som ikke har noe sted å overnatte har benyttet seg av tilbudet til Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon hvor man får en seng for en svært billig penge. Likevel er det mange som ikke har noe sted å bo og tar tilhold utendørs.

- Mange bruker Rusken-appen og vakttelefonen til Ruskenpatruljen for å melde fra om forsøpling, og det fungerer veldig bra. Veldig mange av tipsene vi får inn går på ekstrem forsøpling knyttet til bosettinger i grøntområder og skogsområder, sier Jan Hauger.

Politikerne må på banen

Tidligere i år ble det diskutert et tiggerforbud innenfor Ring 2, men dette ble nedstemt i bystyret.

Ruskengeneralen har liten tro på noen bedring neste år og ber politikerne komme på banen.

- Dette er en komplisert sak og jeg har dyp respekt for at det er vanskelig for å få til tiltak som kan lette dagens utfordringer. Det er en politisk diskusjon om man skal ha tiggerforbud, men det er ingen tegn til at man kommer med en løsning over natten, sier Jan Hauger.

Deler ut spader 

Nordre Aker Budstikke besøkte leirene ved Sognsvann mandag. Det var noen få personer til stede, men ingen av dem vill snakke med oss eller bli avbildet

Foreningen Folk er folk jobber for romfolks rettigheter og følger opp leirene rundt Sognsvann.  

- Vi deler ut spader til graving av latriner. Dessverre valgte Oslo kommune å stenge de to toalettene de har sørvest for Sognsvann. Dette har forverret situasjonen drastisk, sier Bjønnulv Evenrud. 

Organisasjonen talte for to uker siden rundt 70 telt sørvest for Sognsvann, men mener antallet har blitt lavere de siste ukene.  

Folk er folk sier at romfolk bare utgjør en andel av fattige EØS-borgere på gata i Oslo og at kapasiteten på nødovernattingstilbudet er sprengt. 

- Myndighetene må sørge for tilstrekkelige tilbud som ivaretar liv og helse for fattige tilreisende. Det utspiller seg en humanitær katastrofe i Europa i dag, og det er offentlige myndigheters plikt å ivareta grunnleggende forhold til alle som oppholder seg i Norge, sier Evenrud.

Statsbygg eier grunnen hvor to av romleirene er etablert. I Oslo byfogdembete vant de fram med ønske om en utkastelse, men denne ble senere anket. Torsdag ble anken forkastet av Borgarting lagmannsrett.Statsbygg får dermed medhold og kan avvikle leirene.

Andre saker fra dittOslo.no: 

Ungdomsraner (18): - Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Politiet fant påhengsmotor på do i campingvogn

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...