Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Frokost med historie, egg og bacon – se det live på nab.no!

Ta frokosten på Riksarkivet ved Sognsvann 1. februar, eller følg seminaret live på nab.no! Foto: RIKSARKIVET

Tre av vårens foredrag på Riksarkivet streames live på nett. Ta turen opp i skogen ovenfor Sognsvann, eller se alt fra sofaen hjemme.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KRINGSJÅ: Riksarkivet inviterer jevnlig til foredrag og input i sine lokaler ved Sognsvann. Arrangementene er populære, blant annet har foredrags- og samtaleserien «I en sofa på arkivet» trukket fulle hus flere ganger.

Nå er vårprogrammet klart, og det med en twist: Tre av vårens foredrag streames live på nett.

– Vi ønsker at alle i hele Norge skal kunne få ta del i våre foredrag og arrangementer - om du bor i Alta eller Arendal. De som bor i Oslo ønsker vi velkommen til Sognsvann og Riksarkivet/Statsarkivet Oslo, sier seniorrådgiver Helen Nicholson.

Det er Riksarkivet som står for streamen, men du kan se den her på Nordre Aker Budstikke.

Egg og bacon

Først ut er er frokostpraten der tema er matrosen Trosners enestående dagbok fra 1710-1714. Nils Trosner var matros på flere skip i den dansk-norske fellesflåten under den store nordiske krig og har beskrevet og illustrert sine opplevelser fra sjølivet i detalj.

Det blir egg, bacon og kaffe i Riksarkivbygningen fra klokken 8.30. Foredraget, og streamen, starter klokken 9.00 i vinduet under:

(Saken fortsetter under videoen)

Om foredraget: Marinehistoriker Hans Christian Bjerg og kommandørkaptein Tor Jørgen Melien har i ti år jobbet med å gi ut Troners dagbok, og for første gang trykkes de bevarte sidene fra dagboken i sin helhet i et to binds bokverk.

Tosners dagbok. Foto: RIKSARKIVET

Tekstene er oversatt til moderne dansk og trykket ved siden av tegningene fra dagboken. Teksten har fortløpende forklarende og kommenterende noter på norsk, og en innledning som blant annet diskuterer et av de store mysteriene med denne boken: hvem var egentlig matros Trosner?

Trosners dagbok kom til Riksarkivet i 1883 og er i dag en del av Norges Dokumentarv. Boken står utstilt i Riksarkivbygningen og er også digitalisert. Les mer i Dokumentene forteller.

Foredraget, og sendingen, er ferdig klokken 10.

16. februar og 4. mai

Det neste arrangemnentet som streames er Afterski med Thor Gotaas 16. februar kl. 18.00. Han skal snakke om «Skienes betydning for Norge og nordmenn».

Om foredraget: Varm opp til VM i Lahti med foredrag om skihistorie! Folkeminnegransker og forfatter Thor Gotaas holder foredrag om skihistorie fra de eldste tider og fram til i dag. Linjene dras til 2017, han ser på historien lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

4. mai blir det foredrag om en unik fotosamling om Havnevesenet, kl. 18.00.

Om foredraget: Førstearkivar i Riksarkivet Kåre Olsen presenterer smakebiter fra Havnevesenets fotosamling som utgjør en del av arkivet etter Havnevesenet. Ved siden av bl.a. bygging av veier, jernbane og telegraflinjer inngår utbygging av havneanlegg fra midten av 1800-tallet i statens sterke satsing på å legge til rette for datidens modernisering av samfunnet. Fotosamlingen representerer et eksempel på hvordan offentlige etater tidlig tok i bruk fotografiteknikken i sin virksomhet. Foto ble brukt som ledd i etatens egen dokumentasjon for mange av anleggene Havnevesenet arbeidet med langs kysten. Nå i ettertid utgjør fotosamling en flott historisk dokumentasjon. Det ble gjerne engasjert profesjonelle fotografer og mange av bildene holder også høyt nivå rent estetisk.

Streamen til disse to arrangementene vil du finne her når det nærmer seg.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...