Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Fugleunger sjanseløse under trefelling

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener det burde være lover som regulerer trefelling i hekketiden. Foto: Foto: Naturvernforbundet

Sjokkerte naboer ble vitne til at små fugleunger regelrett ble drept i forbindelse med trefelling. Og trefellerne hadde loven i hånd.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2014 kl 10:06

OSLO: - Det er et paradoks at det ikke er lov å skyte trostunger, men du kan hogge ned treet med reir og dermed drepe fugleungene, sier Arnodd Håpnes i Naturvernvforbundet.

Disse bildene skal ha blitt tatt denne måneden, etter en trefelling i et boligområde i Oslo.

Sjokkerte personer i nærområdet, som ikke ønsker å stå frem med navn i dittOslo.no, tok bilder av hendelsen. Det store grantreet skal huset flere fuglereder, som skal ha vært godt synlige.

Ungene døde

Treet ble likevel felt, og folk som observerte hendelsen, forteller at fugleforeldrene, skjærer og ringduer, skal ha fløyet stresset rundt mens trefellingen pågikk.

Fugleungene skal ha dødd under fellingen, kun én skjæreunge skal ha blitt reddet av en rutinert «fuglevenn», som også så hendelsen. Denne ungen ble noen dager senere avlivet av veterinær, da den hadde brukket et ben.

- Ingen viltfugler bør i utgangspunktet tas med hjem fra naturen, da foreldrene som regel er i nærheten. Eventuelt kan man sette fuglen opp i et tre i nærheten, hvis den ikke kan fly. Fugleunger må ha spesiell mat og må fores på spesiell måte, sier fuglevennen til dittOslo.no.

- Er fuglene sterkt skadet kan man kontakte Viltnemda, Fuglehjelpen eller Byfuglenes Interesseorganisasjon, oppfordrer  også fuglevennen.

Byfuglenes Interesseorganisasjon og Fuglehjelpen er også ifølge observatøren varslet om trefellings-hendelsen.

FORTVILET MOR: En av fuglemødrene, en skjæremor, lette tilsynelatende etter ungene sine ved det nedhuggede treet. Foto: Privat

LES OGSÅ: Her følger barnehagebarna sine egne fugleunger live

Paradoks

Naturvernforbundet er oppgitt over at regelverket ikke regulerer trefelling i hekkeperiodene.

- Dessverre er det i praksis lov å hogge trær og skog også om våren og forsommeren, slik at reir med egg eller nyfødte fugleunger ødelegges og massevis av fugleunger dør, sier Arnodd Håpnes i Naturvernvforbundet.

Forbundet mener folk må bruke sunn fornuft, og unngå å hugge trær i hekkeperioden.

- Det er jo rart at folk ikke har større hjerte for både trærne og særlig for nyfødte, sårbare skapninger, som akkurat har sett sine første solstråler i vårsola. Skal trær hugges, så er det vel like lett å få gjort det på andre tider av året?

LES OGSÅ: Iris og Siri ble funnet i en plastpose i Sofienbergparken

Skal opptre aktsomt

- Burde det vært regler for når trær bør felles?

- Naturvernforbundet mener at særlig i et profesjonelt skogbruk burde det vært klare begrensninger på hogst i hekke- og yngleperioden på våren. Trolig drepes tusenvis av nyfødte fugleunger hver vår gjennom hugst. I tillegg kommer alle hageeierne som kanskje gjør dette uten å tenke seg om, sier Håpnes.

Naturvernforbundet trekker frem Naturmangfoldloven.

- Skogbruk trenger ikke tillatelse fra offentlig myndighet for å hugge, det gjør heller ikke privat hageeier. Men det står også i loven; «enhver skal opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade», sier Håpnes, og legger til:

- Det handler om å tenke seg om og bruke naturkunnskap, da hogger du ikke trær hvis du samtidig vet at mange fugleunger dør eller fuglelivet reduseres lokalt, legger han til.

- I noen europeiske storbyer må du søke for å få hogge gamle, store trær, fordi de er viktige leveområder for biologisk mangfold i bymiljøer. Med slike regler kan du også styre eventuell fellingen til riktigst årstid. Slike regler kunne vi trengt også i Oslo for å bevare store, gamle og biologisk viktige trær.

SE DE UNIKE BILDENE: Hjemløse kaninunger får trøst hos «onkel» Bølla

- Uheldig

Håpnes understreker at det er viktig for folks trivsel og livskvalitet, å ha levende nærnatur tilgjengelig.

- Selv har jeg blåmeis- og skjærereir i hagen, samt at mange andre fugler bruker plen og busker for finne mat og som vi ser daglig. Denne nærnaturen øker livskvaliteten og det er en viktig kunnskapsbank for barn, sier Håpnes.

- For noen dager siden sto vi på terrassen og lokket en rødstrupehann helt inntil oss. En fin opplevelse, og god kunnskap for barna. Jo mer levende hager, jo flere fine opplevelser får du. Utsikt er ikke alt, tenk på det før du hogger treet, er oppfordringen fra Håpnes.

Bymiljøetaten har følgende å si om kommunens rutiner ved trefelling.

- Kommunen har ansvar for trærne på våre forvaltningsområder. Trefelling i hekkesesongen er uheldig og bør unngås, uansett hvem eier eller forvalter området, sier seniorrådgiver er Odd Olav Bratteberg.

LES OGSÅ: Løse hunder drepte kaninene til Hedda (8)

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...