Nordre Aker Budstikke

Full barnehagedekning i Nordre Aker

Tone Tellevik Dahl åpnet Bergtunet barnehage, sammen med byrådsleder Raymond Johansen, tidligere i år. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

KOMMENTAR: Det er grunn til å glede seg over at Nordre Aker nå har full barnehagedekning.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2017 kl 09:48

I et oppslag i Nordre Aker Budstikke 8. november kommer det frem at Bydel Nordre Aker nå har full barnehagedekning, og at «det er mulighet til å få barnehageplass i løpet av ti minutters tid, hvis man ønsker det». Denne positive nyheten blir likevel fremstilt som noe negativt. Det er det ingen grunn til. Som oppvekstbyråd er jeg svært fornøyd med at vi endelig har kommet dit at vi har nok barnehageplasser i en av Oslos bydeler.

LES BAKGRUNN: Nordre Aker har for mange barnehageplasser. Det koster

3000 flere barnehageplasser og 50 prosent barnehagelærere

Da det rødgrønne byrådet overtok i 2015 hadde Oslo landets dårligste barnehagedekning. Ved hjelp av eiendomsskatten løfter vi Oslo fra jumboplassen og sikrer at stadig flere osloforeldre kan være trygge på at en barnehageplass står klar når barnet fyllet ett år.

Frem mot 2019 bygger vi hele 3000 flere barnehageplasser over hele byen. I tillegg øker vi kvaliteten i barnehagen ved å sikre at minst 50 prosent av medarbeiderne er barnehagelærere, opp fra 30 prosent da vi overtok etter Høyre-byrådet.

Befolkningsprognoser svinger

Oslo kommune planlegger barnehagekapasiteten i et langsiktig perspektiv, basert på tilgjengelige befolkningsprognoser. Befolkningsprognoser er ingen eksakt vitenskap og det er vanskelig å spå hvor mange barn som blir født i bestemte deler av byen. Det betyr at det til tider kan svinge litt mellom tilbud og etterspørsel av barnehageplasser i noen områder.


De siste befolkningsprognosene for Nordre Aker viste for eksempel en lavere vekst i barnebefolkningen enn tidligere prognoser de nærmeste årene. Bydelsadministrasjonen i Nordre Aker og Byrådsavdeling for oppvekst setter nå inn konkrete tiltak for å tilpasse barnehagekapasiteten til det forventede behovet fremover. Blant annet passer vi på at det ikke ansettes flere medarbeidere enn det er behov for, og vi har mulighet til å igangsette rehabilitering av eksisterende barnehager i perioder med lavere vekst i barnebefolkningen.

Nordre Aker er godt rustet

Ifølge de samme befolkningsprognosene vil veksten i barnebefolkningen ta seg opp igjen fra 2021–22. Dermed står bydelen godt rustet for å gi alle ettåringer barnehageplass i flotte og miljøvennlige barnehagebygg, slik som Bråtenalleen barnehage er et godt eksempel på.

Tone Tellevik Dahl (Ap)
byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune

Delta i bydelsdebatten! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...