Nordre Aker Budstikke

Astrobabes med låt om julemat:

Sier det alle mener, men ikke tør å si

– Vi er ganske sikre på at mesteparten av Norges befolkning er enige med oss, sier punkrockbandet Astrobabes, aktuelle med julelåta «Jeg hater lutefisk».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2019 kl 13:35

NORDRE AKER: Punkrockbandet Astrobabes, med røtter i Ullevål Hageby og på Kjelsås, utga sin debut-EP Desperat i fjor, før EP-en Hovmod ble sluppet i høst.

Deres idé om punkrock, fellesskap og moro på scenen, kommer til uttrykk gjennom konserter med mye energi, «skamløse publikumsfrierier» og en «in-yer-face-scenetilværelse.» Og de mener selv de er aller best live.

Nå er punkrockerne aktuelle med julelåta Jeg hater lutefisk.

– Vi måtte lage en julelåt for å være litt aktuelle. Og ingenting er mer patos enn å rakke ned på folks tradisjoner. Særlig dem vi ikke er enige i, sier vokalist Tarjei Westby, gitarist Petter Brønstad, trommeslager Andreas Kjelstrup og bassist Espen Hagås.

Bandet beskriver låta som en fengende poplåt, som handler om å gjøre noe man setter liten pris på for å glede andre. Som oslofolk setter de ikke særlig stor pris på lutefisken selv, men de deltar gjerne i lutefisklag om det er det som må til for at det skal bli jul.


– Vi er ganske sikre på at mesteparten av Norges befolkning er enige med oss i budskapet i låta. Vi sier det alle har tenkt, men ikke har turt å si. Det er noen fraksjoner i Trøndelag og på Vestlandet som er uenige med oss, men det er ikke så farlig.

Låta er, som bandet, veldig lite selvhøytidelig, og de hadde det hysterisk morsomt med å spille den inn. De la vekt på at den skulle være fengende, og har brukt uortodokse instrumenter til disse punkrockerne å være, som bjeller og kassegitar.

Se og hør låta øverst i saken!

Erter på seg bergenserne

I tillegg visste de at de skulle til Vestlandet for å spille konsert nå i november, noe som kan ha hatt en innvirkning på hvorfor de valgte å lage akkurat denne låta, legger de spøkefullt til. Det er nemlig noe med det å egge opp bergenserne og si at deres tradisjoner er feil.

– Nå ble det buet da jeg sa jeg ikke likte lutefisk, de er sterke i meningene sine. Forrige gang spilte jeg i en t-skjorte med «Oslo» på, jeg syns det var viktig å vise hvor vi kommer fra. Da var det en som kom og nappet meg ned fra scenen. Men i år var de snillere. De fikk førpremiere på julelåta, og de liker jo å føle seg litt spesielle, sier Westby og fortsetter:


– Det sies at lutefisk ble laget av at en gammel fiskebod brant ned og fisken ble liggende i aske, så smakte noen på det. Det er sikkert ikke sant… Det er uansett fisk lagt i lut, det blir aldri like godt som pinnekjøtt og ribbe! Det er også en kjærlighetssang, du sier at du spiser lutefisk fordi din kjære gjør det, så det er egentlig et vakkert juleeventyr, litt som «Love Actually.»

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Les også: – Stedene i Nordre Aker som kunne ha arrangert rockekonserter, gjør det ikke

– Den mest folkelige låta

Å skrive en låt om at de hater lutefisk er nok noe som vil engasjere mange, uansett om de er enige i budskapet eller ikke. På den måten får de folk til å høre på den sjangeren de vil folk skal høre på, mener de.

– Eller det motsatte, at vi bare har sørget for at det ikke blir noen rekrutteringer. Det vil tiden vise, sier de og ler, før Hagås legger til:


– Det er lurt å advare kidsa mot lutefisk egentlig, sånn for å holde dem borte fra heroin og mumlerap og sånt. Kom inn i punken i stedet, det er det sterkeste budskapet jeg har.

– Men denne låta er kanskje ikke helt punkrock, slik dere pleier å spille?

– Den er litt mer i gladrock-sjangeren. Det er den mest folkelige låta vår, sånn sett bør det være mulig å nå bredt. Men hvis vi kan bidra til at julefeiringa blir bedre for bare én person, så er det verdt det, sier de.

Bandet håper virkelig juleradioen kjenner sin besøkelsestid og legger til låta i spillelista. Det er behov for annen julemusikk enn Kurt Nilsen og Sissel Kyrkjebø, de har blitt spilt nok, mener de. Og Astrobabes kan være redningen. Kanskje lutefisken er bandets vei fra undergrunn til overgrunn?

– Vi er noe nytt! Men det er fryktelig vanskelig å komme inn på radio P1, P2 og P3 og P13. Selv Bjørn Eidsvåg sliter. Det er veldig vanskelig for unge, hvite menn i 20-30-åra å komme inn. Vi har prøvd å holde oss lokale, vi synger på norsk, derfor bør også P1 Norsk på norsk også kjenne sin besøkelsestid!


Les også: Astrobabes liker å tro at de er bandet ingen glemmer etter å ha sett live

Savner et kulturtilbud i Nordre Aker

Astrobabes har også tidligere fortalt at de mener det er for lite rock i Nordre Aker. De fleste rockestedene flytter eller blir nedlagt. Og etter at Amatøren i Sogn studentby stengte dørene tidligere i høst, er det foreløpig ikke noen steder for Astrobabes å spille på «hjemmebane». Kanskje med unntak av Trikkehallen på Kjelsås.

– Det er et savn at Amatøren har blitt borte. Men vi burde fått til et eller annet i bydelen. Det er ekstremt lite kulturtilbud retta mot folk på ca. 30.

Det er ikke noe problem å trekke folk opp til Nordre Aker mener de, det beviste de blant annet da de arrangerte festivalen Sogn Punk og BBQ på Amatøren.

Astrobabes på Betong Punk og BBQ i 2018. Foto: Aleksander Espelid

– Kanskje man burde fått en liten rockescene med plass til 200 mennesker, midt på Damplassen? Vi kan love at vi arrangerer festival, hvis noen lager et lokale, sier de bestemt.

De håper uansett folk i Nordre Aker vil støtte opp om det lokale punkebandet ved å høre på Jeg hater lutefisk, som slippes på streamingkanalene fredag 29. november.

– Hvis alle i Nordre Aker hører på oss, kan vi doble den tidligere streamingrekorden vår. På én dag!

– Trengs flere scener

Det er ikke bare Nordre Aker som mangler scener for de mindre kjente bandene. Dette er en tendens de ser i både Oslo og resten av landet. Vaterland er på vei opp til å bli en scene som virkelig støtter undergrunnsmusikken i Oslo, forteller de, men det burde vært flere av dem.

– På Vaterland er det mange kule lokale band innenfor punk, rock og metall som får spille på en relativt stor scene. Men de fleste små stedene som er realistiske å spille på for dem som ikke er yrkesmusikere legges ned, sier de og fortsetter:

– Det hadde vært kult å ha et par steder hvor det er plass til 200-300 personer. De finnes jo, men de er for langt unna sentrum til at folk gidder å dra dit, også koster det for mye å spille der. Det er ofte sånn at bandet får billettinntektene over det som må tjenes inn for at stedet går i null. Men hvis den summen er for høy, så tør ikke bandene å spille der.

For at det skal være mulig for mindre band å gjennomføre konserter, må det være ildsjeler rundt omkring som har et hjerte for musikkmiljøet, fortsetter de.

– Både Vaterland og Last Train er hyggelige, der får man spille relativt billig. Det må holdes lavterskel med billige billettpriser, det nytter ikke for et lite lokalt band å ta 300 kroner i døra, da er det ingen som kommer. Og det kan ikke være for dyrt å leie stedet, da går du i beste fall i null.

ASTROBABES: Fra venstre: Gitarist Petter Brønstad, bassist Espen Hagås, vokalist Tarjei Westby og trommeslager Andreas Kjelstrup. Foto: Johnny Normann Berg

Les også: – Det er for lite rock i Nordre Aker

Punkemiljøet har blitt bedre

Da Astrobabes startet i 2016, satte de seg som mål å spille på puben Last Train, bli en sentral del av det norske punkmiljøet, lage et eget festivalkonsept, gi ut musikk og bli booket til enten Øyafestivalen eller Roskilde innen 2020. Det meste har de gjennomført, med unntak av Øyafestivalen og Roskilde.

– Men vi har en plan! Vi kommer nok ikke inn på hovedfestivalen til Øya neste år, men det er ikke umulig å få til noe. Ingenting er avtalt, men vi er i forhandlinger om å potensielt kunne spille på Øyanatt eller Klubbøya. Vi spilte noen festivaler i sommer, og vi gjorde ikke det i fjor, så det er progresjon. Men 2020 var kanskje litt ambisiøst…

Det er også enda flere som streamer musikken deres nå, så bandet er absolutt på vei i riktig retning.

– Vi er ikke i Astrid S- eller Sigrid-tempo, men det er nok mest fordi vi ikke er pene damer…

Astrobabes er ikke bare en del av det norske punkemiljøet, de mener også, og har fått høre, at de har vært med på å gjøre miljøet bedre gjennom festivalen Sogn Punk og BBQ, som startet på Amatøren i 2017.

– Vi har fått mange venner, det er et miljø som er veldig støttende. Når vi drar til Stavanger kjenner vi band der som har spilt festival med oss på for eksempel Amatøren. Det har blitt et slags nettverk i Norge, og det tror vi startet litt på Sogn i 2017. Og det viktigste er at folk som har gått på de samme stedene i mange år, plutselig har begynt å hilse på hverandre. Det er noe som er forholdsvis nytt, sånn var det ikke før. Da var det litt sånn at folk hatet hverandre og var i veien for hverandre. Nå er man på samme side, støtter og dukker opp på konsertene til hverandre.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...