Nordre Aker Budstikke

Ber om beboerparkering:

– Gaten vår er en «gratis pendlerparkering» med bussforbindelse til sentrum

Parkering i P.A. Munchs vei mandag formiddag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det observeres også parkerende med sykkel på bilen, og som fortsetter ferden mot arbeidsplassen, forteller beboere. Og periodevis er det svært krevende å finne parkering for dem som bor i gata.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2019 kl 16:11

TÅSEN: Beboere på Tåsen har henvendt seg til bydelen, som i utgangspunktet er rette instans for å velge ut områder som bør bli beboerparkering.

Tåsenbeboere med talsmann Torgeir Helland i spissen, er nå veldig lei av at veiene der de bor fylles opp av fremmedparkering gjennom uka. Han - vedlagt støtte fra mange beboere i området - har vært på bydelen flere ganger, med ønske om beboerparkering i P.A. Munchs vei, Løvåsveien og eventuelt Tåsenveien, inntil den skal opparbeides med blant annet sykkelfelt.

– Etter innføring av beboerparkering i gatene fra Ullevål Sykehus til og med Tåsen Allé har gateparkering i de berørte gatene gått betydelig ned. Mange av de tilreisende/pendlere som tidligere har parkert i gatene nord for sykehuset har flyttet sitt parkeringsmønster, slik at gatene nord for området med beboerparkering ser en tydelig økt parkeringstetthet, særlig av «fremmede biler».

Med sykkel på taket

Han forteller at de ofte også observerer parkerende som har med sykkel, på takstativ, eller hengende bak på bilene:

– Så fortsetter de ferden mot der de jobber fra gaten vi bor i. Om vinteren løper de til bussen. Gaten vår er en «gratis pendlerparkering» med bussforbindelse inn til sentrum, forteller Helland.


Han legger til at det også er fremmedparkering som står i gaten over lenger tid, og at det periodevis er svært krevende å finne parkering for de som bor i gata. Han trekker også frem at med mindre fremmedparkering i gata, vil det også bli lettere å legge til rette for ladestasjoner for beboerne.

Plassene forsvinner i Tåsenveien

Ikke minst frykter beboerne at det kan bli enda mer fremmedparkering, når Tåsenveien skal opparbeides med sykkelfelt, og parkeringsmulighetene der forsvinner. Helland håper også på at Tåsenveien ikke blir noen reprise av Jutulveien, hvor sykkelfeltet ble utsatt, men parkeringsmulighetene forsvant lenge før arbeidene startet.

Mange parkerer i dag i Tåsenveien, her sett i retning Tåsen senter. Disse parkeringsplassene blir borte når det anlegges sykkelfelt opp til Nordbergveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Parkering i Tåsenveien, i retning Voldsløkka. Disse parkeringsplassene blir borte når det anlegges sykkelfelt opp til Nordbergveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Da jeg tok kontakt med Bydel Nordre Akers bydelsadministrasjon igjen nå i slutten av juli, for å høre når den første evaluering ville være, ble det klart for meg at bydelen ikke vil anbefale nye områder eller endring i ordningen før tidligst januar 2020. Årsaken til dette skal være Bymiljøetatens budsjetter. Men det gikk raskt å innføre «parkering forbudt» i deler av Løvåsveien etter anmodning fra Oslo Brann og Redningsetat (OBRE) for fremkommelighet - og dertil bortfall av ytterligere 10-15 parkeringsplasser.


– Vi som bor i gatene ønsker ikke utsatt arbeid i Tåsenveien, vi vil ha miljøgate med sykkelfelt og fortau. Vi vil ha fremkommelighet for OBRE. Vi vil ha sykkelfelt så vi kan sykle, og vi vil ta buss – vi vil bruke bilene minst mulig – men vi må ha et sted å sette bilene. I tråd med Byantikvaren, så er mye her bevaringsverdig, også hager og eldre trær, så det er ikke bare å lage parkeringsplasser for eksempel der det står en firemannsbolig.

Løvåsveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

LES OGSÅ: Det blir sykkelfelt i Tåsenveien, men oppstartsdatoen er ikke klar

– Prioriteringer

Helland legger til at det er full forståelse for at endring av beboerparkeringsområdet normalt vil være en prosess som tar tid:

– Men i realiteten bør det være fort å implementere etter et vedtak er fattet. Jeg har svært vanskelig for å tro at Bymiljøetatens budsjetter ikke har rom for ytterligere små endringer – skiltingen på anmodning fra Brann- og redningsetaten var neppe planlagt. Dette handler om prioriteringer. Om det ansees som en umulighet å innføre beboerparkering før arbeidet i Tåsenveien starter kan det kanskje innføres midlertidig, eller at beboere i gatene kan kjøpe beboerparkering i sone G? foreslår Helland.


– Vi som bor i nevnte gater har havnet i en parkeringens bakevje. Vi ber om at det stemmes for innføring av beboerparkering i disse gatene i komitemøtet i bydelens miljø-, plan- og samferdselskomité 26. august, med krav til Bymiljøetaten om implementering av ordningen før oppstart av arbeid i Tåsenveien med sykkelfelt og fortau – som tidligere opplyst er planlagt med oppstart oktober 2019 – slik at vi som bor i det berørte området har et sted å parkere.

Først må det vedtas

Bymiljøetaten er kjent med Hellands argumenter, og svarer følgende da Nordre Aker Budstikke tar kontakt:

– Når det gjelder beboerparkering så er det opp til bydelen å vedta eventuelle endringer og utvidelser. Utvidelse av beboerparkering koster penger og må inn som en del av den ordinære budsjettprosessen i Oslo. Om det derimot vedtas mindre justeringer vil Bymiljøetaten forsøke å få dette gjennomført som en del av det ordinære arbeidet med omskiltinger som foregår i Oslo. Men, først må eventuelt bydelsutvalget vedta en eventuell utvidelse av ordningen og om den er av en viss størrelse må inn som en del av den ordinære budsjettprosessen, forklarer pressekontakt Monica Thorud Olsen.

På spørsmål om hva det koster å etablere beboerparkering i en gate, svarer hun følgende:

– Det kan vi ikke svare på, men det er kostnader i form av planlegging, skilting samt anskaffelse og utplassering av P-automater.

Bydelspolitikerne

Leder av bydelens miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS), Terje Olav Moen (Ap), forteller at bydelen har fått flere henvendelser om beboerparkering og bortfall av parkeringsplasser, på grunn av bygging av sykkelveier og fremmedparkering i nabogater.

– Vi ønsker å se dette samlet i forbindelse med varslet evaluering i høst, både eventuelt endring i gater som omfattes og i selve ordningen. Vi planlegger behandling av evalueringen i komitemøter nå i høst, og så innspill fra nyvalgt bydelsutvalg før jul. Vi skjønner behovet for parkeringsplasser med tanke på kommende oppgradering av Tåsenveien og andre steder. Vi vil derfor be om raske midlertidige tiltak for å bedre situasjoenen for beboerne nå, sier Moen til Nordre Aker Budstikke.

– Situasjonen med beboerparkering nå, er annerledes enn da denne ordningen ble innført. Mange elbiler med gratis parkering øker fremmedparkering. Samtidig medfører bygging av sykkel og gangveier, samt kollektivsatsing at parkeringsplasser forsvinner. Det skaper vanskeligheter for folk, når det samtidig ikke lages nye parkeringsplasser ved kollektivknutepunkter utenfor sentrum. Dette håper jeg også evalueringen inkluderer, avslutter Moen.

Beboerparkering i Tåsenveien, ved krysset Jutulveien, som nylig fikk sykkelfelt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsadministrasjonen

Spesialkonsulent i Bydel Nordre Aker, Bent Gether-Rønning, forteller at i førstkommende miljø-, plan- og samferdselskomitemøte, er beboerparkering på kartet, og det følger med en oversikt over de forslagene som har kommet inn til bydelen, etter at bydelen for rundt to år siden vedtok nåværende omfang av beboerparkering i bydelen.

– Da dette vedtaket ble gjort var bydelsutvalget (BU) opptatt av at vi måtte se hvilke konsekvenser ordningen ville få og ba om å få en evaluering av ordningen før det eventuelt ble aktuelt med justering av området. Bydelen er svært klar over at dagens ordning har fått negative konsekvenser for noen av områdene som ikke er omfattet av ordningen. Dette har gitt seg uttrykk i innspill fra en rekke beboere godt fordelt utover bydelen, spesielt i området innenfor Ring 3 mellom Sognsveien og Maridalsveien. Det kan være vanskelig å si om noen av disse områdene bør prioriteres som hastesaker, sier Gether-Rønning.

Han forteller videre at bydelen har fått informasjon fra Bymiljøetaten om tidspunkt for ferdig evaluering - i slutten av oktober - og om hvordan prosessen blir videre for eventuell utvidelse av eksisterende område. Det er opp til politikerne å bestemme om området skal utvides og i så fall omfanget på en utvidelse når evalueringen foreligger.

– Dette betyr at et eventuelt vedtak kan gjøres på MPS-møte 9. desember og BU-møte 19. desember. Bymiljøetaten er klare på at en større utvidelse vil innebære at mange strekninger må klargjøres og vil medføre relativt store kostnader i form av planlegging, skilting samt anskaffelse og utplassering av P-automater. Dette betyr at Bymiljøetaten må få bevilget budsjett til gjennomføring. En stor utvidelse av området vil ha så store kostnader at det må følge den vanlige budsjettprosessen. Dette betyr at det fysiske arbeidet med en utvidelse ikke vil kunne starte før etter nyttår 2021.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...