Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Gir blaffen i båndtvangen

BÅNDTVANG: Ikke alle overholder båndtvangen, som her ved Akerselva en ettermiddag denne uka. I alt skal det ha vært seks løse hunder sammen i området der bildet ble tatt. Foto: LESERBILDE

Bildet av flere løse hunder langs Akerselva midt i båndtvangsperioden, mens små fuglenøster skal ta de første flyvetakene, opprører. Er det greit å la hunden løpe løs?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: I følge lovverket er det ikke det. Båndtvang for hunder gjelder i hele Norge fra 1. april til og med 20. august. I Oslo gjelder bestemmelsen både i Marka og i byen – også i parker, friområder og på øyene i fjorden. (Se faktaboks for ordlyden i lovteksten).

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Løs langs Akerselva

Nordre Aker Budstikke har blitt kontaktet av en leser som reagerer sterkt på det som skal ha vært to personer med hele seks løse hunder ved Akerselva en ettermiddag tidligere denne uka.

– Personene så ikke ut til å ha full kontroll på hundene, som løp rundt, opp og ned ved Grønvold, nesten øverst ved Oset og Maridalsvannet, sier leseren, som ønsker å være anonym, til Nordre Aker Budstikke.

Hun spør seg hvordan hundeeiere bare rett og slett kan gi blaffen i båndtvangen, med alt det skjøre livet i skog og mark, og også langs Akerselva.

LES OGSÅ: Setter ut 200.000 fiskeyngel: Møt gutta som holder liv i Akerselva

Kan ikke bøtelegge

Båndtvangen skal sikre at fuglene ikke blir forstyrret av hunder i hekkeperioden, og at dyrene ikke blir jaget eller skremt i den perioden de har avkom. Det er mer dyreliv i byen enn mange er klar over.

– Våre skogforvaltere påtaler brudd på båndtvangbestemmelsene overfor hundeeiere, spesielt i yngle- og hekketiden, men vi har ingen myndighet til å bøtelegge, sier pressekontakt Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten.

Han understreker at etatens forvaltere, som alle andre som kommer over ulovlige forhold, må politianmelde/melde fra til politiet om slike forhold. Det er de som har myndighet til å skrive ut bøter.

– Vi gjør oppmerksom på at våre skogforvaltere ikke kan være overalt til enhver tid, men vår erfaring er at når vi ber hundeeiere holde hunden i bånd så følger de oppfordringen, sier Bratteberg.

LES OGSÅ: Folkets protester vant fram. Planene om asfaltering langs Akerselva ble lagt i grus

Friområder for lufting av hund uavhengig av båndtvang

I 2007 ble ble ti grøntområder opprettet som friområder for lufting av hund. Disse er spredt rundt omkring i hele byen, og her kan hundeeiere slippe hunden løs for trening, lufting og dressur hele året, uavhening av båndtvangsperioden.

De ti friområdene der båndtvangen ikke gjelder er:

1. Styggedalen, Bogstad
2. Hundejordet, Frognerparken
3. Grefsenkollveien
4. Vest for Isdammen på Årvoll
5. Nuggerud P-plass, Ellingsrud
6. Lille Wembley, Haugerud
7. Skraperudtjern
8. Hallagerjordet, Ljan
9. Jomfrubråtveien, Ekeberg
10. Ola Narr, Tøyen

Les mer om disse områdene på Bymiljøetatens nettsider.

Ekstraordinær båndtvang

Kommunen kan velge å innføre ekstraodinær båndtvang i begrensede perioder utenfor båndtvangsperioden (1. april – 20. august).

Dette er ved ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte vilt som vil kunne bli jaget/skadet av løse hunder. Dette er først og fremst aktuelt ved store snømengder, eventuelt i kombinasjon med langvarig kulde eller andre forhold som gjør betingelsene for viltet spesielt vanskelige.

Hundeeier har i følge Hundeloven alltid ansvar for å ha kontroll på hunden sin ved bruk av bånd eller på annen måte, slik at den ikke jager eller skader vilt. Enkelte områder i Oslo har båndtvang hele året. Se hvor disse stedene er på Bymiljøetatens nettsider.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...