Nordre Aker Budstikke

Tar med lytterne til skogs:

– Gir en følelse jeg synes det er vanskelig å sette ord på

Christine Dancke spiller inn radiosending på Ullevålseter i anleding Verdensdagen for psykisk helse. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / NRK

P3-programleder Christine Dancke var åpen om egen panikkangst, og fant glede og terapi i å være ute i skogen. Nå tar hun lytterne – bokstavelig talt – med ut og lager radio fra Ullevålseter i anledning Verdensdagen for psykisk helse. Og du er invitert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2019 kl 13:21

ULLEVÅLSETER: Innspillingen skjer på Ullevålseter sportsstue allerede tirsdag 8. oktober, fra klokken 18.30. Programmet sendes på radio 10. oktober, som er Verdensdagen for psykisk helse.

– Bakgrunnen for at vi gjør dette er at jeg elsker å være ute i skogen. Vi har tidligere hatt sending på Kobberhaughytta og fra Rustadsaga, sier programleder Christine Dancke til Nordre Aker Budstikke.

Åpen om egne utfordringer

I 2016 fortalte den profilerte P3-programlederen om sin egen panikkangst på Facebook. Åpenhenten hennes skapte mye oppmerksomhet, og hun fikk massiv støtte og tilbakemeldinger om at andre ble inspiret av hennes historie.

– Jeg har selv hatt mine utfordringer, og opplevd hva natur og fysisk aktivitet betyr både for den fysiske og psykiske helsen. Med dette vil jeg prøve å få folk til å oppleve noe av det samme, og få en god opplevelse av å være ute.

Dancke får flere gjester til sendingen på Ullevålseter. Artistene Fay Wildhagen og Bendik skal spille live, og det kommer også en psykolog og en turekspert fra DNT.


– Og så får vi besøk av legen Wasim Zahid, kjent blant annet fra NRK-programmet Hva feiler det deg?. Tanken er å gi lytterne noen verktøy for stressmesting, og styre oppmerksomheten på en mer hensiktsmessig måte, sier Dancke.

Ullevålseter er et populært turmål i Nordmarka. I helgen var det fullt av folk i sola. P3-Christine håper mange vil ta turen også tirsdag kveld. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«Gi tid»

Verdensdagens tema i år er «gi tid».

– Det handler om å være tilstede i øyeblikket og ikke stresse seg ihjel, sier Dancke.

– Så hva med å gi deg selv og dine tid til en tur i skogen etterfulgt av nydelig livemusikk? står det på sendingens Facebook-arrangement.


Dancke mener åpenheten har hjulpet henne, og vært en nøkkel til å håndtere egne utfordringer.

– Men alle må ikke være så åpne som meg. Man bør finne den ene, eller de som man kan snakke med.

Og hun vil virkelig slå et slag for verdien av å være ute.

– Mange har kanskje den samme tanken som jeg hadde; «gå ut, hvorfor det? Hva gjør de der ute i skogen?». For meg var det en skitur i Nordmarka som var utløsende. Den følelsen jeg fikk da er noe jeg synes det er vanskelig å sette ord på. Nå har jeg blitt et semiaktivt friluftsmenneske, og jeg tror det er viktig å komme tilbake til basic: sove i telt, hogge ved, generelt ta tempoet ned, sier hun.

Ta med en venn

Det er omlag 6 kilometer å gå fra Sognsvann til Ullevålseter. Hvor mange kan hun få med seg på tur i mørket i Nordmarka en tirsdag kveld i oktober?


– Jeg har ikke peiling. Men det er stort engasjement på Facebook. Jeg er litt sånn, bare det kommer noen, så får jo flere høre om det på radio. Kommer det 100 er jeg superhappy. Da vi lagde programmet fra Kobberhaughytta gikk vi fra Frognerseteren på ski og sendte direkte underveis. Da var det 50 mennesker med, og det var midt på dagen.

Dancke oppfordrer alle som vil til å være med. Og dersom man ikke har noen å gå med, kan du kanskje finne noen på Facebook-eventet? Hun oppfordrer også folk til melde seg som turvenn for de som eventuelt er redde for å bli alene denne kvelden. Og kanskje kan man gjennom det til og med bli turvenner for fremtiden?

Dørene åpner på Ullevålseter klokken 18.30, og sendingen starter klokka 19. P3 oppfordrer publikum til å være ute i god tid. Årsaken til at programmet ikke sendes direkte, men går i opptak først på torsdag, er på grunn av dekningen på 4G-nettet.

– Slik sørger vi for at alle får høre alt, og at vi ikke blir brudt underveis, forklarer programlederen.

Du kommer deg til Ullevålseter fra Sognsvann t-banestasjon (ca. 6 km), eventuelt fra Frognerseteren t-bane (ca. 5 km), eller fra bussholdeplassen Hammeren i Maridalen (ca. 3,5 km).

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...