Nordre Aker Budstikke

Regjeringens nye lettelser:

Gjenåpner treningssentre, universiteter og høyskoler, og oppdaterer reiseråd

Idretten fritas fra énmetersregelen.

Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I tillegg blir det lov med større arrangementer, og toppidretten fritas fra énmetersregelen. Det betyr at også fotballen i 2. divisjon kan starte igjen. Også sommerskoleaktiviterer og loppemarkeder blir nå mulig å gjennomføre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2020 kl 15:34

OSLO: Fredag varslet regjeringen flere koronalettelser – mange av dem trer i kraft allerede mandag. Dette er i tråd med varselet som kom --- om lettelser hver 14. dag.

Fakta om lettelser i koronatiltak fra 15. juni:

 • Det åpnes for fritidsreiser i hele Norden der smittepresset er akseptabelt. Alle regioner i Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller i dag kriteriene. For Sverige er det kun Gotland som tilfredsstiller kravene.
 • Treningssentre, badeland og svømmehaller gjenåpnes på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
 • Det blir tillatt med arrangementer med inntil 200 personer. Kravet om at ansvarlig arrangør må ha oversikt over deltakerne, opprettholdes. For private samlinger er gruppestørrelsen fremdeles 20 personer.

 • Forbudet mot arrangementer over 200 personer gjelder også varemesser og midlertidige markeder, men ikke loppemarkeder i regi av frivillige organisasjoner.
 • Det gis unntak fra én-metersregelen for profesjonelle utøvere innen kultur og idrett i forbindelse med arrangementer, herunder spillere og støtteapparat under seriekamper i toppfotball.
 • Det gis unntak fra én-metersregelen for personer under 20 år som deltar på sommerskole, sommerleir og andre skolelignende tilbud.
 • Familiemedlemmer fra hele EØS som skal besøke barn, barnebarn, foreldre eller besteforeldre, skal nå få reise inn i landet. I tillegg får ektefeller og samboere fra tredjeland, som har fått innvilget søknad om familiegjenforening, nå reise inn.

Under kan du lese mer om de ulike puktene.

Feriereiser 

Fra 15. juni kan nordmenn reise på ferie til alle land i Norden, men bare til områder der smittepresset er akseptabelt, varsler statsminister Erna Solberg (H). Alle regioner i Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller i dag de norske kriteriene. For Sverige er det imidlertid bare Gotland som tilfredsstiller kravene.

– Jeg er klar over at dette er en stor skuffelse for noen. Men restriksjonene er basert på objektive kriterier som er like for alle, sa Solberg på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Kriteriene omfatter blant annet antall smittede i forhold til folketall, antall innleggelser på intensivavdelinger og hvor stor andel som tester positivt. Det dreier seg også om testregimer og systemer for smittesporing og informasjon.

Bent Høie. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix


Situasjonen skal vurderes kontinuerlig, og kartet over tillatte områder vil bli oppdatert minst hver fjortende dag, sier helseminister Bent Høie (H).

– Jeg håper at andre områder i Sverige snart har en smittesituasjon som åpner for reiser til disse, sier han.

På spørsmål fra pressen på hvordan man skal kontrollere at folk ikke har vært andre steder i Sverige enn på Gotland, svarer statsministeren:

– Vi kan aldri kunne sjekke alle og enhver. Dette er tillitsbasert. Men jeg stoler på nordmenn nå ser at med den innsatsen og de oppforingene mange har gjort, så skal man solidarisk slutte opp om disse begrensningene.

Det vil imidlertid være mulig å være i transitt gjennom Sverige, også på vei til og fra Danmark.


– Men det forutsetter at man ikke stopper og overnatter på veien, sier Solberg.

Danske myndigheter har vedtatt egne nasjonale regler for København-området som nordmenn som reiser til landet må forholde seg til.

Treningssentre og svømmehaller åpner mandag

Iselin Nybø. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Treningssentre, badeland og svømmehaller har laget bransjestandarder for smittevern i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Disse kan ha garderober åpne. Det samme kan idrettshaller.

– Dette har mange ventet på. Jeg vet om veldig mange som nå gleder seg til endelig å kunne trene igjen fra mandag. Dette er en fin dag både for folkehelsa og for næringslivet. Nå har bransjen og Folkehelseinstituttet sammen fått på plass regler og rutiner som gjør at det er trygt å trene, både for dem som trener og dem som jobber der, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Bransjestandarden innebærer blant annet regelmessig spriting og rengjøring av apparater og garderober, begrensing på antall brukere og kun forhåndsbestilling for dem som ønsker å trene og svømme.

Kommunene kan selv gjøre vurderinger av behovet for eventuelle lokale tilpasninger, der smittepresset er større.

Universiteter, høyskoler og fagskoler åpnes helt igjen

– Endelig kan både studenter og ansatte få en mer normal studie- og arbeidshverdag med åpne dører til studiestedene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Henrik Asheim. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Etter at alle fagskoler og høyere utdanningsinstitusjoner måtte stenge fysisk fra 12. mars, har de siden begynnelsen av mai gradvis åpnet opp igjen for studenter som har vært avhengige av fysisk tilgang for å ikke bli forsinket i studiene.

Smittesituasjonen og gjenåpningen av samfunnet tilsier nå at det er trygt å åpne universiteter, høyskoler og fagskoler helt fra neste uke, så lenge de generelle smittevernbestemmelsene overholdes. Det samme gjelder kurs under studieforbundene og Kompetansepluss-ordningen.

– Denne våren har vært krevende for både studenter og ansatte. Kombinasjonen av hjemmebarnehage, hjemmeskole og hjemmekontor eller det å sitte helt alene på hybelen dag inn og dag ut, har på ingen måte vært en god situasjon for mange. Det sosiale er en viktig del av studentlivet, og jeg har stor forståelse for at mange har behov for å komme tilbake nå, sier Asheim.

Han legger til at dersom smittevernhensyn gjør at ikke alle kan være til stede ved semesterstart, bør institusjonene prioritere førsteårsstudentene. Dessuten er det fortsatt begrensninger på gjennomføring av arrangementer, som blant annet kan få betydning for fadderuken.

Guri Melby. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er også klart at folkehøyskoler kan åpne for normal drift fra høsten.

– Det er veldig bra at vi får avklart dette nå. Det betyr at alle som planlegger å dra på folkehøyskole til høsten, trygt kan søke og planlegge for oppstart. Samtidig får folkehøyskolene tid til å forberede seg og gjøre nødvendige tilpasninger, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

LES OGSÅ: Søkerrekord til Rønningen Folkehøgskole

Åpner for mer kontakt i idretten – gir unntak fra énmetersregelen

Regjeringen har lagt fram en ny forskrift som åpner for kontakttrening i all toppidrett, inkludert 2. divisjon i fotball for menn og 1. divisjon for kvinner.

Unntaket fra énmetersregelen gjelder alle profesjonelle utøvere i idrett og kultur.

– Toppidrettsutøverne våre kan snart trene som normalt. Så snart helsemyndighetene, NIF (Norges idrettsforbund) og vi er enige om retningslinjene her, er det bare å sette i gang. Jeg kan forsikre om at Kulturdepartementet vil bidra alt vi kan for å få dette på plass, sier kulturminister Abid Raja (V).

Abid Raja. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

I tillegg til at toppidrettsutøvere i alle idretter kan ha kontakt med hverandre, åpnes det opp for det samme i fotballserier som Norges Fotballforbund (NFF) har bestemt at er klare til å følge forbundets smittevernprotokoller.

Det betyr at 2. divisjon for menn og 1. divisjon for kvinner kan starte med kontakttrening og etter hvert med kamper, gitt uttalelsene fra NFF nylig.

– Vi er klare for å inkludere 1. divisjon kvinner og PostNord-ligaen (2. divisjon menn) i toppfotballpiloten og håper på klarsignal for dette neste uke. Selv om dette vil innebære justeringer på de mest inngripende smitteverntiltakene, er vi likevel trygge på at vi skal gjøre dette på en smittevernfaglig forsvarlig og tillitvekkende måte, sa NFFs elitedirektør Lise Klaveness i forrige uke.

Kulturdepartementet opplyser at unntaket fra énmetersregelen gjelder for følgende grupper:

 • Utøvende kunstnere ved gjennomføring av kulturaktiviteter i regi av en profesjonell aktør.
 • Toppidrettsutøvere ved gjennomføring av idrettsarrangement.
 • Spillere og støtteapparat ved gjennomføring av seriekamper i toppfotball (fotballserier) som Norges Fotballforbund har besluttet er klare til å følge forbundets smittevernprotokoller utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet.
 • Personer under 20 år som deltar på sommerskole, sommerleir, aktivitetsleir, kulturskole, leirskole og andre skolelignende fritids- eller ferietilbud, samt de som står for arrangementet.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...