Gjør disse Oslo-justeringene
Hyppigere avganger i kollektivtransporten og mulig takeaway-øl. Raymond Johansen slipper opp litt i koronatiltakene, men advarer mot at det kan komme innstramminger dersom befolkningen ikke overholder smittevernsreglene.
Publisert: 17.04.2020 kl 16:25
OSLO: – Det er all grunn til glede seg over at det nå ser ut som vi er i ferd med å få kontroll over smitten. Antall nysmittede pasienter og pasienter i respirator går ned. Slik er det her og nå, men kan endre seg raskt, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse fredag 17. april.
Forrige uke var det 50 prosent færre "nysmittede" med koronavirus i Oslo, sammenliknet med for to uker siden. Det mener byrådet viser at de strenge tiltakene har hatt stor effekt. Likevel er smittetrykket i Oslo fortsatt langt høyere enn resten av landet, minnet helsebyråd Robert Steen (Ap). Og nedgangen i nysmittede denne uka er ikke like sterk som forrige uke.
– Fortsatt er det viktig å holde avstand, vaske hendene, og ikke være sammen flere enn fem personer av gangen, og å følge smittevernreglene, sa Steen.
– Vi vet ennå ikke hvordan påsken gikk med tanke på smittespredning. Det vet vi først om en uke eller to, sa Johansen. Det å gå gradvis over i en ny fase, der man forsiktig åpner samfunnet litt og litt, er likevel utfordrende. Rent praktisk er det enklere å stenge samfunnet, og det er også enklere å forholde seg til, ifølge Johansen.
– Det er nødvendig, men krevende å åpne igjen.
Først ut er barnehagene, som åpner i løpet av neste uke. Hvordan det skal foregå kan du lese mer om her.
Fra neste uke vil også gjenbruksstasjonene få normale åpningstider igjen. Les mer om det her.
Kollektivtrafikk: Ruter, som den siste tiden har kjørt med sommerruter, vil fra neste uke gå fra sommertabell til normaltidtabell for buss, båt, t-bane og trikk.
– Men en ting er viktig: Det er ikke fordi vi skal dra mest mulig til gjenbruksstasjonen, eller ta kollektivtransport som normalt igjen. Tvert i mot - det er for å sikre at folk som virkelig har behov for å reise med kollektivtransport, eller kvitte seg med avfall, skal gjøre det på en sikker måte, sa Johansen.
Åpner trolig for "forsiktig skjenking"
NRK meldte tidligere fredag at Oslo kommune tar sikte på å begynne å tillate servering av alkohol igjen i løpet av mai, men bare på steder som også selger mat.
– Alle serveringssteder som ikke serverer mat ble etter nasjonale retningslinjer pålagt å stenge 12. mars. De fleste restaurantene valgte også å stenge fordi kravet om én meter avstand mellom gjestene var vanskelig å etterleve. Kun 50 av 1200 steder i Oslo med skjenkebevilling fortsatte å holde åpent, men kontroller fra kommunen viste at mange ikke overholdt avstandskravet. Derfor vedtok vi å forby all skjenking 22. mars. At serveringssteder må holde stengt, går utover mange arbeidsplasser, og livskvaliteten til folk, sa Johansen.
Han fortalte at kommunen har en god dialog med serveringsbransjen, og har nedsatt en hurtigarbeidende gruppe for å jobbe for en rask gjenåpning.
Byrådslederen kunne også melde om en mer håndfast, mulig gladnyhet, dersom Oslo får ja fra staten:
– Steder som har skjenkebevilling, og som tilbyr takeaway-mat, vil vi at også skal få tilby takeaway-øl. Vi har en søknad inne om det til staten. Det vil gi stedene som holder stengt, men som tilbyr takeaway, mulighet til få solgt øl og cider før det går ut på dato, forklarte Johansen.
På spørsmål om hvorfor Oslo ikke kan åpne for alkoholservering igjen, når dette går bra i andre kommuner, minnet Johansen om at utbruddet av koronaviruset som traff Norge, i stor grad stammet fra en pub i Sveits, der nordmenn hadde vært på ferie. Han mente også at Oslo er i en særstilling, med helt andre utfordringer enn det andre kommuner har. Og at det som skjer i Oslo vil påvirke hele landet.
– Hvis vi mister kontrollen her, vil det påvirke resten av landet.
– Disiplin
På vei inn i en ny fase trenger vi fortsatt å følge smittevernrådene, minnet byrådslederen. Det gjelder også for alle dem som vil ut i parkene nå som været er bedre. Det er også viktig at de som kan fortsatt holder seg på hjemmekontoret. For selv om kapasiteten i helsevesenet nå er god, er ikke det en sovepute.
– Vi trenger disiplin. Vi må følge smittevernreglene, selv om vi er lei. Vi må vise solidaritet overfor de som er utsatt og i risikogruppene. Vi må vise raushet, omsorg og utholdenhet - dette kommer dess til å vare lenge. For hvis vi mislykkes, så må vi stramme inn igjen. For å unngå å måtte stramme inn igjen må alle ta ansvar, følge reglene og holde ut, oppfordret Johansen.
Hele pressekonferansen kan du se i opptak her:
Sendingen er produsert og levert av NRK.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!